כתוצאה מכך השווקים הפיננסים רועשים וגועשים. הבנק המרכזי בשוויץ (SNB) יישם עד היום את מדיניות תקרת שער החליפין, כדי למנוע מעבר אל מעבר 1.2 פרנק לאירו, על מנת למנוע "זליגה" של משבר החובות בגוש האירו אל תוך שוויץ. היום כשהאירו נחלש ביחס לדולר וגם הפרנק נחלש כנגד המטבע האמריקני, ה-SNB בשוויץ, כי אין יותר הצדקה לשמירה על רצפת שער האירו/פרנק.
סקירה של ניר חצב, אנליסט אירופה באופנהיימר
השווקים הפיננסיים רועשים וגועשים. הסיבה – הבנק המרכזי בשוויץ (Swiss National Bank -SNB ) הודיע היום במפתיע על הסרת מדיניות תקרת שער החליפין (Currency Cap), מדיניות אותה הוא מיישם משנת 2011. במסגרת מדיניות זו, התחייב ה-SNB כי לא יאפשר לשער הפרנק השוויצרי להתחזק אל מעבר לרמה של 1.2 פרנק לאירו וכי במידה ושער החליפין הרשמי יגיע לרמה זו הוא ייגן עליו על ידי רכישת מטבע חוץ.
למנוע יצירת לחצים דיפלציוניים
המטרה הראשונית של ה-SNB הייתה למנוע "זליגה" של משבר החובות בגוש האירו אל תוך שוויץ על ידי ייסוף במטבע ויצירת לחצים דיפלציוניים. בנוסף להורדת תקרת שער החליפין, ה-SNB הוריד את הריבית על הלוואות לטריטוריה שלילית של 0.75%, זאת לאחר שהוריד אותה למינוס 0.25% רק בדצמבר האחרון.
אפשרות להתערב בעתיד
לפי הבנק המרכזי בשוויץ, התגברו בתקופה האחרונה ההבדלים במדיניות המוניטארית בגושי מטבע מרכזיים בעולם ולכן, חלו גם שינויים משמעותיים בשערי מטבע – האירו נחלש ביחס לדולר וכתוצאה מכך, גם הפרנק השוויצרי נחלש כנגד המטבע האמריקני. במצב זה, הבנק המרכזי העריך כי אין יותר הצדקה לשמירה על רצפת שער האירו/פרנק. הבנק המרכזי אף הותיר לעצמו את האפשרות להתערב בעתיד בשוק המט"ח המקומי, זאת כדי למנוע מצב בו הורדת רצפת שער החליפין תגרום לצמצום מופרז בתנאים המוניטאריים.
הפתעה מוחלטת בשוק
המהלך של ה-SNB התקבל בהפתעה מוחלטת בשוק, לפי בלומברג, מתוך 22 כלכלנים שמספקים תחזיות מוניטאריות לשוויץ, אף אחד לא העריך כי רצפת המטבע תוסר בשנת 2015. הסיבה לכך היא התבטאויות של נגיד ה-SNB, תומאס ג'ורדן, בכמה מקרים בעבר. רק לפני כחודש, במסיבת העיתונאים שלאחר החלטת הריבית החודשית, הודיע ג'ורדן כי ה-Currency Cap צפוי להישאר וכי ה-SNB נחוש בכוונתו להגן על הפרנק השוויצרי מפני התחזקות מוגברת.
הפרנק מתחזק בכ-15% מול האירו והדולר
התגובה בשווקים הפתיעה בוודאי גם את הבנק המרכזי בשוויץ וגם את מרבית המשקיעים – הפרנק מתחזק בכ-15% מול האירו והדולר ובמקביל, שוק המניות השוויצרי צונח, כאשר היצואניות השוויצריות הגדולות בולטות לרעה. במקביל, התשואות בשוק האג"ח השוויצרי מתכווצות וכעת, אגרת חוב של ממשלת שוויץ ל-10 שנים נסחרת בתשואה של 0.04%.
המהלך הדרמטי בשווקים טומן בחובו כמה השפעות:
- הגברת תנודתיות בשווקים – שנת 2015 החלה עם עלייה ברמת התנודתיות והמהלך הנוכחי של ה-SNB רק עשוי להגביר מגמה זו. השינויים החדים בשערי החליפין צפויים לגרום לתהליך של יצירת שווי משקל מחודש בשווקים, כאשר ההשפעות יכולות להיות דרמטיות בתחומי המטבע, האג"ח והמניות.
- השפעה נייטרלית/חיובית על משקיעי האקוויטי – הירידה במניות השוויצריות נמוכה כרגע מהתחזקות הפרנק ביחס למטבעות אחרים. לכן, ההשפעה היא חיובית על משקיעים הנמדדים בדולר/אירו/שקל.
- השפעה שלילית על יצואניות שוויצריות – חברות בעלות נתח הוצאות גבוה בשוויץ ונתח מכירות גבוה לאירופה/צפון אמריקה צפויות להיפגע מהמהלך בשל פגיעה בתחרותיות היחסית שלהן ושחיקה ברמות הרווחיות (במטבע נייטרלי). החברות המועדות לפורענות בהיבט זה הן חברות התרופות Roche (ROG VX) ו- Novartis(NOVN VX), וחברת הצריכה המובילה Nestle ( NESN VX) -שלושתן נציגות רשימת הפוקוס "אופקים אירופה". כמו כן פגיעות חברות מוצרי היוקרה Swatch (UHR VX) ו-Richmont (CFR VX). גם יצואניות אחרות, דוגמת יצרנית חומרי הבנייה Holcim (HOLN VX) וחברת התעשיה ABB (ABBN VX), עלולות להיפגע.