שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן נועד הבוקר עם שר המדע והטכנולוגיה הסיני וואנג ז'יגאנג (Wang Zhigang). ביקורו של השר ז'יגאנג הוא הכנה לקראת הגעתו לארץ של סגן נשיא סין
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן נפגש הבוקר עם שר המדע והטכנולוגיה הסיני וואנג ז'יגאנג (Wang Zhigang) והמדען הראשי ויו"ר רשות החדשנות, ד"ר עמי אפלבאום ובחנו את האפשרויות לחזק את שיתופי הפעולה הטכנולוגים בין חברות סיניות לחברות וסטארטאפים מישראל. ביקורו של השר ז'יגאנג הוא הכנה לקראת הגעתו לארץ של סגן נשיא סין, העומד בראש ועידת החדשנות הבין-ממשלתית, ביקור שצפוי "לשבור שיא" נוסף ביחסי ישראל-סין ולהיות הביקור הבכיר ביותר של נציג הממשל סיני בישראל.
תחום החדשנות הטכנולוגית מהווה תחום ליבה בעיסוק של הממשל בסין
באוגוסט 2016 הכריז הממשל על תוכנית חדשה לקידום החדשנות במדינה והפיכתה של סין למעצמה עולמית בתחום הטכנולוגיה והמדעים. לתוכנית חשיבות עליונה מאחר וחדשנות וקידמה טכנולוגית נחשבים למנוע הצמיחה החדש של סין בימים בהם עלויות הייצור בסין עולות.
בשנים שחלפו החלו חברות, תאגידים ואנשי ממשל מסין להציב את ישראל כיעד הראשון במעלה בכל הקשור לנגישות לטכנולוגיות חדשות ולהזדמנויות השקעה. דוגמה מובהקת לכך ניתן למצוא בהכרזה של הנשיא הסיני, שי ג'ינפינג על על "שותפות כוללת בחדשנות" ("Comprehensive Innovation Partnership") עם ישראל, שניתנה במסגרת ביקורו של ראש הממשלה בסין במרץ 2017. הכרזה זו נתנה רוח גבית לחיזוק שיתופי הפעולה בין שתי המדינות.
בסין פועלות 6 נספחויות מסחריות של מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה במגוון שיתופי פעולה במחקר ופיתוח, בהובלת רשות החדשנות.
לביקורו החשוב של שר המדע והטכנולוגיה של סין וכן לביקורו הצפוי של סגן הנשיא, תרומה רבה לקידום שיתופי הפעולה העסקיים וכן לקידום הסחר וההשקעות בין חברות ישראליות וסיניות בתחומי הטכנולוגיה והחדשנות, ועל כן אנו מברכים".
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן: ""סין היא אחת משותפות הסחר החשובות לישראל. נוכח הפוטנציאל הרב הגלום ביחסי הסחר בין שתי המדינות, משרד הכלכלה והתעשייה פועל על מנת לחזק את שיתופי הפעולה עם הממשל בסין וכן עם תאגידים וחברות סיניות".
המדען הראשי ויו"ר רשות החדשנות, ד"ר עמי אפלבאום: "ביקור ראשון של שר מדע סיני בישראל הוא בבחינת ציון דרך ביחסי ישראל סין. משרד המדע והטכנולוגיה הוא השותף המשמעותי ביותר של רשות החדשנות בהובלת שיתופי פעולה בתחומי החדשנות והטכנולוגיה והשת"פ עימו מהווה מטריה למגוון יוזמות שת"פ. נוסף להסכם הדו לאומי בין ישראל לסין במו"פ תעשייתי לקידום מיזמים משותפים בטכנולוגיה וחדשנות, מפעילה הרשות 8 הסכמי שת"פ נוספים עם פרובינציות וערים נבחרות ובכך מתאפשר מרחב פעולה לחברות ישראליות לייצר שיתופי פעולה במו"פ טכנולוגי עם חברות ברחבי סין".
היקף הסחר סין-ישראל
היקף הסחר בסחורות (ללא יהלומים וללא הונג קונג) בין סין לישראל בשנת 2017 עמד על 9.67 מיליארד דולר, כאשר כ- 67% מהסחר הוא יבוא סחורות מסין וכ-33% ליצוא מישראל לסין. ביחס לשנה קודמת נרשמה עליה של 7% בהיקף הסחר, זאת בעיקר עקב עליה של כ- 630 מיליון דולר ביבוא מסין לישראל.
במחצית הראשונה של 2018 נרשם גידול משמעותי בהיקף היצוא לסין שעמד על כ-2.8 מיליארד דולר, שזה גידול של כ-73% בהשוואה למחצית הראשונה של 2017, זאת בעיקר עקב גידול ביצוא רכיבים אלקטרונים לסין.
בתחום הסחר בשירותים לסין, בשנת 2017 חברות ישראליות יצאו לסין שירותים עסקיים בהיקף של כ-753 מיליון דולר אשר ביניהם שירותי תקשוורת ומחשוב, הנדסה, סחר, פרסום ועוד. נתון זה מציין גידול של כ-15% לעומת שנה קודמת. יש לציין שהנתונים אינם כוללים שירותים כגון תיירות, תחבורה, ביטוח וטלקומוניקציה.