רבים מאיתנו רוצים להפוך את הגינה הביתית לאי ירוק של פסטורליה אך לא ממש יודעים איך לשתול עצים. ומתי אם לא ט"ו בשבט שיזכיר לנו לשדרג את הגינה שלנו. ובכן, על מנת שנשתול עץ בהצלחה שיגדל ויפרח לתפארת חייבים לקחת כמה דברים בחשבון.
באדיבות :הגן הבוטני בירושלים
רבים חושבים כי ט"ו בשבט, חג האילנות הוא הזמן הטוב ביותר לנטיעה ושתילה, אמנם נכון אבל רק לחלק מהעצים. קיימים שני סוגי עצים: ירוקי-עד ונשירים, ט"ו בשבט הוא הזמן הטוב ביותר לשתול עצים מהסוג השני – נשירים דוגמת שקד מצוי, דובדבן, אפרסק, שזיף, תפוח ואלון התבור. שכן, לעצים מסוג זה אין כמעט צורך בהזנה כלשהי חוץ ממים, אדמה וכמובן – שמש בעונה זו. לכן, ניתן לשתול אותם בעונת החורף, מתוך ידיעה שבאביב הם יחזרו לחיים בקרקע החדשה ויוכלו לקלוט מהאדמה ומהסביבה את המינרלים, המים וקרינת השמש אותם הם צריכים.
צילום : אילן משתלות בע"מ
צילום : אילן משתלות בע"מ
בט"ו בשבט, העצים הנשירים מתחילים להתעורר ולצאת מהתרדמה. לכן, שתילת העצים הנשירים בעת הזו מביאה עמה אחוזי קליטה גבוהים בקרקע. כלומר, בעצים נשירים מתחוללת 'תרדמת חורף' שנכנסת לתוקף עוד בתקופת הסתיו. בתהליך זה מתחיל מעבר של סוכרים מתוך העלים היישר אל הענפים כמאגר 'מזון' לתקופת החורף, בה הפעילות של העץ מינימלית ולכן גם ניתן לשתול את העצים ולהכין את הקרקע לקראת האביב.
צילום : אילן משתלות בע"מ
אחרי שלמדנו איזה סוג עצים אנו יכולים לשתול בתקופה זו, נעבור לפרקטיקה והיא כיצד לשתול את העצים בצורה נכונה ויעילה שתניב לנו פירות מתוקים במיוחד.
יש לשתול את העצים בגינה עם שמש ישירה בחצי יום לפחות, בבור שנרוקן ממנו את הקרקע המקומית. את הקרקע שהוצאנו נערבב עם 30% זבל אורגני המסייע בדישון הקרקע ואוורורה ומאפשר חלחול של מים אל איזור השורשים של העץ. נקפיד לכסות את השורשים, יש להיזהר גם לא "לקבור" את בסיס הגזע. נשקה באופן סדיר ובהתאם לגשמים.