בהודעת ההחלטה של הפד נרמז כי ב-2016 תהיינה העלאות נוספות של הריבית ב-4 שלבים. על פי הפד בסוף 2016 תעמוד הריבית בארה"ב ברמה של כ-1.4%
ג'נט ילן יו"ר הבנק המרכזי (Federal Reserve) בארה"ב הודיעה הערב על העלאת הריבית מרמה אפס ל-0.25% – שתעמוד מעתה בטווח של 0.25%-0.50%. ההחלטה להעלאת הריבית שהייתה צפויה התקבלה פה אחד בוועדת השווקים הפתוחים של הבנק. בהודעת ההחלטה של הפד נרמז כי ב-2016 תהיינה העלאות נוספות של הריבית ב-4 שלבים. על פי הפד בסוף 2016 תעמוד הריבית בארה"ב ברמה של כ-1.4%.
ההחלטה התקבלה בגין סימנים טובים בכלכלת ארה"ב המגלים התאוששות במשק האמריקני – עלייה בצמיחה וירידה באבטלה. הפעם האחרונה שבה ביצע הפד העלאת ריבית היתה בישיבה של יוני 2006 ואז הוחלט להעלות את הריבית מ-5% ל-5.25%. הפעם האחרונה שבה שינה הפד את שיעור הריבית הייתה בדצמבר 2007 ואז הורדה הריבית מרמה של 1% לרמה של 0% – 0.25%. בדצמבר 2008 הוריד הפד את שיעור הריבית בפעם השביעית והאחרונה, בגלל המשבר הכלכלי שהיכה בארה"ב ובעולם. מאז נשארה בריבית ברמה 0%, במטרה לתמוך בשווקים הפיננסים שנפגעו במשבר הגדול.
אם בנק ישראל לא יעלה את הריבית, לאחר העלאת הריבית בארה"ב יווצר פער ריביות בין ישראל לבין ארה"ב ובכך יגדלו הביקושים לשקל, שיגרמו לו להתחזק. עד כה כדי למנוע את התחזקותו של השקל הוריד בנק ישראל את הריבית קרוב לרמה של הריבית בארה"ב. אבל, בעקבות החלטתה בפד מהערב להעלות את הריבית, יצטרך הבנק לשקול להעלות גם את הריבית אצלנו, כי למנוע החלשות חריפה של השקלח, שתגרום להתיקרות מוצרי היבוא.
העלאת הריבית במשק תשפיע על שוק המשכנתאות, ייקור המשכנתאות ימתן במעט את הביקוש להם ובכך יגרום לירידה בביקושים לדירות.
כאשר הריבית בארה"ב היא אפסית והריבית בישראל אינה אפסית, נוצר פער ריביות בין ישראל לארה"ב שמייצר ביקוש לשקל וגורם לו להתחזק מול הדולר. כדי למנוע התחזקות כזו מוריד בנק ישראל את הריבית לרמה קרובה לזו של הריבית בארה"ב. לכן, אם הריבית בארה"ב עולה יהיה חייב בנק ישראל להעלות את הריבית בישראל כדי למנוע החלשות דרמטית של השקל מול הדולר, החלשות שתגרום להתייקרות המוצרים המיובאים.
במידה ויוחלט בבנק ישראל להעלות גם את הריבית במשק המקומי, הדבר ישפיע גם על שוק המשכנתאות. ייקור המשכנתא באופן כללי, עשוי אולי למתן במעט את הביקוש למשכנתאות ובכך גם כן להביא לירידה בביקוש לדירות.
על פי הערכות ראשוניות העלאת הריבית תגרום להעלות תשואות אג"ח ממשלתיות וקונצרניות ואולי להביא לירידות בשוקי המניות. ומה שיהיה בהמשך תלוי בהחלטות על רמת הריביות שיקבעו בארה"ב, אירופה, במזרח הרחוק וכמובן בישראל.