בחודש ספטמבר ירד מדד המחירים לצרכן ב-0.4%. מתחילת השנה ירד המדד הכללי ב-0.6 אחוז, המדד ללא דיור ירד ב-1.4 אחוזים, המדד ללא ירקות ופירות ירד באחוז אחד; לעומתם המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.3 אחוז. הערכה: הריבית האפסית במשק תלווה אותנו עוד זמן רב
מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4 אחוז בחודש ספטמבר השנה, בהשוואה לחודש אוגוסט השנה והגיע לרמה של 99.5 נקודות לעומת 99.9 נקודות בחודש הקודם. בכך ממשיכה בישראל לשרור אינפלציה שלילית. כך פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
ירידות
ירידות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: תרבות ובידור (ב-5.1%), פירות טריים (ב-4.7%) ואחזקת הדירה, הלבשה והנעלה ותחבורה ותקשורת ב-1.2%, כל אחד.
עליות
עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ירקות טריים (ב-21.0%) ושירותי חינוך (ב-1.5%).
עוד יצוין, כי המדד ללא ירקות ופירות ירד ב-0.7 אחוז והגיע ל-99.2 נקודות, המדד ללא דיור ירד ב-0.6 אחוז והגיע ל-98.1 נקודות והמדד ללא אנרגיה ירד ב-0.1 אחוז והגיע ל-100.7 נקודות.
קבוצות מוצרים ושירותים שהשפיעו באופן ניכר על המדד
מתחילת השנה ירד המדד הכללי ב-0.6 אחוז, המדד ללא דיור ירד ב-1.4 אחוזים, המדד ללא ירקות ופירות ירד באחוז אחד; לעומתם המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.3 אחוז.
12 חודשים
בשנים עשר החודשים האחרונים (ספטמבר 2015 לעומת ספטמבר 2014), ירד המדד הכללי ב-0.5 אחוז, המדד ללא דיור ירד ב-1.4 אחוזים והמדד ללא ירקות ופירות ירד ב-0.7 אחוז; לעומתם המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.7 אחוז.
נתוני המגמה בחודשים יוני 2015 – ספטמבר 2015
על פי נתוני המגמה לתקופה זו, קצב הירידה השנתי של מדד המחירים לצרכן הגיע ל-0.6%, של המדד ללא דיור ל-1.8% ושל המדד ללא ירקות ופירות וללא דיור ל-2.4%.
"הריבית האפסית במשק תלווה אותנו עוד זמן רב".
עוזי לוי, אנליסט ראשי, אינפיניטי מחלקת מחקר אומר בתגובה: "באשר למדד המחירים לצרכן, צריך לזכור כי תהליך ירידת המחירים במשק בעיקרו וברובו מבני. אנו עדים לשורה של הורדות מחיר רוחביות, במזון, במים, בחשמל, וכן הלאה. כמו כן ביטול מכסי מיסים ישירים ועקיפים תורמים גם הם ללחץ המחירים כלפי מטה. כך למשל, רק ביטול סעיף אגרת הטלוויזיה אמור לגרוע ממדד חודש ספטמבר כ-0.19%.
"בראייה גלובלית המצב קשה יותר. מלבד העובדה כי המדינות הגדולות במערב נאבקות במטרה להעלות את קצב האינפלציה הנמוכה מאד, תהליך עודף ההיצע במונחי סחורות בעולם הולך ועולה – וכך המחיר ממשיך לרדת.
"בנוסף לגל הטרור שפקד את המדינה בשבועיים האחרונים, המצב המאקרו כלכלי בישראל סביר עם נטייה להרעה במספר פרמטרים משמעותיים. רק אתמול פרסמה הלמ"ס את סקרי הפדיון של רשתות השיווק בחודשים יוני-אוגוסט, מהן עולה כי חלה ירידה של 3.5% בסך כל פדיון רשתות השיווק, וזאת בהמשך לירידה של 5.2% בשלושת החודשים מרס-מאי 2015.
"עוד פרסמה הלמ"ס כי בסקר הערכת מגמות בעסקים חלה הרעה קלה במאזן הפעילות הכוללת, כאשר בתעשייה נרשמה בחודש ספטמבר הערכה שלילית של המנהלים בתעשייה, לראשונה מאז ספטמבר אשתקד.
"כל זה תופס את המשק הישראלי בתקופה פחות נוחה לספיגת זעזועים. נתוני התמ"ג לרבעון השני והורדת תחזית הצמיחה במשק על ידי מחלקת המחקר בבנק ישראל "מקלקלים" במקצת את תמונת המאקרו הכוללת של המשק, מכאן שבנק ישראל מצוי בדילמה מאד לא פשוטה. הריבית במשק נושקת לאפס, ועל ריבית שלילית מיותר לדבר (המשק הישראלי לא ערוך לכך טכנית). יתרה מכך, השקל ממשיך להתחזק ומהווה אתגר גדול יותר לבנק ישראל.
"התחזקותו של השקל בימים האחרונים באה מכיוון העולם, בהבנה כי הריבית בארה"ב לא תעלה כנראה השנה (לאור הקריאות לאחרונה לעבר הפד' לא להעלות את הריבית בשלב הנוכחי), באירופה ממשיכים להרחיב כמותית ולכן הריבית על השקל עדיין עדיפה.
"לסיכום בהחלט סביר להניח כי הריבית תיוותר ללא שינוי – והורדת הריבית לאפס תהיה מעניינת ברמה ההיסטורית של המשק – אך לא תתרום באופן משמעותי לכלכלה. בנק ישראל יהיה חייב להכריז על צעדים אחרים. בכל מקרה אנו עדיין סבורים כי הריבית האפסית במשק תלווה אותנו עוד זמן רב".