בשיאה של סערה משמעותית בשווקים הפיננסיים, אנו בוחרים לקחת צעד אחורה ולבחון את המשמעויות של הרפורמה בשוק העבודה הצרפתי שעליה הודיע אתמול נשיא צרפת, פרנסואה הולנד. מטרת רפורמה זו היא לעורר את שוק העבודה הצרפתי, שאיבד כ-600,000 משרות מאז כניסתו של הולנד לתפקיד בשנת 2012
מאת ניר חצב, אופנהיימר
שוק העבודה הצרפתי הוא שוק מאוד אטרקטיבי, במיוחד אם אתה עובד בעל וותק – 35 שעות עבודה שבועיות (שאחריהם המעסיק צריך לשלם "שעות נוספות" בתעריפים גבוהים במיוחד), קושי רב מאוד למעסיק להצדיק פיטורים, שכר מינימום בהיקף של כ-1,500 יורו (דומה לגרמניה הפרודוקטיבית ופי 2 משכר המינימום הספרדי) ועוד. הבעיה היא אחרת והיא כמובן שרק מי שמצליח להתברג לשוק העבודה נהנה מתנאים אלו – נכון לסוף נובמבר 2015, שיעור האבטלה בצרפת הוא 10.1%, גבוה בהרבה משיעור האבטלה באיחוד היורופי (9.1%) והוא נמצא בעלייה מתמשכת מרמה של כ-7% ב-2008 ושל כ-9% ב-2011.
מבט על מספר המובטלים במדינה מלמד על כך שנכון לנובמבר 2015, במדינה יש מעט פחות מ-3 מיליון מובטלים וכי מספר המובטלים עולה באופן תמידי וחד בשנים האחרונות (ר' גרף) – מאז שנת 2008 עלה מספר המובטלים בצרפת בכמיליון איש (!).
רוצים עוד נתונים מלחיצים?
כ-26% מהצעירים בצרפת (בני 25 ומטה) הם מובטלים ושיעור המובטלים ה"כרוניים" (שנה או יותר מחוץ לשוק העבודה) מכלל המובטלים הוא כ-42% (בבריטניה – כ-35%, בארה"ב – כ-23%).
מספר המובטלים (באלפים) בשוק העבודה הצרפתי – 2000-2015
כלכלת צרפת מתקשה לצבור מומנטום, גם בשנה שבה יורופה כולה מציגה התאוששות די משמעותית. אינדיקציה לכך ניתן לקבל מהתבוננות על נתוני הצמיחה ברבעון השלישי של 2015, נתוני הצמיחה העדכניים ביותר שפורסמו – ברמה השנתית, ברבעון השלישי צמחה כלכלת צרפת ב-1.1% בלבד, קצב הצמיחה השני הכי נמוך (אחרי איטליה) מבין 5 הכלכלות הגדולות ביבשת ונמוך ב-0.8% מקצב הצמיחה של האיחוד היורופי כולו. בעוד סעיפי הצריכה והסחר הבינלאומי צמחו בקצב סביר, מה שמאוד הכביד על צמיחת התוצר היה סעיף ההשקעות ההוניות, שירד מעט ברמה השנתית והוא נמוך כיום בכ-9% נומינאלית מרמתו ערב המשבר הפיננסי (רבעון ראשון 2008).
נתוני צמיחה שנתיים בסגמנטים מרכזיים בתוצר– רבעון שלישי 2015
התמונה העולה מנתונים אלו היא ברורה והיא שצרפת מסתמנת כאחת מהחוליות החלשות בכלכלה היורופאית ולמעשה, אם בוחנים את שוק העבודה שלה, היא אמנם לא נמצאת רשמית במיתון (שמוגדר כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית), אך היא בהחלט טרם בלמה את המשברים של 2008-2009 ו-2011-2012.
בדיוק מסיבות אלו הציג אתמול פרנסואה הולנד תוכנית תמריצים במהלך נאום בפני פורום של אנשי עסקים צרפתים. הולנד הודיע על תוכנית תמריצים כלכלית בהיקף של 2 מיליארד יורו שתיושם באופן מיידי. החלקים המרכזיים בה הם שילוב 500 אלף איש בתוכנית השמה מקצועית חדשה והענקת סובסידיות לשילוב עובדים צעירים בחברות קטנות ובינוניות, כאשר ספציפית, תוענק סובסידיה של 2,000 יורו לעובד חדש בחברה בה יש מתחת ל-250 עובדים (תחת מגבלת שכר מסויימות). בעוד שבשלב זה, היקף התמריצים הוא מצומצם יחסית, לדעתנו חשוב לשים לב לכיוון שאליו הולך נשיא צרפת, שנלחץ משמאל על ידי חברי ממשלתו הסוציאליסטית ומימין על ידי המפלגה הלאומנית של מארי לה-פן ושות' ועל ידי הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי (שהוא גם המועמד המוביל לחזור לארמון האליזה בבחירות שיתקיימו באפריל 2017). הולנד, הנשיא המכהן, יודע היטב כי זמנו אוזל ושאם ברצונו לקבל סיכוי סביר להיבחר לכהונה שנייה בבחירות לנשיאות, הוא יהיה חייב להציג מומנטום כלכלי חיובי. סביר להניח שפרנסואה הולנד לא יסתפק בצעדים אלו וכי במידה והם לא ישיגו את התוצאות הרצויות, בעוד זמן לא רב יוצג גל נוסף של תמריצים פיסקאליים.