השיחות הליליות בין מנהיגי יוון לבין מנהיגי גרמניה וצרפת התפוצצו קצת לפני השעה 1 בלילה. הצדדים לא הצליחו להגיע לעמק השווה, לשחרור תשלום החילוץ ליוון בסכום של 7.2 מיליארד יורו. הפער בין הצדדים 2.3 מיליארד דולר בשנה. עוזי לוי, אנליסט ראשי באינפיניטי: "יוון לא מאיימת על השווקים הגלובליים". אלדד תמיר: "אני לא רואה את יוון מאפשרת לעצמה להתאבד"
השיחות הליליות בין מנהיגי יוון לבין מנהיגי גרמניה וצרפת התפוצצו קצת לפני השעה 1 בלילה, ללא שום סימן לפריצת דרך שתוביל לשחרור תשלומי החילוץ ליוון ותבטיח את עתידה בגוש היורו. הצדדים לא הצליחו להגיע לעמק השווה, לשחרור תשלום החילוץ ליוון בסכום של 7.2 מיליארד יורו, כאשר הפער בין הצדדים לגבי הצעדים הפיסקליים הנחוצים ביוון, כתנאי לחילוץ האירופי, עומד על 2.3 מיליארד דולר בשנה. יחד עם זאת הצדדים הודיעו כי ימשיכו בקרוב לשמור על קשר.
ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס אמר, כי הוא מתנגד באופן נחרצות לרצון הנושים לבצע קיצוץ נרחב בקרנות הפנסיה של יוון, לאחר שהן קוצצו ב-5 השנים האחרונות.
ירידות בבורסות
בעקבות פיצוץ השיחות נפתחו הבוקר הבורסות בעולם בירידות שערים חדות של יותר מאחוז, מחזור המסחר בבורסה באתונה – כפול מהממוצע. הבורסות בגרמניה וספרד יורדות ב-1.6%. איטליה צוללת ב-2% ואתונה בירידה של 5%. מחזור המסחר בבורסה באתונה – כפול מהממוצע. הבורסות בגרמניה וספרד יורדות ב-1.6%. איטליה צוללת ב-2% ואתונה בירידה של 5%.
ביום חמישי יתכנסו שרי האוצר של גוש האירו וידונו לראשונה בתרחיש של פרישה יוונית מגוש האירו. כאשר יש רוב בדעת הקהל בגרמניה התומך בפרישת יוון מאירופה.
העולם יכנס לסדר חדש
עוזי לוי, אנליסט ראשי באינפיניטי מחלקת מחקר טוען, כי יוון לא מאיימת על השווקים הגלובליים, ושבמהרה יכנס העולם לסדר חדש. "לאחר שנים של סטגנציה ואף צמיחה שלילית, סוף סוף כלכלות גוש האירו רואות את האור בקצה המנהרה, וזהו אינו אור של רכבת מתקרבת. תוכנית התמריצים המרחיבה (מאד) אותה נקט הבנק המרכזי באירופה מתחילה, אמנם בקצב איטי, אך בכל זאת, מתחילה לתת אותותיה לחיוב בעיקר מכיוון האינפלציה שמצויה מעל קו האפס.
"אם נגזור את המשפט האחרון והתגובה בשווקים הפיננסיים, נראה כי תשואת האג"ח הגרמני לתקופה של 10 שנים זינקה לרמה של כ– 0.9%, וזאת לאחר תקופה ארוכה שהייתה מצויה בסביבות האפס. התגובה בשוק הגלובלי לא איחרה להגיע עת זינקה התשואה בארה"ב ל-10 שנים לרמה של 2.4%, ובישראל לשיעור דומה. רק לשם ההשוואה תשואת אג"ח יוון ל-10 שנים נסחרת בשיעור של כ-13%. אם כן, ביחס לעולם המערבי אכן מדובר בתשואה גבוהה שמראה בבירור על דרמה כלכלית מצד יוון, וסביר להניח כי התשואה תמשיך לטפס מעלה וכך גם פרמיית הסיכון שלה.
תצא או לא תצא?
לוי טוען, כי בכל מקרה, הכיוון חיובי. יוון לא מאיימת על השווקים הפיננסיים הגלובליים. מרבית החוב שלה מצוי בידי קרן המטבע, ועל כן, התרחיש הגרוע מכל יכול להיות מחיקת החוב במאזן הבנק. כלומר, מרבית החוב איננו מפוזר בין בנקים ברחבי העולם דבר שמונע את אפקט הדומינו.
אז ממה בכל זאת חוששים באירופה מיציאת יוון? הדבר העיקרי אותו מנסה למנוע האיחוד הוא אפקט הדומינו של מדינות נוספות בגוש שיתרחש ככל הנראה באופן מיידי מצד פורטוגל, שנמצאת גם היא בקשיים רבים. ניתן לתאר מה יכול לקרות כאשר האזרח הראשון בפורטוגל מושך את הפיקדון שלו מחשש לאי יציבות.
"למען הסר ספק, האיחוד לא ירשה לעצמו להגיע למצב כזה שיכול לערער את כלכלת הגוש כולו. כמו כן יש לאיחוד האירופאי רצון לשמור על שלמות גם ממניעים שונים ולא בהכרח רק כלכליים.
יציאת יוון מגוש האירו תיעשה בצורה מסודרת ועם גיבוי כלכלי רב של קרן המטבע והבנק המרכזי של הגוש. תיתכן בהחלט תנודתיות קלה בשווקים הפיננסיים אך זו תיגמר מהר מאד וייווצר סדר חדש בו העולם הפיננסי יכיל, בקלות רבה, את יציאתה של יוון "מהמגרש", מדגיש לוי.
דרמה כדי לאפשר וויתורים
אלדד תמיר מנכ"ל תמיר פישמן אומר על המשבר ביוון: "אני לא רואה את יוון מאפשרת לעצמה להתאבד כאן . זו אולי תהיה התאבדות כלכלית הרואית אבל תביא עמה נזק בלתי נתפס אשר יוביל את יוון לפשיטת רגל קשה. הדרמה בעיצומה , רק צריך לזכור שיש עד סוף החודש להגיע להסכם. החלק המרתק כאן, ואליו צריך לשים לב, הוא שלאף צד אין עניין לתת לפצצה הזו להתפוצץ . הכל יכול להיות, אבל לדעתי זה חלק מהדרמה שכל צד חייב לייצר כרגע על מנת לאפשר לעצמו וויתורים וקצת הישגים לקראת הסוף.