• חדשות
    • מהארץ
    • חדשות מקומיות
  • משפט ופלילים
  • צבא וביטחון
  • כלכלה
  • יהודה ושומרון
    • אריאל
    • חדשות מטה בנימין
    • חדשות מגוש עציון
    • חדשות מחברון וחבל יתיר
  • חפש עסק
תפריט
  • חדשות
    • מהארץ
    • חדשות מקומיות
  • משפט ופלילים
  • צבא וביטחון
  • כלכלה
  • יהודה ושומרון
    • אריאל
    • חדשות מטה בנימין
    • חדשות מגוש עציון
    • חדשות מחברון וחבל יתיר
  • חפש עסק
ד"ש מהשומרון עם יפעת אריאלי - לחץ לצפייה
צרכנות
אוכל
זוגיות
תעופה
תיירות
דעות
תרבות
משפטי
נומרולוגיה
ילדודס
שיווק
בריאות
עיצוב
יהדות
סטיילינג
גינון
נדל"ן
גרפיקה
פרסם כאן
כתבים
ראשי » מדורים » הורות וילדים » ארגון בטרם חושף – ילדים ערבים נהרגים יותר

ארגון בטרם חושף – ילדים ערבים נהרגים יותר

אוהד לוין 04/01/2021 11:23

בשנת 2020 מתו 82 ילדים ובני נוער מהיפגעות בלתי מכוונת, ושיעור התמותה מתאונות עמד על 2.7 למאה אלף ילדים ובני נוער – כך עולה מדו"ח סיכום שנתי שמפרסם היום ארגון בטרם לבטיחות ילדים

אורלי סילבינגר
צילם ינאי רובחה

ארגון בטרם לבטיחות ילדים  מפרסם היום (ד') את סיכום שנת 2020 בתמותת ילדים מהיפגעות. לפי הדו"ח בעקבות הקורונה והסגרים חלה ירידה משמעותית בשיעור הילדים שנהרגו. אורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון: " חשוב לזכור שאף ילד לא נפטר מקורונה בישראל אבל 82 ילדים איבדו את חייהם בתאונות שאת רובן ניתן היה למנוע".

בשנת 2020 מתו 82 ילדים ובני נוער מהיפגעות בלתי מכוונת, ושיעור התמותה מתאונות עמד על 2.7 למאה אלף ילדים ובני נוער – כך עולה מדו"ח סיכום שנתי שמפרסם היום ארגון בטרם לבטיחות ילדים.  נתון זה נמוך באופן משמעותי משיעור התמותה הממוצע של ילדים ובני נוער מהיפגעות בלתי מכוונת בשנים 2017-2019, העומד על 4.6 למאה אלף ילדים ובני נוער. ככל הנראה, הירידה בשיעור התמותה היא פועל יוצא של משבר הקורונה ושל תקופות הסגר והריחוק החברתי שנלוו אליו.

 

ילדים ערבים נהרגים יותר

הירידה בהיקף התמותה של ילדים בתאונות בשנת 2020 משמעותית בהרבה בחברה היהודית (33 ילדים) בהשוואה לחברה הערבית (47 ילדים). שניים מהילדים שנהרגו השנה היו ילדי מהגרי עבודה. בחברה היהודית שיעור התמותה בשנת 2020 נמוך ב-55% לעומת השנים 2017-2019 (1.4 לעומת 3.3 לכל 100,000 ילדים). לעומת זאת, בקרב ילדים ערבים שיעור התמותה בשנת 2020 נמוך ב-24% בלבד בהשוואה לשנים 2016-2019 (6.3 לעומת 7.9 לכל 100,000 ילדים), והינו דומה לשיעור התמותה בשנים 2018-2019 (6.2 לכל 100,000 ילדים).

למרות זאת, בארגון  מדגישים כי לאורך השנים קיימת בשיעור התמותה מתאונות בחברה הערבית, שעמדו בשנים 2015-2017 על ממוצע שנתי של 8.8 מקרי מוות למאה אלף ילדים ובני נוער2020. ועדיין כאמור, ילדים ערבים מתים יותר מיהודים, והסיכון של ילד ערבי להיהרג כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת היה גבוה פי 2.2 מהסיכון של ילד יהודי.

 

פחות טביעות ותאונות בית

סבב הסגרים והשינויים שכפתה עלינו מגפת הקורונה השפיעה על תאונות הילדים, ובעיקר התאונות הביתיות. ביחס לקודמותיה, שנת 2020 התאפיינה בירידה משמעותית בהיקף התמותה של ילדים ובני נוער יהודים מתאונות בית ופנאי: 12 מקרים, בהשוואה לממוצע של 33 מקרים בכל אחת מהשנים 2016-2019. היקף התמותה מתאונות בית ופנאי של ילדים ובני נוער ערבים לא השתנה בשנת 2020 לעומת 2016-2019, והוא עומד על כ-22 מקרי תמותה בממוצע לשנה, בשתי התקופות.

בהתייחס לחמש השנים האחרונות, קיימים הבדלים בין יהודים לערבים בסיבות העיקריות לתמותה. בקרב ילדים ערבים, מנגנוני ההיפגעות הבולטים המובילים לתמותה בבית ובחצר הבית הם תאונות דרכים בסביבת הרכב (27%) ושריפה (18%), ואילו בקרב ילדים יהודים – חנק (25%) וטביעה (20%).

בכלל זה, חלה ירידה משמעותית במספר מקרי התמותה בבית כתוצאה מטביעה, מ-15.5 מקרים בממוצע לכל אחת מהשנים 2016-2019, ל-5 מקרים בשנת 2020.

טביעה עודנה גורם התמותה השני בשכיחותו בחמש השנים האחרונות, כשב-47% מהמקרים היו של תינוקות ופעוטות מגיל לידה עד 4.  בעוד מרבית (96%) ממקרי הטביעה של בני 5-17 התרחשו במרחב הציבורי, בקרב בני לידה עד 4 מרבית הטביעות (כ-64%) התרחשו בבית.

הגורם המרכזי לתמותה: תאונות דרכים

לפי הדו"ח, השנה נהרגו 47 ילדים ובני נוער מתאונות דרכים. תאונות דרכים הן גורם התמותה המוביל בחמש השנים האחרונות, כאשר כ-45% ממקרי התמותה מהיפגעות של ילדים ובני נוער נגרמות מתאונות דרכים. כ-29% ממקרי התמותה של ילדים ובני נוער בתאונות דרכים הם כהולכי רגל, וכ-26% כנוסעים ברכב.  בחברה הערבית, כ-26% ממקרי התמותה של ילדים ונוער מתאונות דרכים הן כתוצאה מהימצאות ילדים בסביבת הרכב. ברובם הגדול של המקרים הילד הנפגע הינו בגיל 1 עד 4 (33 מתוך 41 מקרים, עבור השנים 2016-2020).

האזורים המסוכנים: מחוז דרום ויו"ש

עוד עולה מהדו"ח כי ילדים שגרים בדרום מתים יותר מילדים שגרים במרכז הארץ. מבחינת נתוני תמותת הילדים בחמש השנים האחרונות עולה כי במחוז מרכז שיעור התמותה הנמוך ביותר מתאונות (2.5 ילדים ובני נוער למאה אלף) ואילו במחוז דרום – הגבוה ביותר (7.5 ילדים ובני נוער למאה אלף). כלומר, הסיכון של ילד המתגורר במחוז הדרום להיהרג כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת גבוה פי 3.1 מהסיכון של ילד המתגורר במחוז מרכז. בקרב ילדים יהודים, יחס הסיכונים הינו 1.9 לרעת ילדים המתגוררים במחוז הדרום.

האוכלוסייה הערבית במחוז הדרום משתייכת ברובה הגדול לחברה הבדואית. אוכלוסייה זו מתאפיינת בשיעור תמותה גבוה (16.5 ילדים ובני נוער למאה אלף), גם בהשוואה לקבוצות אחרות מאוכלוסייה הערבית. הסיכון של ילד ערבי המתגורר במחוז דרום להיהרג כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת גבוה פי 3 מזה של ילד ערבי ממחוזות אחרים. למרות שיעורי התמותה הגבוהים בקרב ילדים ערבים ממחוז דרום, בשנים האחרונות חלה בהם ירידה משמעותית: מ-20.7 מקרי תמותה למאה אלף ילדים ובני נוער בשנים 2015-2017, ל-12.5 מקרי התמותה למאה אלף ילדים ובני נוער בשנים 2018-2020.

בקרב ילדים יהודים אלו שגרים באזור יהודה ושומרון נמצאים בסיכון היפגעות מוגבר

בבחינת נתוני התמותה בחמש השנים האחרונות בקרב ילדים יהודים, שיעורי התמותה הגבוהים ביותר הינם באזור יו"ש (5.3 מקרי תמותה ל- 100,000 ילדים) והנמוכים ביותר הינם במחוז מרכז (1.8 מקרי תמותה ל- 100,000 ילדים). כלומר הסיכון של ילד יהודי המתגורר באזור יו"ש להיהרג כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת גבוה פי 3 מהסיכון של ילד יהודי המתגורר במחוז מרכז.

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: "שנת 2020 הייתה שנה חריגה בכל קנה מידה, ואנחנו רואים זאת גם בנתוני התמותה של ילדים מתאונות. אנחנו מציינים ירידה בנתונים, אך חשוב לזכור שאף ילד לא נפטר מקורונה בישראל אבל 82 ילדים איבדו את חייהם בתאונות שאת רובן ניתן היה למנוע. העובדה שהשנה ההורים היו יותר בבית, זמינים לילדים ובהשגחה מלאה עליהם ניכרת בצמצום משמעותי של מקרי התמותה מתאונות ביתיות. זה רק מדגיש שאם נהיה כולנו ממוקדים למשימה לשמירה על בטיחותם של הילדים, נצליח להציל חיים. כעת, כשאנחנו רואים את הסוף של תקופת הקורונה, עלינו לשים לנגד עיננו מטרה נוספת – למנוע את האסונות הבאים. זה אפשרי באמצעות אימוץ הרגלי התנהגות בטוחה והתאמת הסביבה לילדים".

בטיחות הורים ילדים תאונות

אוהד לוין |להציג את כל הפוסטים של אוהד לוין

יש לך משהו חשוב לספר-ohad.ashkubit@gmail.com

« פוסט קודם
פוסט הבא »

בלב החדשות – משנת 2010  / פרסמו אצלנו /  ashkubit.com

© אריאלי פרסום ותקשורת

תגיות
אוכל אל על אריאל בלב החדשות בריאות הורים העיר אריאל חברת תעופה חגים חדשות חדשות בשומרון חדשות מאריאל חדשות מהארץ חדשות מהעולם חינוך טיולים טיסות טיסות לחו"ל טכנולוגיה טרור יוסי דגן ילדים ירושלים כלכלה מבזק מבזקים מגונדרת מדינה מדיני מזון משפט ופלילים נוער נופש ספורט עסקים פלילים פנאי צבא צבא וביטחון צרכנות שומרון תחבורה תיירות תעופה תרבות
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס