חברת דירוג האשראי S&P הודיעה, ביום שישי בשבוע שעבר,על העלאת דירוג האשראי של ישראל מרמה של +A לרמה של AA-
חברת דירוג האשראי S&P הודיעה, ביום שישי בשבוע שעבר,על העלאת דירוג האשראי של ישראל מרמה של +A לרמה של AA-, ובכך הגיע דירוג האשראי של ישראל לרמתו הגבוהה בכל הזמנים. ההחלטה להעלות את דירוג האשראי הגיעה לאחר שלפני שנה הוגדרה התחזית של ישראל "חיובי". בהעלאה ציינה S&P את יציבותה של הכלכלה הישראלית. אבל הזהירה, כי פריצת מלחמה, או משברים פוליטיים פנימיים יכולים לדרדר בחזרה לאחור את הדירוג של ישראל.
שר האוצר משה כחלון הגיב ואמר בדף הפייסבוק שלו: "זהו יום היסטורי לכלכלת ישראל ולמדינת ישראל. הדירוג הכניס אותנו למועדון של הכלכלות המובילות בעולם. הוכחנו שניתן גם לקיים כלכלה חברתית עם רגישות וחמלה וגם להצמיח את המשק למחוזות ולמקומות שרק לפני מסזפר שנים דמיינו שנהיה שם".
מעריכים, כי להעלאת הדירוג של S&P תהיה השפעה חיובית גם על שתי סוכנויות הדירוג האחרות. ב-20 ליולי העלתה מודי'ס את תחזית הדירוג שלה לישראל מ"נייטרלי" ל"חיובי". פיץ', אומנם יישרה קו עם שתי מתחרותיה כשהעלתה את דירוג האשראי ל-A פלוס בנובמבר 2016, אבל היא עדיין נמצאת תחזית דירוג "נייטרלי".
נכון לאוגסט 2018 דירוג האשראי של ישראל הוא:
S&P – הדירוג הוא: AA-
מודי'ס – הדירוג הוא: A1
פיץ' – הדירוג הוא: A+
אגרות החוב של ממשלת ישראל נסקרות על ידי חברות דירוג בינלאומיות משנת 1988. בשנה זו ישראל דורגה לראשונה על ידי חברת S&P ובשנת 1995, במקביל להנפקות הראשונות של אג"ח מדינה סחירות בחו"ל ללא ערבות חיצונית, היא דורגה גם על ידי חברות מודי'ס (Moody's) ופיץ' (Fitch).
דמיון בין מדינות לחברות
חברות ומדינות נוהגות ללוות כספים מציבור המשקיעים באמצעות הנפקה של איגרות חוב. דירוג האשראי של חברות ומדינות מתבצע בעיקר בהקשר של הערכת יכולת לפרוע איגרות חוב. דירוג האשראי מתבצע על ידי חברות המתמחות בניתוח כלכלי של חברות ומדינות. מנקודת המבט של משקיע, יש דמיון רב בין חברה למדינה. שכן לשתיהן מערכות כלכליות דומות מאוד מבחינת הפרמטרים הנמדדים: היסטוריה כלכלית, התחייבויות, תחזיות צמיחה / רווחים והתנהלות כלכלית.
ראוי לציין כי תהליך הדירוג בחלקו הגדול הוא יחסי, כלומר ביצועיה של ישראל מושווים לביצועים של מדינות דומות לקבוצת הייחוס שלה. בקבוצת הייחוס שלנו מבחינת דירוג האשראי נמצאות מדינות כגון: אסטוניה, דרום קוריאה, מלטה, מקסיקו, סלובניה, סלובקיה, פולין, צ'ילה וצ'כיה.
תהליך הדירוג של מדינת ישראל
מדי שנה, חברות הדירוג (בליווי נציגי יחידת החוב) נפגשות עם ראשי המשק, לרבות שר האוצר, נגידת בנק ישראל, מנכ"ל וראשי אגפים במשרד האוצר, וכן גורמים בסקטור הפרטי כגון תעשיינים, כלכלנים ראשיים ועיתונאים. לאחר הביקור נוהגות החברות לקיים את ועדת הדירוג השנתית שלהן בעניין דירוג המדינה. החברות מפרסמות את הסקירה השנתית שלהן אודות הכלכלה הישראלית ובו הן מאשררות או משנות את דירוג האשראי הקיים (כולל תחזית).