כך החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשותה של הנגידה ד"ר קנית פלוג. הצמיחה ברבעון השלישי משקפת חזרה לקצב הצמיחה ששרר בשנתיים האחרונות.
היקף נטילת המשכנתאות ממשיך להיות גבוה, כמו גם היקף מכירת הדירות החדשות, ומלאי הדירות למכירה. מחירי הדירות עלו ב-12 החודשים האחרונים ב-6.6%
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשותה של הנגידה ד"ר קרנית פלוג, החליטה להותיר את הריבית לחודש דצמבר השנה ללא שינוי, ברמה של 0.1%.
מהוועדה נמסר, כי ההחלטה להותיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי ברמה של 0.1%, עקבית עם מדיניות מוניטרית שנועדה להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. לאור התפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, בשער החליפין, וכן במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, הוועדה המוניטרית מעריכה שהמדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב.
גורמים עיקריים נוספים להחלטה
סביבת האינפלציה בטווח הקצר מושפעת מגורמים בעלי אופי חד פעמי. הציפיות האינפלציוניות לטווח הקצר נותרו נמוכות החודש, והן מושפעות מגורמים אלה, ומהתחדשות הירידה במחירי הסחורות שחלה לאחרונה. בציפיות (פורוורד) לטווחים הבינוניים נרשמה ירידה קלה לאחר עליה בחודש שעבר, והציפיות (פורוורד) לטווחים הארוכים נותרו מעוגנות בקרבת מרכז תחום היעד.
האומדן הראשון לנתוני הצמיחה לרבעון השלישי משקף חזרה של קצב הצמיחה לזה ששרר בשנתיים האחרונות, ללא פיצוי על הצמיחה האפסית שנרשמה ברבעון השני. נשמר קצב הצמיחה בצריכה השוטפת, חלה האצה בצריכה הציבורית, ולאחר תקופה ממושכת חלה התאוששות ביצוא. עם זאת, נתוני הקצה מצביעים על כך שייתכן והשיפור ביצוא היה זמני. התמונה העולה מהנתונים בשוק העבודה ממשיכה להיות חיובית. עד כה, השפעת גל האלימות על הפעילות הכלכלית מתונה.
ה-OECD הנמיך החודש שוב את תחזית הצמיחה העולמית, על רקע החולשה בסחר העולמי וההאטה בכלכלות המתפתחות. הציפיות בשווקים הפיננסיים העולמיים הן לכך שמצד אחד, הריבית בארה"ב תחל לעלות בקרוב, ומצד שני, באירופה ובמשקים מובילים אחרים ההרחבה המוניטרית תעמיק.
מאז הדיון המוניטרי שהתקיים ב-25/10/15, ועד ל-20/11/15, התחזק השקל מול שער החליפין הנומינלי האפקטיבי בכ-1.6%, תוך יציבות מול הדולר וייסוף חד יחסית מול היורו. מתחילת השנה נרשם ייסוף אפקטיבי של 7.5%. התפתחות שער החליפין מתחילת השנה מקשה על צמיחת היצוא והמגזר הסחיר, ומעכבת את חזרת האינפלציה אל תוך היעד. היקף נטילת המשכנתאות ממשיך להיות גבוה, כמו גם היקף מכירת הדירות החדשות, ומלאי הדירות למכירה. מחירי הדירות עלו ב-12 החודשים האחרונים ב-6.6%; עם זאת, נרשמה בחודשיים האחרונים התייצבות במחירים.
יעד גרעון של 2.9% טוב למשק
עוזי לוי, אנליסט ראשי, אינפיניטי מחלקת מחקר אמר בתגובה להחלטה: "המדד המשולב למצב המשק לחודש אוקטובר עלה ב-0.3%. בהתייחס למרכיבי המדד המשולב, ניתן לראות כי יבוא מוצרי צריכה בחודש אוקטובר זינק בשיעור של 10.8% וכן יבוא התשומות לייצור זינקו בשיעור של כ-5%. תרומה נוספת למדד מגיעה מסעיף שיעור המשרות הפנויות מסך המועסקים במגזר העסקי אשר עלה בשיעור של כ-3.2% בדומה לקצב עלייתו בחודשים האחרונים. כל אלה מסמנים בברור, כי הפעילות הצרכנית והיצרנית במשק נמצאת במצב טוב יחסית, דבר אשר בא לידי ביטוי גם במדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר.
"לאורך כל השנה האחרונה היה ברור לבנק ישראל, כי תהליך ירידת המחירים איננו נובע מצד הביקוש ולכן השכיל לא לפעול ולהשתמש בכל כליו. בנק ישראל גם הבין לאורך השנה כי 'ארגז הכלים' שלו הולך ונהיה מוגבל ולפיכך, במצב זה קשה להבין את התייחסות הבנק לתקציב הממשלה הנוכחי כאשר הוחלט על יעד גרעון של 2.9%. אם הצד המוניטארי נמצא לקראת מיצוי כליו האלמנטריים, הצד הפיסקלי הופך להיות מכריע – ויפה שעה אחת קודם. אנו ממשיכים להחזיק בהערכה כי הריבית הנוכחית תלווה אותנו זמן לא קצר גם לאחר העלאת הריבית בארה"ב במידה ותתרחש בקרוב".
"האם אנו נכנסים לעידן חדש?"
ניסן סולטן, סמנכ"ל התפעול של חברת בטוחה משכנתאות, התייחס להחלטת בנק ישראל להשאיר את הריבית על כנה וציין: "בנק ישראל ממשיך עם המדיניות המוניטרית העקבית ומשאיר את הריבית על כנה ברמה של 0.1%. גל הטרור שפקד את צרפת והכוננויות באירופה מחשש לגל טרור נוסף עלול לפגוע בייצוא הישראלי (ע"י החלשות גוש היורו), כמו גם בסיכויי המשק לחזור לצמיחה, מה שנתן משקל נוסף להחלטה להשאיר את הריבית על כנה. מנגד, בארצות הברית מתחזקות ההערכות כי הריבית תעלה בחודש דצמבר. סגן יו"ר הבנק הפדרלי ונגיד בנק ישראל לשעבר סטנלי פישר אף רמז לכך ואמר כי 'הפד עשה כמיטב יכולתו כדי להכין את השווקים הבין לאומיים לריבית גבוהה יותר'- האם אנו נכנסים לעידן חדש/ישן ובקרוב נראה עלייה בריבית? רק הזמן יגיד".