אות הוקרה הוענק היום ל-10 מנהיגי התעשייה בבית הנשיא – הזוכים הם: סטף ורטהיימר, יוסי ורדי, דן פרופר, סמי סגול, מקסין פסברג, יהודה וזהר זיסאפל, גיורא אקרשטיין, רים ועימאד יונס, שמעון אקהויז ומוריס קאהן
לרגל ציון 70 שנה להקמת מדינת ישראל, הוענק היום אות מנהיגי התעשייה במשכן הנשיא בירושלים. אות ההוקרה נועד לבטא את ההוקרה של החברה הישראלית למנהיגי התעשייה, שתרמו באופן בולט לפיתוח התעשייה הישראלית במגזרי התעשייה השונים וברחבי הארץ, ועל פועלם לקידום ולפיתוח המשק, התעסוקה והכלכלה הישראלית, לאורך 70 שנות המדינה.
האות הוענק למנהיגי התעשייה באירוע חגיגי במשכן הנשיא בירושלים, ובמעמד הנשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין. האות הוענק על ידי שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש ומנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, שי רינסקי לסטף ורטהיימר, יוסי ורדי, דן פרופר, סמי סגול, מקסין פסברג, יהודה וזהר זיסאפל, גיורא אקרשטיין, רים ועימאד יונס, שמעון אקהויז ומוריס קאהן.
במסגרת האירוע הושק ספר "חדשנות ישראלית", שהופק על ידי משרד הכלכלה והתעשייה ורשות החדשנות לרגל 70 שנות עצמאות למדינת ישראל. הספר מאגד 100 סיפורי ההצלחה העומדים מאחורי המוצרים המצליחים, אשר תחילתם ביוזמה טכנולוגית ישראלית, והם קנו לעצמם שם עולמי לאחר שהביאו לשינוי מהותי בשוק הגלובלי, כל אחד בתחום עשייתו. באירוע השתתפו רבים מנציגי החברות המופיעות בספר.
באירוע השתתפו גם מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל, המדען הראשי ויו"ר הרשות לחדשנות, עמי אפלבום, מנכ"ל הרשות לחדשנות, אהרון אהרון, מנהל הרשות להשקעות נחום איצקוביץ', מנהל מינהל סחר חוץ אוהד כהן ובכירים במשרד הכלכלה, תעשיינים ויזמים.
10 אותות ההוקרה, הוענקו למנהיגי התעשייה שפעלו לקידום ענף התעשייה בקטגורית טכנולוגיה מתקדמת או חדשנות והסקטור התעשייתי.
רשימת הזוכים גובשה על ידי וועדות מומחים הכוללות את מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, המדען הראשי של משרד הכלכלה והתעשייה ויו"ר הרשות לחדשנות, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, מנהל הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה, מנהל מינהל סחר חוץ, נציג התעשייה ונציג הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית.
הזוכים
סטף ורטהיימר – ורטהיימר הקים וניהל את חברת "ישקר" לכלי עיבוד מתכת ולהבים לתעופה, עד שנמכרה לחברת האחזקות של וורד באפט תמורת כ-6 מיליארדי דולר. חברת הענק החלה כסדנא קטנה בחצר ביתו של ורטהיימר בנהריה ועסקה ביצור סכינים ומשחזות. בזכות חזון, מעוף וחדשנות בייצור, הצליחה ישקר לפתח את עצמה כמובילת שוק בתחומה. בסיס החברה בגן התעשייה תפן הסמוך לישוב הקהילתי כפר ורדים. גן התעשייה והיישוב הם תוצר יוזמתו וחזונו של ורטהיימר למשיכת אוכלוסייה חזקה לפריפריה באמצעות סביבת מגורים איכותית, חינוך ברמה גבוהה ומקומות תעסוקה מגוונים ואיכותיים.
גיורא אקרשטיין – האיש "שריצף את ישראל", מנהל ומוביל את אקרשטיין תעשיות כ 60 שנים. אקרשטיין תרם לפיתוח תעשייה מפוארת ומתקדמת בתחום הבטון והבניין. 3 מפעלים מהמתקדמים בתחומם פועלים בירוחם, חצור הגלילית ואשדוד מעסיקים מאות עובדים ותורמים להגשמת מילותיו של נתן אלטרמן "נלבישך שלמת בטון ומלט". אקרשטיין האב הקים את המפעל הראשון בשנות ה 30 בתל אביב. הבן גיורא הצטרף למיזם כבר מגיל 14 ותרם מאז לפיתוח המפעלים והתעשייה ותרם מילולית לבניין מדינת ישראל.
דן פרופר – מנכ"ל ויו"ר חברת אסם. האבא של הבמבה, הפתיתים ושאר מוצרי המזון שהפכו חלק מהשפה והתרבות הישראלית. אסם הובילה ומובילה את תעשיית המזון בפיתוח, בחדשנות ובסטנדרט הייצור. החברה מעסיקה בישראל כ 5000 עובדים ב 9 מפעלים, מרביתם בפריפריה של ישראל. כנשיא התאחדות התעשיינים לשעבר תרם פרופר מניסיונו ויכולותיו לעיצוב התעשייה כולה.
מקסין פסברג – מקסין פסברג שימשה מנכ"לית אינטל ישראל וסגנית נשיא אינטל העולמית וכיום אחראית על מיזוג מובילאי לאינטל. פסברג הובילה את הקמת מפעלי אינטל בקריית גת, מההשקעות הגדולות ומהמשמעותיות בישראל בכלל, ובפריפריה בפרט. פסברג, עלתה לישראל מדרום אפריקה, החלה את דרכה המקצועית כמורה בבית ספר בירושלים, הצטרפה לאינטל כמהנדסת וכמפתחת וטיפסה בהדרגה את כל סולם הדרגות. פסברג מהווה מקור השראה לכל עובד ועובדת בחיזוק האמונה ש"בתרמילו של כל חייל טמון שרביט הפילדמרשל". מקסין הנהיגה בישראל תרבות ייחודית של ניהול, מחויבות לארגון וצמיחה מהירה.
יוסי ורדי – יוסי ורדי, יזם סדרתי, מנהיג תעשיית הסטארט אפ. הקים את החברה הראשונה שלו בגיל 26 ומאז במשך כמעט חצי מאה, יזם יותר מ- 85 מיזמים במגוון תחומי התעשייה. ורדי עמד מאחורי מירביליס שפיתחה את ICQ, תוכנת העברת מסרים מיידים הראשונה בעולם. מכירת החברה באמצע שנות ה-90 ב 400 מיליון דולר, היוותה השראה לדור שלם של יזמים, חולמים ומפתחים. ורדי נולד בישראל, ד"ר לחקר ביצועים, מנכ"לו הראשון של משרד האנרגיה. מהווה גם היום מקור השראה והרוח החיה מאחורי אומת הסטרט-אפ.
זהר ויהודה זיסאפל – האחים זיסאפל הם שם נרדף להיי טק הישראלי, אבות מייסדים לעשרות חברות מצליחות והשראה לרבות נוספות. קבוצת רד בראשותם היתה קרקע פורייה לעידוד יזמות והניבה למעלה מ-100 מיזמים שונים. במהלך השנים גייסה הקבוצה והשקיעה כ-1.5 מיליארד דולר, כולם בתעשייה בישראל. חברות הקבוצה מעסיקות למעלה מ 3000 עובדים בישראל. האחים זיסאפל נולדו בתל אביב להורים יוצאי פולין, התחנכו בישראל והשקיעו את כל מרצם היזמי, טכנולוגי ופילנטרופי למען החברה והמשק בישראל.
מוריס קאהן – הקים את חברת הטכנולוגיה אמדוקס המפתחת תוכנות ושירותים לתחום חיוב לקוחות, נחשבת לאחת מספינות הדגל של התעשייה הישראלית. החברה החלה כמיזם של "דפי זהב", חברה נוספת שיזם מוריס. מוריס קהאן, יליד דרום אפריקה, עלה לארץ בשנת 1956 ומאז פעל לייזום, ניהול ופיתוח מגוון רחב של תעשיות בישראל ובהן מפעל אופניים בבית שמש ומפעל "הצבי" ליצור כפפות שהעסיק נשים מעיירות פיתוח. קהאן עומד מאחורי כ-150 מיזמים, עסקיים ופילנטרופיים, בארץ ובעולם שמטרתם פיתוח התעשייה והחברה בישראל והצגת ישראל היפה בעולם.
סמי סגול – סמי סגול פיתח את "כתר פלסטיק" ממפעל קטן ביפו, לקונצרן בינלאומי המעסיק כ- 4000 עובדים ב-30 מפעלים ברחבי העולם. חדשנות בתהליכי הייצור, תיעוש התהליך, עיצוב וקונספט חדשני סייעו לכתר פלסטיק לזכות במובילות עולמית. סגול הוא העמוד לפני המחנה של התעשייה הישראלית בכל הנוגע לחדשנות בייצור ובעיצוב כמפתח לצמיחה בשוק העולמי. סגול שנולד בטורקיה ועלה לארץ שהיה בן 15, עוסק רבות בפילנתרופיה בישראל ובעיקר בתחומי הבריאות וחקר המוח.
רים ועימאד יונס – לרים יונס פעילות ענפה בתחום של שוויון הזדמנויות בחברה הישראלית והיא פעילה בארגונים חברתיים רבים. בשנת 1993 ייסדו ביחד רים ועימאד יונס את חברת "אלפא אומגא" העוסקת בתחום מדעי המוח, אשר במהלך השנים הפכה לחברה גלובלית ואחת מהחברות המובילות בעולם בתחום הנוירוכירורגיה. מוצרי החברה מסייעים למנתחי מוח לנווט את דרכם עד להגעה לתא בודד במח. אלפא אומגא היתה אחת מחברות הסטארט אפ הראשונות במגזר בערבי והיוותה מקור השראה למיזמים רבים במגזר. הזוג יונס תרם לפיתוח התעסוקתי בגזר הערבי, לעידוד מקומות עבודה איכותיים וליצירת ערך רב וייחודי למשק בישראל.
שמעון אקהויז – שמעון אקהויז עומד מאחורי חברת "לומיניס" המבוססת טכנולוגית על המצאה של אקהויז לשימוש במקורות אור רבי עוצמה לצורך טיפולים אסטטיים. לומיניס היא מובילות שוק עולמית בתחום עם מכירות של 200 מיליון דולר בכל רחבי העולם. הצלחתה של החברה הביאה להקמה של עשרות חברות ישראליות נוספות שסייעו יחדיו למצב את ישראל כמובילה עולמית השולטת בכ 30% מהשוק העולמי. אקהויז עמד גם מאחורי חברת סינרון ומאחורי עוד 25 חברות הזנק בתחום הציוד הרפואי. אקהויז הנהיג בישראל תעשייה אדירה בתחום הציוד הרפואי וסייע למיליונים ברחבי העולם להיות יפים יותר.
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, התייחס בדבריו לזוכים ואמר: "עולים וילידי הארץ, יהודים וערבים. בזכות התעוזה שלכם, ה'חוצפה הישראלית' המבורכת, קמו ענפי תעשיה שלמים. בזכות התעוזה שלכם מדינת ישראל הקטנה נחשבת היום למעצמה תעשייתית של טכנולוגיה ושל חדשנות. אבל, ברשותכם, אני רוצה לרגע לשים בצד את המכונות והשבבים, את מדריכי הטלפון, ופסי הייצור, את הרכיבים הזעירים ואת התהליכים החדשניים ולהזכיר כמה מילים אחרות, ישנות וטובות, שבזכותן אתם ואתן הרבה יותר ממנהיגי תעשייה. מילים שבזכותם אתם מנהיגים נקודה. אני מתכוון למילים כמו אחריות, שליחות, חינוך, מסירות, מעורבות. על הנייר, הן מילים משעממות יותר מחדשנות, חוצפה ישראלית, או סטארט אפ ניישן. אבל דווקא אתם, יקיריי ויקירותיי הזוכים, תדעו יותר להעריך אותן. ודווקא אתם דוגמה לקשר ההדוק בניהן. לקשר שבין שליחות לחדשנות, לקשר שבין חינוך לסטארט אפ, לקשר שבין מסירות ותעוזה".
הנשיא אמר עוד: "חוט עבה של אחריות קושר ביניכם. האחריות שלקחתם על עצמכם ליצירת מקומות עבודה. האחריות שלקחתם על עצמכם לשילוב כלל הקבוצות בישראל בתחומי התעשייה השונים. ולא פחות מזה האחריות שבחרתם לשאת כלפי הדור הבא. תעשיה בונה מדינה לא רק באמצעות חברות רווחיות, לא רק באמצעות המצאות חדשניות, אלא קודם כל באמצעות אנשים. ואת זה אתם יודעים היטב".
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, ציין: "פיתוח התעשייה הישראלית, הוצב כיעד לאומי כבר עם קום המדינה. מאז, עברנו כברת דרך, לא פשוטה, שהביאה ליצירת תעשייה מגוונת, ייחודית, פורצת דרך ומובילה עולמית, ששמה יצא למרחוק. הצלחתה של התעשייה הישראלית הנה תולדה של התמודדות ייחודית עם אתגרים קשים והתמקדות מרכזית במשאב הייחודי ההון האנושי. מנהיגי ומנהיגות התעשייה הישראלית, לקחו על עצמם את היוזמה והאחריות להוביל את התעשייה והכלכלה הישראלית להצלחה, ובדרכם בנו את הארץ, יצרו מקומות עבודה, הכשירו עובדים והחיו את הפריפריה. התעשייה הישראלית היא מיסודותיה של מדינת ישראל ומנהיגי התעשייה במסירותם, השקעתם ופועלם, מרכיבים יסודות אלו אשר הביאו לבניין הארץ, לביסוס התעשייה, התעסוקה והכלכלה, ששמם יצא למרחוק ולגאווה לאומית. על כך מגיעה להם תודה"