ניצחון השמרנים מקרב את הברקזיט ל-31 בינואר 2020. המשמעויות הכלכליות מורכבות ומסובכות ויש להן השפעה על התיירות – הטיסות, המלונאות והמחירים הקשורים בכך. השיחות על הסכמי הסחר בין בריטניה לבין האיחוד האירופי יתחילו, כנראה, בחודש מרץ 2020
השמרנים גברו בענק על הלייבור בבחירות בבריטניה וזכו ב-364 מושבים בפרלמנט, בהשואה ל-203 מושבים לליבור. המשמעות היא שהברזיט יצא לדרך ובריטניה תעזוב, כנראה, את האיחוד האירופי ב-31 בינואר 2020. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הזוכה הגדול אמר: "עשינו את זה! עם המנדט הזה סוף סוף נוכל לבצע את הברקזיט. נעזוב את האיחוד האירופי ב-31 בינואר, בלי אם, בלי אבל, בלי אולי". הנשיא טראמפ שמח על כך והוא צייץ: "בוריס, תחגוג! נחתום על הסכם סחר אחרי הברקזיט".
מה קורה אחרי ברקזיט?
אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ב- 31 בינואר 2020, יהיה זה צעד ראשון בתהליך מורכב מאוד. לכן, העדיפות הראשונה תהיה ניהול משא ומתן על הסכם סחר בין בריטניה והאיחוד האירופי, כאשר בריטניה רוצה שתינתן לה באיחוד כמה שיותר פתיחות מסחרית לסחורותי ושירותיה.
זה לא פשוט, כי השמרנים הבהירו כי בריטניה חייבת לעזוב את איחוד המכס והשוק האירופי ולסיים את סמכות השיפוט הכוללת של בית הדין האירופי. אומנם הזמן קצר, אבל צריך לזכור, כי יתכן שבאיחוד האירופי ייחלפו כמה שבועות להסכים למנדט משא ומתן רשמי עם בריטניה, מאחר וכל 27 המדינות החברות הנותרות באיחוד והפרלמנט האירופי צריכים להסכים למנדט זה. לאור זאת, נראה, כי שיחות רשמיות עשויות להתחיל רק בחודש מרץ.
ג'ונסון טען בזמנו, כי בריטניה תתיישר לחלוטין לכללי האיחוד האירופי ולכן המשא ומתן צריך להיות פשוט. אך אנליסטים טוענים, כי בריטניה מבקשת לקבל חופש לסטות מחוקי האיחוד האירופי כדי שתוכל לבצע עסקאות עם מדינות אחרות מחוץ לאיחוד ובקשה זו תקשה על המשא ומתן.
בריטניה חייבת להסכים גם כיצד היא תשתף פעולה עם האיחוד האירופי בנושא ביטחון ואכיפת החוק. בריטניה מתכוונת לעזוב את תכנית צו המעצר האירופי ולכן היא תצטרך להסכים על חלופה. היא תצטרך גם להסכים בתחומים נוספים, שבהם יהיה צורך בשיתוף פעולה בין הצדדים.
ייצור מטוסי איירבס
כאמור מעבר להסכמי הסחר, לעזיבת בריטניה את האיחוד משמעויות רבות בתחומים רבים, ביניהם ייצור מטוסי איירבס, טיסות, מלונאות. כך למשל, בריטניה מרכיבה באתר בראונטון בצפון ויילס את הכנפיים לכל משפחת המטוסים המסחריים של איירבס, ומייצרת יותר מ-1,000 כנפיים בשנה. כל עוד בריטניה חברה באיחוד האירופי ייצור זה לא היווה בעייה, אך לאחר הברקזיט, המשך ייצור הכנפיים יהיה תלוי בהסכמי הסחר חדשים שיחתמו בין בריטניה והאיחוד האירופי. כך גם באשר למנועי רולס רויס המורכבים במטוסי איירבס.
הסכמים בילטרליים
9 חוקי החופש האווירי, שנקבעו בשנת 1944, והסכמי תעופה נוספים הם שאפשרו הפעלת טיסות בין מדינות שונות. האיחוד האירופי מאפשר למדינות האיחוד להפעיל טיסות חופשיות ביניהן. כאשר בריטניה תהיה מחוץ לאיחוד האירופי, איזי ג’ט הבריטית לא תורשה לטוס, למשל, בין אמשטרדם לבודפשט, ובריטיש איירווייז לא תוכל לטוס בין פריז לניו יורק, ללא הסכם תעופה בילטרלי חדש בין בריטניה והאיחוד האירופי.
כדי למנוע בעיות עתידיות בתחום הטיסות אישר האיחוד האירופי, עוד לפני מרץ השנה, תוכנית מגירה מיוחדת, שיש לה תאריך תפוגה ל-12 חודשים בלבד מיום ביצוע הברקזיט. אבל, אחרי 9 חודשים האיחוד האירופי ובריטניה כבר לא יכירו בהסכמי התעופה הקיימים. פירוש הדבר, כי הסכם תעופה בילטרלי חדש יצטרך להיות מיושם זמן רב לפני המועד האחרון הזה.
כל עוד בריטניה היא חלק מהאיחוד האירופי, מורשות חברות התעופה בבריטניה לטוס בין כל הנקודות בתוך האיחוד האירופי. חברת תעופה כמו איזי ג’ט, שבסיסה בבריטניה, מורשת להפעיל טיסות בין מדינות אחרות בתוך האיחוד האירופי, למשל, בין פריז לברלין, או מדריד ומילאנו. חוקי האיחוד האירופי קובעים, כי חברות תעופה שטסות בגוש האירופי חייבות להיות לפחות 50% בבעלות משקיעים אירופים. העובדה, כי בריטניה היא חלק מהגוש האירופי, אפשרה לחברות תעופה בבעלות בריטית לפעול בתוך השוק האירופי. זה לא יהיה המצב עם יישום הברקזיט.
כדי לעקוף את הסוגיות הללו הקימה, למשל, איזי ג’ט הבריטית חברת בת הממוקמת באוסטריה עם רישיון הפעלה בהתאם וגם הגבירה את פעילותה בנמל התעופה טגל בברלין. העניינים מסובכים יותר עבור קבוצת התעופה IAG הכוללת את בריטיש איירווייז, איבריה ואייר לינגוס, מכיוון שהמשקיעים אזרחי בריטניה שלה לא עמדו בדרישה האירופית של 50% משקיעים אירופים.
מחירי הטיסות
קשה היום לחזות את השפעת הברקזיט על מחירי הטיסות, כשהרבה גורמים מורכבים משפיעים עליהם. גם לא ניתן להבין את המידה המדויקת בה ברקזיט ישפיע על מחירי הטיסות, בהשוואה לגורמים אחרים. מחירי הטיסות ועלויות הפעלתן, אינם קשורים ישירות בהסכמי התעופה בין המדינות, אלא בביקושים העולים, או היורדים, וגורמים אקסוגניים שונים. לכן, התעריפים יושפעו יותר מהאווירה הכללית סביב הברקזיט, מכל סוג של אילוצים רגולטוריים.
ביקורות דרכונים – כאשר הברקזיט יכנס לתוקפו יצטרכו אזרחי בריטניה לעבור ביקורת דרכונים במדינות האיחוד האירופי – ולהפך – המשמעות היא שתורים עשויים להתארך משמעותית בנמלי התעופה ברחבי אירופה. לוט גם בערפל גורל אלפי בריטים הגרים היום במדינות אירופה אירופה כאזרחי האיחוד כשאחרי הברקזיט הם יהיו אזרחים זרים.