מסרה מנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור, בדיון הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות חה"כ עאידה תומא-סלימאן שאמרה: "אסור למדינה להירדם בשמירה והיא צריכה להתאים עצמה למציאות המשתנה של הסחר"
עו"ד פלמור: "לא הייתי מעלה על דעתי לעשות שינוי בתפקוד היחידה מבלי לחזור למקור הסמכות, הממשלה, אשר החליטה על הקמת היחידה לפני כמעט עשור. משרד המשפטים מאוד גאה בפעילות היחידה ומתברך בה, ואין כל ניסיון להתערב או להגביל אותה. המחויבות שלי, כמי שאמונה על כל המשרד, זה לבדוק את תכניות העבודה, לראות במה עוסקת היחידה, ולבוא ולסייע במקום בו לא הצליחה לעמוד במשימותיה", מנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור, בדיון הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי.
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות חה"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש-הרשימה המשותפת), קיימה היום דיון על פעילות היחידה לתיאום המאבק בסחר בבני-אדם במשרד המשפטים, בהשתתפות מנכ"לית המשרד עו"ד אמי פלמור.
יו"ר הוועדה עאידה תומא-סלימאן אמרה בפתח הדיון: "ההצלחות וההישגים של המדינה במאבק בסחר בנשים הביאו לכך שיש כאלה החושבים שסיימנו את הטיפול בתופעה. המציאות היא שהסחר הוא תופעה המחליפה את פניה, והסוחרים מפתחים כל הזמן דרכים חדשות להמשיך במעשיהם. אסור למדינה להירדם בשמירה, וצריך להמשיך במאבק".
"היא הזכירה, כי "לפני יותר מחודש הזדעקנו לאור שמועות שונות לגבי עתידה של היחידה לתיאום המאבק בסחר בבני-אדם, אשר נעו בין שינוי ארגוני לבין פירוקה כליל. בשיחות לפני ישיבה זו הובטח לי כי, למרות השינוי הפרסונלי, אין בסיס לחששות וכי היחידה תשמור על עצמאותה, וסמכויותיה, לא רק שלא יקוצצו, אלא תיבחן הרחבתן".
בהקשר זה הסבירה מנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור, כי "המציאות המשתנה והאתגרים החדשים של המאבק בסחר מחייבים את הכנתה של תוכנית לאומית חדשה, אותה תגבש היחידה, והמתאמת החדשה בראשה. מעתה, היחידה גם תרכז את הדיווח למחלקת המדינה האמריקנית בנושא, וכך, במקום להיות גורם המעביר דיווח לאחרים, תהפוך להיות הגורם אליו מדווחים, ותגבר השפעתה".
עוד מסרה פלמור, כי "במסגרת החשיבה הפנימית ניהלנו ויכוח אם היחידה צריכה להמשיך ולעשות הכל בעצמה, או שהיא צריכה להכשיר גורמים ולפתח אותם לתפקוד עצמאי יותר. בפועל, עשור לאחר הקמתה, יחידות משפטיות גדולות היקף, כמו רשות האוכלוסין, ממשיכות להתקשר למתאמת למענה יום יומי, החוסך להן כוח אדם, במקום לפתח יכולות עצמאיות ושהיחידה תישאר גורם מנחה, בעל ראיה אסטרטגית""
לצערי, ד"ר שמואלי, אשר כיהנה כממלאת מקום ומתאמת בפועל, מאז עזיבתה של רחל גרשוני, בחרה שלא להתמודד על התפקיד. לשמחתי, עו"ד דינה דומיניץ, אשר עסקה בנושא זה בעבר במשרד הפנים וכיום בפרקליטות המדינה, נבחרה לתפקיד".
רחל גרשוני, לשעבר מתאמת המאבק בסחר בבני אדם: "אני שמחה לשמוע שלא יחול שינוי בסמכות ובתפקוד של היחידה. היחידה היא נחלת כל משרד ממשלתי, מתוקף זה שהוקמה בהחלטת ממשלה ב-2006, כיחידת תיאום בין משרדי ממשלה, ובינם לבין גופים חיצוניים, כולל הכנסת והארגונים הציבוריים. תפקיד הליבה שהוביל להצלחות הוא הייעוץ למשרדים, כי המומחיות היא ביחידה, ואף משרד ממשלתי לא יוכל לפתח מומחיות כוללת ברמה זו.
"עבדתי עם ד"ר שמואלי מ-2009 ומדובר במשפטנית מהשורה הראשונה, עם דבקות במטרה וכישרון, ואני בטוחה שהיא תמשיך ותעלה מעלה מעלה. גם עם עו"ד דומיניץ אני עובדת הרבה שנים. היא מצוינת, בעלת מצפן פנימי נדיר והיא מתאמת בנשמתה".
עו"ד פלמור הוסיפה: "כנראה שמי שהביא את דינה לתפקיד לא רוצה לפגוע ביחידה. לא היינו ממנים מישהי כה דומיננטית ומוכשרת אם רצינו לפגוע ביחידה. אני חותמת על כל מילה של רחל לגבי איך היחידה אמורה לפעול, סמכויותיה, ויכולתה להביע דעה עצמאית, גם אם תסתור משרד ממשלתי".
עידית לבוביץ' שקד, רכזת סיעוד ב"קו לעובד": אנו נעזרים ביחידה בהכשרה של התחום הבעייתי ביותר – זיהוי קורבנות סחר. כדי לעשות זאת באופן מיטבי צריך את הידע שהיחידה מסוגלת לספק למתנדבים שלנו".
אליעזר רוזנבאום, משנה למנכ"ל המשרד לביטחון פנים: "אנו במשרד מדגישים את חשיבות היחידה, עצמאותה ותרומתה. אנו עושים את חלקנו אבל יש דברים שהיחידה, כיחידה ממשלתית ארצית, עזרה מאוד לחבר את המשרדים השונים ואת העמותות. רק שבוע שעבר קיימנו שולחן עגול על הכשרת שוטרים. יש דברים שאנו זקוקים לסיוע בהדרכות, מעבר למה שיש במשטרה. הנושא הבינ"ל גם הוא מקצוע והיחידה צברה ניסיון חשוב בכך".
ציפי נחשון גליק, מנהלת השירות לנוער, צעירות וצעירים במשרד הרווחה והשירותים החברתיים, אמרה, כי יש מקום להרחיב את עבודת היחידה לנושאים של זנות וזנות קטינים והיא מקווה כי וועדת המנכ"לים תשקול זאת.
יו"ר הוועדה, חה"כ תומא-סלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "הוועדה שמחה לשמוע, כי היחידה תמשיך לפעול כפי שפעלה בעבר, תקיים את כל התפקידים שהוטלו עליה וסמכויותיה אף יורחבו, כדי להתאים את עצמה לשינויים המתחוללים בתופעה עצמה. אני סבורה כי המאבק בזנות הוא חלק אינטגרלי מהמאבק בסחר נשים וארצה לראות הרחבת פעילות היחידה לתחום זה".