לאחר סחבת ובירוקרטיה של קרוב ל-5 שנים, בעקבות לחץ של יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני, סוף סוף התבשרנו כי בתחילת החודש שעבר, אישרה וועדת הכספים פטור מארנונה על מתקנים סולאריים ביתיים. פטור זה, אשר רבים חיכו לו בכיליון עיניים, יכנס לתוקפו רק בשנת 2016.
המגמה הירוקה הסוחפת את העולם בשנים האחרונות, מדדה אט אט את דרכה לישראל. כרגיל, כמו במגמות אחרות אשר מואצות בעולם, איכשהו נדמה, כי הרשויות בישראל נשארו מחוץ לרשימת התפוצה של המזכר המודיע "הלו, אנחנו במאה ה-21, זה הזמן להתעורר ולהתחבר אל שאר העולם!"
רוח גבית רשמית
לחבלי הלידה הארוכים והממושכים של אישור פטור זה, קדמו מספר שנים בהן בחלק מהעיריות והרשויות המקומיות נגבו היטל ארנונה בסכומים שונים מבעלי גגות פרטיים או עסקיים, בעוד שבמקומות אחרים בארץ, לא הוטלה ארנונה עליהם בכלל. לאישור זה ישנה חשיבות גדולה לא רק מבחינת ה-ROI של הרוכש מערכות סולאריות ביתיות מסוג זה או אחר , אלא מבחינה רחבה הרבה יותר. עד כה, למרות הצפי (והיעד) של המשרד לאיכות הסביבה כי עד לשנת 2030, מקור 22% מצריכת החשמל ברחבי הארץ יהיה באנרגיה מתחדשת, נראה היה כי חוץ מהצהרה מרשימה ומפוצצת, נראה שמאמציה הראשונים של המגמה הירוקה בישראל נותרו בודדים במערכה, בעוד השאר, כולל הרשויות, תקועים הרחק מאחור. אישור פטור כזה מהווה הצהרת כוונות המלווה במעשים, אשר נותנת גושפנקא למאמצי מגמה ירוקה, שעד כה רצו להצטרף, אולם חששו שלא לקבל את הרוח הגבית הרשמית המתאימה.
בנוסף לפטור, מה כבר קרה בשטח ומה עתיד לקרות?
- מכסה חדשה – 114MW, אושרה על ידי רשות החשמל – בהתאם להחלטת הממשלה 2117 מחודש 10-2015, יוצאת לדרך הסדרה חדשה של מכסות בתעריף מדורג ובמקרים מסוימים אף ללא צורך ברישיון ייצור חשמל. ההסדרה תהיה פתוחה לרישום מתקנים של עד 5MW ללא צורך ברישיון ייצור חשמל. בהסדרה שתי קטגוריות נוספות ברישיון – מתקנים שבין 5-14MW ומתקני הולכה שמעל 14MW. עדיין לא ברור מה יהיה משקל כל אחת מהקטגוריות במכסה הכוללת). התמחור המדורג יתחיל בתעריף בסיסי שיעלה בהתאם לביקוש בקצובות זמן מהירות (שבועיים). תהליך זה מחליף את המכרזים.
- מכסה חדשה למתקנים קטנים (עד 50KW) – ההחלטה צפויה להתקבל במליאת הרשות בימים אלה ולהיכנס לתוקפה זמן קצר לאחר מכן.
- פטור מניהול ספרים למתקנים ביתיים – ישנה פעילות בנושא זה כדי לזרז את הליכי החקיקה והתקינה (פטור ממס הכנסה לייצור עצמי עד 18K ופטור מניהול ספרים, אשר אושר על ידי ועדת השרים לחקיקה) וכן בנושא פחת מואץ (ככל הנראה, יחול רק על מתקני מונה נטו מעבר לשנת 2015).
- חשבונית דיגיטלית לצרכנים בעלי מתקן פוטו וולטאי – חברת החשמל השיקה פורטל לחשבוניות דיגיטאליות לצרכנים שמייצרים חשמל סולארי.
- "רפורמת הפרגולות" – רפורמה זו מאפשרת לכל אחד להקים מתקן סולארי עד 600 מ"ר ללא היתר מהוועדה המקומית.
- הארכת הסדרת מונה נטו עד לשנת 2020 – רשות החשמל החליטה להאריך הסדרת מונה נטו במספר שנים.
- סדרת הטבות למתקנים ביתיים וכאלה שעד 25 קילוואט – הטבות אלה כוללות:
- אין צורך להתקין מונה תעו"ז והתחשבנות תבוצע על בסיס מונה צריכה פשוט וביתי.
- הקרדיט נצבר בקווט"ש ולא בש"ח (להבדיל מהסדרת מונה נטו למערכות מעל 25 קילווואט, אשר מיועדות לעסקים ולחקלאות).
- ביטול בצורך במונה ייצור – המביא לחיסכון ברכישת המונה ולוח החשמל והפיכת תהליך התקנת המתקן לפשוט יותר.
- ביטול תעריף השימוש ברשת.
- שינוי הגדרת גודל מתקן ביתי מ-16.5 קילוואט לעד 25 קילוואט (החישוב מתייחס לכמות החשמל השנתי שתייצר המערכת העומדת עד 40,000 קווט"ש בשנה, שהנם 25 קילווואט-מותקן לפי תפוקה נורמטיבית של 1,600 קווט"ש לשנה).
- הטבת מס – פחת מואץ ל-4 שנים בגובה של 25% לשנה.
רגולציה נדרשת
כמו בכל תחום, כאשר המדינה מביעה את נכונותה לחוקק תקנים, תקנות ורגולציות המסדירים את המגמה, עד מהרה, נוכל לראות את תוצאות התחזקותה ברבדים השונים: יזמים חדשים הנכנסים לתחום, קבלנים המציעים לרוכשים דירות בבניינים חדשים את אפשרות השימוש באנרגיה הסולארית וכמובן, יותר עסקים, ארגונים ובתים פרטיים, המשתמשים באנרגיה סולארית ורותמים את השמש לצרכיהם ולצרכי החיסכון שהיא יכולה לייצר עבורם (ובמקרה של ההסדרות העסקיות, אף רווחים נאים). נראה כי שנת 2016 המתחילה בקרוב עומדת להיות שנה ירוקה, חמה וחסכונית במיוחד.