מחזיקי אופניים או קורקינט חשמליים? הנה כל מה שכדאי לכם לדעת על סוללת הליתיום והטענה נכונה ובטוחה שלה, וכן כמה טיפים לשמירה על אורך חייה
שולי הלוי
טרנד הדו-גלגליים החשמליים ממשיך לככב בארצינו כבר למעלה מעשור מהרגע שבו הוגדרו כחוקיים לשימוש. בשנים שלאחר כניסתם של האופניים והקורקינטים החשמליים שהגיעו מיד אחריהם, עמלו המפתחים שבחברות על שיפור רמת בטיחות הסוללות שבהן אשר נטו להתלקח בקלות – סכנה ששיעורה אמנם ירד במעט בשנים האחרונות אך לא נעלם לחלוטין. במקביל, החלה לעלות בקרב המשתמשים המודעות לחשיבות ההקפדה על כללי טעינה בטיחותיים ושמירה על תנאי השימוש והאחסון של הסוללות הנשלפות, שבתורם צפויים להוריד משמעותית את הסיכוי להתלקחותה הפתאומית של הסוללה. אם גם אתם מחזיקים בכלי חשמלי שכזה ועדיין מעוניינים בשקט נפשי ובהגנה על ביתכם לכל צרה שלא תבוא, מומלץ שתוודאו שברשותכם ביטוח דירה שאמנם לא יציל את הסוללה אך כן יוודא שביתכם מכוסה ומוגן לכל תרחיש אפשרי.
אז באילו סוללות מדובר, למה יש לשים לב היטב במעמד הרכישה וכיצד ניתן להטעינן ברמת בטיחות מירבית? התשובות במדריך הקצר שלפניכם.
מבוא קליל לליתיום
אופניים וקורקינטים חשמליים מונעים בעזרת סוללה, וכיוון שברובם המוחלט של המקרים מדובר בסוללת ליתיום, נתייחס אליהן. ככלל, ניתן לומר שסוללות הליתיום נבדלות ביניהן בגודל, בצורה, באיכות ובסוגי הקתודות: האלקטרודה, בה מתרחשת תגובת חיזור, והאנודות – ההדק החיובי ברכיבים אלקטרוניים הרגישים לקוטביות.
סוללות אלה מאפשרות טווחי נסיעה גדולים, וכל זאת במשקל נשיאה נמוך ובמימדים פיזיים קטנים. אורך חייה של סוללת הליתיום, המצויה באופניים וקורקינטים חשמליים, נע בין שנתיים לשלוש ולרוב מגיעה עם אחריות ל-12 חודשים בלבד. כמו כן נחשבת סוללה זו לרכיב היקר ביותר בכלי רכב חשמליים אלו ובנוסף, רגישה במיוחד לשינויי טמפרטורה וטלטלות.
למרות המעבר לשימוש בטכנולוגיית ליתיום-יון, הנחשבת בטוחה יותר מדורות קודמים, עדיין קיימת סכנה שהסוללה הרגישה תתלקח. מנגנון שליפת הסוללה אשר נועד לאפשר את טעינתה גם מבלי לסחוב את האופניים עצמם, משמש ביום יום גם להגנה על ערכו של הרכוש היקר וניתוקו בעת החניה.
שלב אחר שלב: מהקנייה ועד הטעינה הראשונה
כאמור, סוללות ליתיום מוגדרות כחומר מסוכן שעלול להתלקח בעת טעינה או שימוש, גם כאשר מקפידים לשמור על כל הכללים. גם אם אין זו הפעם הראשונה שבה אתם רוכשים סוללת ליתיום, הצ׳ק ליסט שלכם צריך לכלול תדרוך אבטחה מהמוכר וקריאת הוראות ההפעלה טרם ההטענה הראשונה.
דברים שחשוב לשים לב אליהם כבר במעמד הקנייה: ככל שהסוללה שקניתם זולה יותר, כך ניתן להניח שאיכותה נמוכה יותר. אל תתפשרו על פחות מסוללה איכותית בעלת תווי תקן רשמיים ואחריות ל-12 חודשים לפחות. מומלץ לרכוש את הסוללה במקום מוסדר עליו קיבלתם לא מעט המלצות ובמעמד הרכישה, הקשיבו להוראות הבטיחות לשם תפעול ושמירה על חיי הסוללה.
טעינה נכונה: הניחו את הסוללה באזור מוצל על רצפה לא דליקה ובמרחק 2 מטר מחפצים דליקים אחרים, והשתדלו לבצע את הטעינה בזמן שבו תוכלו להיות קשובים לסוללה.
כדי להימנע ממצב של טעינת יתר, נתקו את הסוללה מטעינה לאחר שהבחנתם כי היא מלאה.
משולש האזהרה
- ריח חריג עולה מהסוללה? נדמה לכם שהיא מתחממת יותר מבעבר בעת הטעינה? אם נדמה לכם שמשהו לא תקין, נתקו את אותה מהטעינה וסורו איתה למעבדה הקרובה.
- הייתם מעורבים בתאונה? בדקו שהסוללה לא נפגעה לפני שתחזירו אותה למקום. במקרה והיא אכן נפגעה, עליכם לפנות לאיש מקצוע שיבדוק האם ניתן להמשיך ולהשתמש בה.
- אם למרות כל ההגנות תתלקח הסוללה, רצף האפקטים הצפוי הוא: סאונד של פחית משקה תוסס מנוערת שנפתחת, עשן סמיך ולהבות מתפרצות. הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לפתוח חלונות בבית ומיד לאחר מכן לשפוך דלי מים על הסוללה.
ולסיום, 3טיפים להארכת חיי הסוללה ו-1 להארכת חיי הכדור
- לא תגזים: בדומה לכל כלי תחבורה אחר, ככל שתעמיסו עליו או תכריחו אותו להעפיל לגבהים, הוא יישחק מהר יותר.
- לא תשכח: לנתק את המטען מהחשמל בסוף הטעינה.
- לא תרטיב: הסוללות אינן עמידות למים ויש לאחסנן במקום יבש ובטמפרטורה שבין 20-25 מעלות.
- לא תשליך: לסוללות ליתיום תוחלת חיים של 2-3 ובסיום השימוש חל איסור להשליכן לפח האשפה, לאש או להטמינן באדמה. בבוא היום, חפשו ״מיחזור סוללות ליתיום״ בגוגל, ומצאו את נקודת האיסוף הנוחה לכם.
תוכן שיווקי