איזי ג'ט חוברת לרייט אלקטריק מארה"ב על מנת לממש את חזונה לעצב ולהגדיר את צי המטוסים החשמלי במשך העשור הבא – עם אב טיפוס של מטוס חשמלי עם טווח של 540 ק"מ, אשר יכסה 20% מטיסותיה
איזי ג'ט, חברת התעופה המובילה באירופה, סיפקה היום הצצה לעתיד התעופה באמצעות שיתוף הפעלה שלה עם רייט אלקטריק (Wright Electric) יצרנית המטוסים החשמליים. חברת התעופה עבדה במשך השנה צמוד לרייט אלקטריק על מנת לספק את נקודת מבטה של חברת תעופה בפיתוח הצעד הבא בתחום התעופה – מטוס מונע באמצעות חשמל האגור במצברים. השבוע שתי החברות הציגו כיצד יראה המטוס החשמלי החדש.
מטוס מונע חשמלית
רייט אלקטריק פועלת ליצור מטוס המונע בלעדית על ידי חשמל תוך כעשור והציבה לעצמה יעד שאפתני על פיו תוך כעשרים שנה כל טיסה ליעד קרוב תהיה בעלת אפס פליטות פחמן דו חמצני. היא שואפת לייצר מטוס שטווח הטיסה שלו יהיה 540 ק"מ, אשר יופעל בכ-20% מטיסות הנוסעים של איזי ג'ט כיום.
המטוס של רייט אלקטריק תוכנן במיוחד עבור טיסות קצרות ומתאים בדיוק לרשת הנתיבים בהם טיסות החברה אורכות פחות משעתיים. קווי תעופה בין ערים דוגמת לונדון ואמסטרדם או לונדון ופריז יכולים להשתמש במטוס חשמלי – שיוריד את היקפי הפליטות והרעש. מטוס מונע בלעדית בחשמל וצי רכבי קרקע חשמליים ייטיבו עם תושבים המתגוררים בקרבת נמלי תעופה, היות ורמת הרעש תופחת משמעותית.
רייט אלקטריק
רייט אלקטריק נוסדה בשנת 2016 על ידי צוות של מהנדסי חלל, מומחים בתחום הנעת הכוח וכימאים המתמחים בתחום המצברים, בכוונה להפחית את התחממות כדור הארץ בשימוש במטוסים מנועי חשמל. הצוות של רייט אלקטריק מורכב מאנשי נאס"א, בואינג וצסנה לשעבר ובנו מטוסים ברחבי העולם במפרטים המובילים בתעשייה. המימון של רייט אלקטריק מגיע מאוניברסיטת הרווארד, קהילת מסצ'וסטס, Y Combinator ומשקיעים אחרים ברחבי העולם.
מטוס דו מושבי ראשון
רייט אקלטריק הציגה זה מכבר את המטוס הדו מושבי הראשון שלה, אשר הדגים כיצד הטכנולוגיה פועלת בקנה מידה קטן. כעת, רייט אלקטריק מתכוונת להוכיח כיצד ניתן להתאים את הטכנולוגיה לצרכיו של מטוס מסחרי גדול יותר. המצבר במטוס הדו מושבי שוקל כ-600 פאונד (כ-272 קילוגרמים), אך בקנה מידה גדול יותר, רייט אלקטריק תעשה שימוש בכימיית אחסון שתאפשר שימוש במצברים קלים יותר מאלה הנמצאים בשימוש כיום.
לבטל את הפליטות הפחמניות
איזי ג'ט הודיעה על שיתוף הפעולה כחלק מאסטרטגיה כוללת שנועדה לבטל בהדרגה את הפליטות הפחמניות ולהפחית את הרעש הנגרם מפעילותה התעופתית. משנת 2000, איזי ג'ט הפחיתה את הפליטות שלה בלמעלה מ-31 אחוזים, מ-116.2 גרם ל-79.98 גרם לקילומטר לנוסע, בשנת 2016. איזי ג'ט הציבה לעצמה יעד של פליטה פחמנית של 72 גרם עד שנת 2022, שיהווה ירידה של 10 אחוזים מהביצועים כיום ושיפור של 38 אחוזים בהשוואה לשנת 2000. מרכיבים אחרים באסטרטגיה כוללים הכנסת מטוסים מדגמי A320neo ו-A321neo , גוררים חשמליים וטכנולוגיית מימן בעת החניה, אשר יאפשרו אפס פליטות ופעילות שקטה בנמלי התעופה.
איזי ג'ט קיבלה עד כה שני מטוסי A320neo עם 98 נוספים הנמצאים בהזמנה ויסופקו עד לסוף 2022. ה-NEO מהווה שינוי מהותי, עם השפעות מיטיבות על הסביבה – חיסכון של עד 15 אחוזים בצריכת דלק ופליטת דו-תחמוצת הפחמן והפחתת רמות הרעש ב-50 אחוזים בהמראה ובנחיתה, המיטיבים עם המתגוררים בקרבת שדות תעופה.
קרולין מקול, מנכ"לית איזי ג'ט: "אנו חולקים שאיפה עם רייט אלקטריק לתעשיית תעופה בת קיימא. כפי שקרה בתעשיית הרכב, תעשיית התעופה תפנה לטכנולוגיה החשמלית על מנת להפחית את השפעתה על הסביבה. לראשונה, אנחנו יכולים לחזות עתיד ללא דלקי מטוסים ואנו נלהבים להיות חלק מזה. כעת זה לא עניין על 'האם' אלא 'מתי' מטוס חשמלי יוכל לטוס ליעדים קרובים".
ג'פרי אנגלר, מנכ"ל ומייסד רייט אלקטריק: "העבודה עם איזי ג'ט על פיתוח הדור הבא של מטוסי הנוסעים הינה הוכחה ניצחת לגישה הטכנולוגית שלנו והתובנות שלה הינן רבות ערך בדרכנו להפוך את המטוס החשמלי שלנו למסחרי בשוק הטיסות הגדול והמתפתח ליעדים קרובים. הצוות המרשים של איזי ג'ט סיפק למהנדסים שלנו תובנות מעמיקות אודות הדרך לניהול חברת תעופה מצליחה, מתחזוקה ועד ניהול הכנסות ואני מצפים לעבוד איתם בשנים הבאות".