אמר היום יו"ר מפלגת יש עתיד יאיר לפיד בעת שנפגש במאהל המחאה של עובדי מפעלי הברום וכי"ל, מול משרדי החברה. לדבריו: אין במפעלי מפעלי הברום וכי"ל שום התייעלות אלא ניסיון ציני של ההנהלה לקבל על הגב של העובדים הקלות במס שלא מגיעות להם, ולבטל את מסקנות ששינסקי 2, ולהחזיר את כל מה שהם היו רגילים לקבל על חשבונכם ועל הגב שלכם
"שלא תתבלבלו, אין שום התייעלות. יש פה ניסיון ציני של ההנהלה על הגב של העובדים לקבל הקלות במס שלא מגיעות להם, ולבטל את מסקנות ששינסקי 2, ולהחזיר את כל מה שהם היו רגילים לקבל על חשבונכם ועל הגב שלכם, ואנחנו לא ניתן להם. אפשר לעצור את זה. אני עצרתי את עסקת פוטאש, אני הצלתי את מפעל המגנזיום, אפשר לעצור את זה. ראש הממשלה במקום לנסוע לוושינגטון שייסע הנה, שיבוא הנה. מה שנתניהו היה צריך לעשות כשר האוצר, זה לזמן אותם אליו. את עידן עופר, ואת המנכ"ל ולהגיד – אני אפעיל את מניית הזהב, אני אבטל לכם את כל הקלות המס, אני וכל עוצמתה של המדינה תופנה אליכם אם לא תבטלו את הפיטורים המכוערים והמיותרים האלה. איפה הוא? יש מה לעשות, ואפשר לעשות".
את הדברים אמר היום יו"ר מפלגת יש עתיד יאיר לפיד, שהגיע יחד מי שהיה שר הרווחה, ח"כ מאיר כהן למאהל המחאה של עובדי מפעלי הברום וכי"ל, מול משרדי החברה, ונפגשו עם עובדי המפעלים ויושבי ראש הוועדים. השניים ביקשו לחזק ולתמוך במאבקם הצודק מול כוונת בעלי המפעלים לפטר כ-140 עובדים.
בעת הביקור הכריז ארמונד לנקרי יו"ר ועד העובדים של מפעלי ים-המלח, כי גם עובדי מפעלי ים המלח מצטרפים היום למחאה. "אף אחד לא יישחק לנו בפרנסה", הוא ציין.
לפיד הדגיש שוב את האחריות של הממשלה בנושא ואמר: "עובדה שכשהייתי שר אוצר לא היו פיטורים כי ידעו שאנחנו לא בכיס של אף אחד. העובדה שראש הממשלה לא מטפל בזה זהו חוסר אחריות כפול ומכופל. הוא צריך להיות פה לא אני, אני כבר לא שר האוצר. הוא יכול למנוע את הפיטורים האלה אבל פשוט לא אכפת לו".
לפיד סיים וביקש לחזק את ידי העובדים והדגיש כי הוא ומפלגתו עומדים לצידם ברגעים הקשים הללו: "יודעים ראשי הוועדים, אנחנו היינו גם לפני, ואנחנו נהיה פה אחרי ולא נעזוב אתכם. אתם לא לבד. אנחנו נמשיך להיות פה עד שיבוטלו הפיטורים האלה, אנחנו אתכם".
מאיר כהן לשעבר שר הרווחה מחה על חוסר שיתוף הפעולה של יו"ר הכנסת לכינוס דיון חירום של ועדת הכספים בנושא ואמר: "אנחנו מנסים בשלושה ימים האחרונים לכנס את ועדת הכספים לישיבת חירום, גם בזה לצערי הרב מנסים לתקוע מקלות בגלגלים ולא לכנס את הוועדה. מפלגת יש עתיד מבקשת אסיפה של ועדת הכספים ודורשת את בואו של ראש הממשלה שייתן הסבר למה הוא לא עושה דבר בעניין. בזמן האחרון יש דורסנות שלא הייתה כמוה. כאיש הנגב אני חייב להגיד לכם המאבק הזה הוא מאבק כמשל, צריכים כל אנשי המפעלים, כל הוועדים בנגב להסתכל בעיניים פקוחות על מה שקורה כאן, כי אם הדבר הזה ייכשל חס וחלילה יתחיל גל של פיטורים ,כי כל שאלת הביטחון התעסוקתי של ראשי הוועדים היא על הכתפיים של המאבק הזה. יאיר לפיד באומץ בלתי רגיל הסתכל בעיניים של ראש הממשלה ושל שטייניץ ושל כולם ומנע את מכירת ים המלח לפוטאש".
יו"ר ועד עובדי ים-המלח ארמונד לנקרי הודיע כי הוא ואנשיו יצטרפו היום למחאה: "אני מודיע פה לביבי -יש לך את היום לפני שאנחנו קורעים את הכרטיסים שלנו. כל מי שיהיה לצידנו אנחנו נהיה לצידו. זה המאבק הכי צודק שיכול להיות ככל שנהיה מאוחדים ונחושים אף אחד לא יוכל עלינו. לא ניתן לאף אחד שיישחק בפרנסה שלנו".
בינתיים מתרחב המאבק
בהנחייתו של יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, מתרחב מאבק הסולידריות עם עובדי קבוצת כיל. היום ינקטו עיצומים גם עובדי חברות נוספות בבעלות עידן עופר. עובדי בזן, כרמל אולפינים, דשנים ומכון המחקר תמ"י, הממוקמים כולם במפרץ חיפה, יקיימו אספות הסברה בהן תודגש הסולידריות עם המפוטרים ממפעל תרכובות ברום בדרום. בנוסף, העובדים לא ישתפו פעולה עם דרישות הנהלות המפעלים ולא יגיעו לישיבות עבודה. במכון תמ"י יתקיים שיהוי מחקרים.
הכרזת השביתה בכי"ל ותגובת ההנהלה
כ-800 עובדי מפעל "תרכובות ברום" מקבוצת כימיקלים לישראל (כי"ל) שממוקם ברמת חובב שבנגב פתחו לפני כשבועיים בשביתה כללית. זאת, אחרי שהנהלת המפעל שלחה ל-140 עובדים מכתבי שימוע לפני פיטורים.
מהנהלת כי"ל נמסר אז, כי: "החלטת ועד העובדים להשבית את המפעל הינה חסרת אחריות וסופה לפגוע במפעל ובעובדים. מפעל כי"ל נאות חובב (תרכובות ברום) הינו מפעל לא יעיל ולא תחרותי המתמודד עם משבר חמור בשוקים הגלובאליים של תרכובות הברום ומעכבי הבעירה. המשבר והקיפאון בסביבה העסקית בנוסף לגזירות שהממשלה הטילה ומתכננת להטיל על כי"ל מחייבים תכנית התייעלות אחראית ונחושה שתאפשר לחברה להתמודד עם הקשיים מולם היא ניצבת תוך הבטחת עתיד המפעל ומקום העבודה של רוב העובדים. לצערנו הרב, ועד העובדים מתעלם מהמצב הקשה ואף פוצץ את ההדברות עם ההנהלה בשבוע שעבר, תוך דרישות להמשך העסקת כלל העובדים בתנאי שכר ועבודה מהגבוהים ביותר בתעשייה זו בעולם – המגיעים אף ליותר ממיליון שקל בשנה לעובדים מסוימים בחוזה קיבוצי".