אילן מלכה: כל עוד אני קצין הנוער באריאל לא אסכים שילדים יתאבדו פה
היום הנערים והנערות חיים בשני עולמות, העולם הפיסי והעולם הוירטואלי. הם חושבים אולי שזה רק משחק אבל במשחק הזה מתים חפים מפשע. לאחרונה, התאבדו בני נוער רבים והתופעה החדשה הזו של אלימות והתעללות ברשת הסייבר הפכה לכלי נשק שהורג ילדים. ההורים לא מודעים ואינם יודעים האם הילד הפך לקורבן או לחשוד עד ליום בו מגיע במקרה הטוב זימון מהמשטרה. במקרה הרע, הילד כן מצליח לשים קץ לחייו.
מקרי ההתעללות בילדים ברשת האינטרנט מגיעים גם לאריאל . לאחרונה הועלה דף מבזה כנגד נער מהעיר. הנער סבל התעללות קשה ברשת האינטרנט ואף ניסה לשים קץ לחייו מספר פעמים. הורים פשוט לא יודעים מה קורה בעולם הוירטואלי בו,חיים ילדיהם אומר מקור מסויים. אין להורים הבנה שברגע שהם נתנו לילד סמארטפון ומחשב נייד הוא יכול לבצע פשעים איומים כלפיי חבריו. אתמול , עוד הספקנו לצפות בדף הפייסבוק שהיום הוסר מן האוויר ככל הנראה מפחד של בן הנוער שפתח אותו.
נערים ונערות הנמצאים בגיל העשרה, אינם יודעים כיצד להתמודד עם חרמות ואיומים באינטרנט. והנערים הפושעים אינם מבינים במקרים רבים את ההשלכות שיכולות להיגרם והנזקים העצומים בעקבות התעללות בסייבר.
קצין הנוער בעיר אריאל, פקד אילן מלכה מספר על התמודדות יום יומית עם עבירות אלקטרוניות, התמודדות שלא היתה בעבר. " זה משהו שלא הכרנו" אומר מלכה " וההיקף של זה מתרחב" . שיעור התלונות על עבירות סייבר גדל . נערים מוחרמים באמצעות הרשת, בפייסבוק, ווטס אפ, אפליקציות שונות ,תמונות תועבה שמועלות כנגדם. רק לא מזמן, שמענו על ילדה שצולמה בשירותים ונסחטה באיומים על ידי בני נוער. לפי חוק העונשים , ראשית אנו מפסיקים את העבירה אומר מלכה, חוקרים את החשודים ומגיעים לעבריינים. לפעמים הם אינם מודעים לחומרת המעשים ולהשלכות של " מעשי הקונדס" שלהם. במקרים הרעים צריך להתמודד עם השלכות פסיכולוגיות קשות מאוד שנגרמות לקורבנות.
בישראל יש מקרים רבים של אבידות בנפש , של ילדים שהצליחו לשים קץ לחייהם, הוא מוסיף. זהו סוג חדש של אלימות, של חרמות והמלחמה בתופעה צריכה להיות בשיתוף פעולה עם ההורים, גורמי הרווחה והחינוך .
מלכה מדגיש את החשיבות של ההורים בתמונה , הם צריכים לבדוק מה קורה עם הילדים שלהם, מה הם עושים בחייהם הוירטואלים, האם הם קורבנות או האם הם פושעים . ילד שהפך לקורבן אינו נוטה לספר משום הבושה . ללכת לבית הספר בשביל ילדים כאלו זה לצאת לשדה קרב, לחוות השפלות קשות ואיומים וזה נגמר באבדן חיים . "כל עוד אני קצין הנוער באריאל לא אסכים שילדים יתאבדו כאן "
המשטרה מעבירה הרצאות בבתי הספר בתחומים רבים כמו אלכוהול , סמים וכעת , יש דגש על נושא ההתעללות בסייבר. מחר אלו יכולים להיות הילדים של כל אחד ואחד מאיתנו. אלו לא ילדים מארצות הברית או אפילו תל אביב, אלו ילדים מכאן, אריאל .
העלאת המודעות בקרב בני הנוער אמנם מתבצעת בבתי הספר, אנחנו נכנסים לכיתות במסגרת הפעילות הקהילתית ומסבירים את התופעה, את ההשלכות את המשמעות של ההרג האיטי הזה. זה כמו ללחוץ על ההדק באיטיות ולהרוג את הילד שלידך לאט לאט. איום, הטרדה ופרסום של תמונות תועבה חושפניות , סחיטה באיומים זהו מעשה פלילי חמור ונערים מגיל שתיים עשרה הנם ברי דין .
אופן הטיפול המשטרתי בכל תיק הוא פרטני. ראשית , חוקרים באזהרה את הקטין. במידה והוא כן משתף פעולה ומביע חרטה , ניתן להשתמש בק.ד.ם.- קבוצת דיון משותפת של החשוד, הקרבן וההורים שלהם. במידה ויש שיתוף פעולה וזוהי עבירה ראשונה אנחנו משתדלים לשקם. אבל במקרים נשנים או חמורים מאוד בהם אין אפשרות להתגמש אנחנו מגישים כתבי אישום כנגד החשודים הקטינים.
יש להבין כי התעללות מסוג זה גורמת לנזק בלתי הפיך ואף אחד מאיתנו לא יכול לדעת מה מתחולל בנפשו של הילד שלנו הוא אומר.
היום בערב בין השעות 20.00-21.00 ישודר שידור חי באתר שנקרא "הורים מקוונים" לרשת בטוחה
אין צורך לצאת מהבית פשוט להיכנס, יחד עם הילדים שלכם ולצפות. תוכלו לקבל שם כלים כיצד לזהות מצוקה בבני נוער וכיצד להתמודד עם מקרים מסוג זה.
הוא מדגיש את הצורך כן להיכנס למחשב של הילד ולטלפון הנייד שלו ולבדוק מה הוא עושה והיכן הוא גולש. מי הם החברים שלו והאם העולם הוירטואלי בו הוא חי איננו מסוכן . בדיוק כפי שאנחנו שומרים על ילדינו בכבישים אנו צריכים לשמור עליהם בעולם הסייבר.זהו עולם סגור וסודי ולצערי במקרים רבים , אנו מגלים מאוחר מדיי.
משיחתנו עם הגברת אילנה נולמן, מנהלת אגף החינוך בעיר אריאל הבנו כי ראשית משרד החינוך איננו רק אוזן קשבת אלא גוף שמתמודד בהחלט עם התופעה הקשה הזו. יש תוכניות ברורות שמגיעות משרד החינוך היא מספרת ואנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה והרווחה בעיר. היועצת הבכירה מנחה את היועצות בבית הספר ואנחנו עם היד על הדופק.
לילד יש שלושה מעגלי חינוך היא אומרת. הורים, בית הספר וסביבה. בגיל הזה השפעתו של בית הספר היא כעשרה אחוז על בני הנוער והורים יכולים לעשות הרבה. המשטרה נכנסת לארבע הרצאות בתוך כל כיתה היא מדגישה מעבר לסדנאות ההורים שאנחנו מקיימים באריאל. אנחנו מעבירים תכנית לימודים ערכית במהלך כל השנה בנושא גלישה בטוחה באינטרנט . כבוד האדם הנו נושא מרכזי והוא מתחבר לנושא הגלישה הבטוחה בכל רגע נתון.
עו"ס אלי גיל-עד, מנהל האגף לשירותים חברתיים : "אנו מעורבים יחד עם המשטרה ואגף החינוך בתוכניות שונות שנועדו לסיוע וטיפול בילדים, בנערים ונערות שנפגעים מחד, וגם בסיוע בתוכנית השיקום של הפוגע, בכדי שלא יחזור ויפגע. המוקד הוא בראש ובראשונה לתת סיוע לילד שנפגע. אני מחזק מאד את דברי קודמיי שדיברו על החשיבות של הערנות של ההורים. בנוסף – חשובה היכולת של ההורים לקיים עם ילדיהם תקשורת פתוחה ושילדיהם לא יחששו או יתביישו לספר להם על המצוקה בה הם נמצאים.
עו"ס עינת שמש, ראש הצוות באגף לשירותים חברתיים מוסיפה- "כיום האמצעים הווירטואליים העומדים לרשות ילדינו, פותחים בפניהם דלתות עצומות של ידע. עם זאת, הן כרוכות בסכנות גבוהות אותן לא הכרנו בעבר. על ההורים לפקוח את עיניהם ולהיות מודעים לכך. הנוכחות ההורית הינה משמעותית ביותר וכן השקיפות מול הילד. עליהם להבהיר ולהזהיר אותו מפני הסכנות ואף לידע אותו כי חלק מתפקידם, להיות מעורבים ומידי פעם להיכנס ולראות היכן "משוטט", עם מי נמצא בקשר ומה טיבו. זה חלק מהאחריות ההורית. אם אתם –ההורים, חוששים לשלום ילדכם, בואו אלינו, שתפו אותנו. גם אצלנו באגף לשירותים חברתיים וגם באגף החינוך יכולים לעזור לכם ולחשוב יחד איתכם כיצד לנהוג ונעזור לכם".
אלי גיל-עד, מוסיף :" חשוב שהנפגע ישתף מישהו שהוא סומך עליו. זה הצעד הראשון. ממש כפי שאנו אומרים לקורבנות אלימות במשפחה – "אם לא תספר, זה לא יגמר…" חשוב לספר ! לא לפחד ! אם ילדים ובני נוער קוראים את הכתבה הזו, חשוב שתדעו – לא נשאיר אתכם לבד ! נהיה לצידכם עד שתרגישו שוב שמחים ובטוחים ! באמת באמת שיש דרך לעזור לכם ולשים לזה סוף.
אז מה עושים? לפנות להורים או למורה או ליועצת בביה"ס. בביה"ס יודעים לפנות למשטרה ולעזרת העובדות הסוציאליות ולכולנו יחד יש יכולת אמיתית לעזור לכם ולהפסיק את הפגיעה בכם.
אלי גיל-עד מוסיף – "אמנם הנושא הוא לא אובדנות, אך מכיוון שהעניין אוזכר, חשוב לדעת שרק פסיכיאטר הינו בעל ההכשרה והידע המתאימים לאבחן, מתי הילד / הנער נמצא במצב שבן הוא עלול לסכן את עצמו. הבעיה היא שיש סטיגמה כלפי הפסיכיאטרים וחבל מאד על כך. חשוב לדעת, שפסיכיאטר הוא רופא (בדרך כלל מאד נחמד) שיש לו את הידע לאבחן מצבים נפשיים ולעזור."
אנחנו מזכירים לכם לצפות בשידור החי שיתקיים היום בין השעות שמונה לתשע בערב . זוהי האחריות ההורית של כולנו