נכנסת להריון באופן לא צפוי? אינך רוצה להמשיך בו? קיימות מספר דרכים כדי לבצע הפסקת הריון יזומה, או בשמה הנפוץ יותר: הפלה. מן הסתם שמעת מילים כמו: "גרידה", "שאיבה", "ציטוטק", אבל כדי לבצע את ההחלטה הנכונה ביותר עבורך, עלייך להבין באמת את משמעות המושגים הללו.
מדריך זה יסייע לך להגיע למפגש אצל רופא הנשים שלך כאשר את מצוידת בכל המידע שיסייע לך לקבל את ההחלטה הלא פשוטה הזאת באופן הרגוע ביותר.
ראשית כל חשוב לדעת, שאחד הגורמים המשמעותיים ביותר לקביעה האם בכלל רלוונטי לדבר על הפלה, הוא גורם הזמן. הפלה יזומה ניתן לעבור טרם תחילת "שלב החיות"- שלב בו התינוק מוגדר כיצור חי שיכול לחיות בכוחות עצמו, הווה אומר- עד שבוע 23.6 להריון. לא מומלץ בכלל לחכות לשלב הזה, וככל שההפלה תתבצע בשלבי הריון מוקדמים יותר, ככה הסיכון והקושי יהיו נמוכים יותר.
איך מתחילים את התהליך?
הליך ההפלה הוא הליך רפואי רגיש ביותר, ולכן מומלץ לבצע אותו במוסד רפואי פרטי או ציבורי מורשים, אצל רופא מנוסה בתחום, אשר יחד עם צוות המרפאה יעניקו לך מענה רפואי מקצועי וליווי רגיש וקשוב. ההליך בעצם יחל עם שיחת הטלפון הראשונה אל המרפאה, בה תוזמני למפגש עם רופא הנשים. במפגש זה יבדוק הרופא את מצבך באמצעות בדיקת אולטרסאונד, ישוחח איתך על האפשרויות הטיפוליות המתאימות לך, ויסביר לך על התהליך שתצטרכי לעבור.
ועדה להפסקה הריון- מהי?
בישראל, החוק מחייב לעבור ועדה להפסקת הריון לצורך ביצוע הפלה יזומה, ולכן לאחר המפגש הראשוני עם הרופא, תקבעי תור לוועדה להפסקת הריון. במרפאה פרטית מורשית, שבה יש ועדה מוסמכת במקום, ההליך יתבצע באופן דיסקרטי לגמרי, בסמוך למועד ההפלה. תחילה תתקיים שיחה עם עובדת סוציאלית, ולאחר מכן תתקיים הוועדה ובה יוחלט האם לאשר את קיום ההפלה. יש להגיע לוועדה עם תעודה מזהה ומסמכים רפואיים מסוימים, כפי שייאמר לך במרפאה.
הוועדה מאשרת הפלות במקרים הבאים:
- נשים מתחת לגיל 18 ונשים מעל גיל 40
- הריון כתוצאה ממעשה פלילי (אונס, גילוי עריות)
- נשים בעלות אישור רפואי או פסיכיאטרי, המציין כי המשך ההריון עלול לגרום לנזק.
- הריון שלא במסגרת נישואים
- העובר עלול להיות בעל מום
אלו סוגי הפלות קיימים?
לאחר אישור הוועדה, תוכלי לעבור את הליך ההפלה. לרוב, ההפלה מתבצעת באחת משתי הדרכים הללו:
- הפלה באמצעות כדורים: עד שבוע 9 להריון. הפלה זו מתרחשת על פני מספר פגישות
א. פגישה בה מבצעים בדיקות מקיפות אחרונות לפני הפעולה עצמה, וכן משוחחים באופן מפורט יותר לגבי ההליך. בפגישה זו, יש לספר לרופא על רגישויות (אם יש), הפלות קודמות וכל מידע רפואי רלוונטי אחר.
ב. מפגש טיפולי ראשון: נטילת 3 כדורי מפיג'ין בנוכחות הרופא. כדורים אלו בעצם עוצרים את התפתחות ההריון. לאחר נטילת הכדורים, ייתכנו תופעות שונות כגון בחילות והקאות, שיחלפו תוך זמן קצר.
ג. מפגש טיפולי שני: יתבצע יומיים לאחר המפגש הראשון. נטילת 2 כדורי ציטוטק, שמטרתם לגרום לכיווץ שרירי הרחם, ולפליטת התוכן ההריוני. בשלב זה יורגשו התכווצויות בבטן התחתונה, כאבים, וכן דימום מאסיבי המלווה בקרישי דם. יש להישאר להשגחה במוסד הרפואי המטפל כמספר שעות, ורצוי להגיע עם מלווה.
ד. מפגש ביקורת: יתבצע כשבועיים ועד חודש מרגע נטילת הציטוטק, ובמהלכו יבצע הרופא בדיקת אולטרסאונד מקיפה, כדי לבדוק שהפלה עברה בהצלחה וכל התוכן ההריוני נפלט מהרחם.
- גרידה: מתבצעת עד שבוע 12 להריון.
הליך הגרידה מתבצע במפגש אחד. הגרידה מתבצעת לרוב תחת הרדמה מלאה, ואורכת בערך 20 דקות. היא נחשבת לפעולה בטוחה, מהירה ויעילה, המאפשרת לחזור לשגרה תוך זמן קצר מאוד. הגרידה כרוכה בהרחבת צוואר הרחם ושאיבת תוכן ההריון החוצה. לעיתים יהיה צורך להכין את צוואר הרחם לפעולה, ולכן יהיה צורך לקחת כדור ציטוטק לפני הגרידה.
לאחר ההפלה, ייתכן ותחושי דיכאון עקב ההליך הרגיש וכן עקב שינויים הורמונליים. חשוב להיות מודעת וקשובה למה שעובר עלייך, ובמקרה הצורך לגשת לקבל עזרה מקצועית.
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן, גינקולוג בכיר
כתבה שיווקית