התיקון לתקנות התעבורה המסדיר את השימוש באופניים עם מנוע עזר חשמלי מבוסס על תקן ישראלי רשמי חדש לאופניים עם מנוע עזר שגובש במכון התקנים הישראלי. תקן זה נכנס לתוקף ב-1 ביולי 2014.
עכשיו זה חוקי. השימוש באופניים עם מנוע עזר חשמלי. התקנות יכנסו לתוקף ב- 1 בספטמבר 2014 .
על פי התקנות החדשות שאושרו על ידי שר התחבורה והבטיחות בדרכים, ישראל כץ , ניתן יהיה לרכב על אופניים חשמליים בעלי הספק מרבי של 250 וואט שמהירות נסיעתם אינה עולה על 25 קמ"ש. המנוע יפסיק את פעולתו כאשר מהירות האופניים עולה על 25 קמ"ש
התקנות
חובה על כל חנות לממכר אופניים חשמליות לנהל רישום
אסורה רכיבה מתחת לגיל – 14
גילאים 14-16 מורשים לרכב בשבילי אופניים בלבד
חובה לרכב עם קסדת ראש
אסורה רכיבה על המדרכה
האכיפה על הרוכבים תבוצע באמצעות משטרת ישראל ופקחים עירוניים של הרשויות המקומיות
הלהיטים של השנה האחרונה
אופניים היברידיים:
מדובר באופניים שהם שילוב בין אופני הרים לאופני כביש.
כך למעשה נוצרו אופניים המשלבים את הטוב שבשני העולמות ומאפשרים לרכב בנוחות ובהנאה בעיר ובשבילי עפר כבושים. האופניים האידיאליים לרוכב עירוני החוצה פארקים בדרך למקום העבודה!
אופניים חשמליים מתקפלים
אופניים המאפשרים נשיאה בתא מטען ברכב, באוטובוסים, ברכבות ומתקפלים לתוך מעליות בקלות והופ למשרד מתח לשולחן העבודה!- מדובר בקטגוריה הפופולרית ביותר בקרב רוכבי האופניים החשמליים.
אופני כביש לתחרויות טריאתלון
הפופולאריות של ענף הטריאתלון בישראל הביא לצמחיה במכירות של אופני כביש. אופני כביש למתחילים מחירם הוא כ- 3,800 ₪ . ניתן בקלות לרוקן את חשבון הבנק ולרכוש אופני כביש מקצועיים בהתאמה אישית במחיר של כ- 50.000 שקלים!
.
גדי מינץ,מנכ"ל ומבעלי של רשת רוזן ומינץ מציין כי
"רכיבה על אופניים חשמליים חוסכת כסף- אין צורך בדלק והוצאות רכב נוספות, היא שומרת על איכות הסביבה- הרכיבה על אופניים חשמליים אינה מזהמת ויעילה עשרות מונים על השימוש במכונית בעיר- מבטלת את הזמן המיותר שאותו אנו מבלים בפקקים! אופניים חשמליים הם הדרך המהנה והנכונה להתנייד ממקום למקום.
עם זאת חובה לרכוש חשמליים עם תו תקן ישראלי התואם את תו התקן האירופי EN-15194 . רכיבה על אופניים שאינם עומדים בתקן זה היא בניגוד לחוק".
המלצות רשת רוזן ומינץ לרכישת אופנים ראשונות
אופניים שאינם מתאימים הם סיכון בטיחותי – ילד אינו יכול לשלוט באופניים הגדולים ממידתו, אין באפשרותו לנהוג בהם ביציבות ולעצור ולרדת מהם בבטחה. רכיבה לאורך זמן על אופניים גדולים מדי תביא לכאבים אשר יכולים להוביל לנזק גופני בלתי הפיך.
מכיוון שילדים מחליפים אופניים בתדירות גבוהה הדגמים המיועדים להם זולים ביחס לאלו המיועדים לבני נוער ומבוגרים.
מגיל שנתיים-שלוש ועד גיל שש שנים אמור ילד/ילדה להחליף אופניים בממוצע כל שנה וחצי. קצב הצמיחה של הילד/ילדה הוא זה שיקבע את התדירות שבה צריך להחליף את האופניים.
אופניים ראשונים עם דוושות (להבדיל מאופני דחיפה המיועדים לגיל הרך) אפשר לרכוש החל בגיל שנתיים וחצי ובהתאמה לקישוריו המוטוריים של הילד.
אופני ילדים מצוידים בגלגלי עזר ולכן בשלב ראשון אין חובה להגיע בעת עצירה מוחלטת עם כפות הרגליים לקרקע. עם רכישת המיומנות ניתן להסיר את גלגלי העזר וכעבור כשנה וחצי לעבור לזוג במידה גדולה יותר.
ההתאמה המידה נעשית בהתאם לגובה הילד ביחס לקוטר החישוק הנמדד באינצ'ים
קוטר חישוק "12 – גילאי 3-2 גובה: 80 עד 90 ס"מ
קוטר חישוק "14 – גילאי 4-3 גובה: 100-90 ס"מ
קוטר חישוק "16 – גילאי 5-4 גובה: 110-100 ס"מ
קוטר חישוק "18 – גילאי 6-5 גובה: 120-110 ס"מ
קוטר חישוק "20 – גילאי 7-6 גובה : 130-120 ס"מ
בעת הרכישה יש לשים לב שהילד מגיע עם כפות הרגליים לרצפה כאשר הוא עומד עם רגליים מפוסקות מעל צינור השלדה העליון. בשלב ראשון ברכיבה עם גלגלי עזר מרווח מפסעה זה זניח יחסית אך בהמשך עם ביטול גלגלי העזר הוא הופך לחשוב לבטיחות הרוכב. כאשר רוכבים ללא גלגלי עזר מרווח העמידה אמור להיות לפחות 4 ס"מ.
חשוב לשים לב כי בעת דיווש זווית הברך בעת קיפולה לא תעלה על 90 מעלות; רכיבה עם אוכף נמוךלאורך זמן מזיקה לברכיים.
רכיבה עם אוכף גבוה מדי גם היא אינה נוחה ותביא אף לאובדן שליטה. בקניית האופניים ידריך אתכם המוכרן ויכוונן לילד את האוכף למידה המתאימה.
אם מידת ילד מציבה אותו על התפר בין שתי מידות, בשלב ראשון עדיף לרכוש את הזוג במידה הקטנה, זאת כדי לאפשר את הורדת גלגלי עזר מהר ככל האפשר. זוג במידה גדולה יפגע בהתקדמות הילד בשליטה באופניים וכמו כן יפגום בהנאה שברכיבה -שהיא הסיבה העיקרית שבגללה קונים אופניים!
אופניים עם גלגלי עזר
גדי מינץ: "גלגלי עזר הם אביזר פשוט שתפקידו לסייע לילד לרכוש בטחון ולתרגל רכיבה בשיווי המשקל- וכך ללמוד איך לרכב על אופניים ללא גלגלי עזר.
חשוב להקפיד שגלגלי העזר יהיו מפלסטיק עם ציפוי גומי: גלגלים מסוג מספקים אחיזה טובה יותר מגלגלי פלסטיק יצוקים. גלגלי עזר מגומי מונעים רעשים ותורמים ליציבות האופניים. את גלגלי העזר צריך להרכיב כך שיאפשרו מידה מסוימת של הטיית האופניים לצדדים- כך ירכוש הרוכב עליהם את היציבות ברכיבה בקו ישר".
בטיחות ואביזרים משלימים
בעת הקנייה מומלץ להצטייד בשמנים לשימון חלקי ההינע באופניים, חומרי ניקוי, מנעול למניעת גניבה, כפפות להגנת כפות הידיים וכמובן קסדה!
מתח שרשרת – מתח השרשרת באופניים ללא הילוכים הוא זה ששומר על השרשרת במקומה. מתיחת יתר תקשה על המדווש ותאט את האופניים. השרשרת צריכה להיות רפויה במידה.
בעת רכישת האופניים מומלץ להזריק אל הפנימיות נוזל המונע תקרים.
לרכיבה בשעות ערביים ובחשכה מומלץ לרכוש אמצעי תאורה- פנס קדמי ופנס מנצנץ אחורי . אסור לאפשר לילד לרכב בשעות החשיכה לבד!
חובה לכבוש קסדה בעלת תו תקן. יש להתאים את הקסדה למידת היקף הראש ומומלץ לרכוש קסדה קלה ומאווררת. עדיף לרכוש קסדה עם מנגנון הידוק להתאמה מושלמת לראשו של הילד. קסדה שאינה במידה מתאימה תציק בעת רכיבה ותסיט את ריכוזו של הרוכב מהמכשולים שלפניו.
קסדה במידה גדולה מהרצוי מסוכנת! בעת תאונה היא תגרום לנזק במקום להועיל. זכרו קסדה במידה נכונה מצילה חיים!
עדיף לקיים את רכיבת האימון הראשונה במגרש סגור ללא מכשולים, כלי רכב או עצמים שיפגעו בריכוז הילד ברכיבה.
אופני דחיפה לילד – הדרך הטובה ביותר ללמד לרכב על אופניים
אופניים אלו ניתן לרכוש כבר בגיל שנתיים ובעזרתם ללמד את הקטנטנים את שיווי המשקל והקואורדינציה שלה הם זקוקים ברכיבה על אופניים עם דוושות".
האופניים הטובות ביותר שתמצאו בארץ. בסטייל שעולה על כולם עם גלגלי מגנזיום, מכלולים איכותיים במיוחד, טווח של עד 60 קילומטר וחיי סוללה ארוכים פי כמה.