בנק ישראל ממשיך בכך בצעדים שנדרשים להחלשת השקל מול סל המטבעות, תוך החזרת האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים. אנליסטים: לא להפחית את הריבית לרמה שלילית, בגלל ההשלכות השליליות שהיו במשק, לדעתם עדיף ביצוע הרחבה כמותית
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשותה של הנגידה קרנית פלוג, החליטה להותיר את הריבית לחודש אפריל 2015 ללא שינוי ברמה של 0.1%. הוועדה מסרה, כי ההחלטה להותיר את הריבית לחודש אפריל ללא שינוי ברמה של 0.1%, עקבית עם מדיניות מוניטרית שנועדה להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.
"תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין" ציינה הוועדה.
גורמים עיקריים נוספים להחלטת הוועדה המוניטרית
- ב-12 החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה שלילית של 1%, שהושפעה מירידת מחירי הדלק, החשמל והמים. על פי הערכת חטיבת המחקר של בנק ישראל, כמו גם על פי ממוצע תחזיות החזאים, ב-12 החודשים הבאים צפויה האינפלציה לחזור אל תוך תחום היעד, לסביבת גבולו התחתון; האינפלציה הצפויה על פי הריביות הפנימיות של הבנקים עודנה מתחת ליעד. הציפיות לטווחים הבינוניים ירדו מעט החודש, והציפיות לטווחים הארוכים מצויות במרכז היעד.
- אינדיקטורים לפעילות הריאלית מצביעים על תמונה מעורבת ברבעון הראשון: מסתמנת חולשה מסוימת ביצוא, המדד המשולב עלה בפברואר ב-0.2%, ונתונים ראשוניים של סקר החברות מצביעים על המשך צמיחה בקצב המתון שאפיין אותה בשנה שעברה. האינדיקטורים בשוק העבודה מצביעים על המשך השיפור.
- מאז הדיון המוניטרי שהתקיים ב-22/2/15, ועד ל-20/3/15, נחלש השקל מול הדולר ב-5% והתחזק ב-1% מול האירו. מול שער החליפין הנומינלי האפקטיבי נחלש השקל ב-1.9%. מתחילת השנה נרשם ייסוף אפקטיבי של 2.1%.
- כמה בנקים מרכזיים נוספים נקטו החודש בצעדי מדיניות מרחיבים. תחזית הצמיחה בארה"ב עודכנה מעט כלפי מטה, ונמשכת אי הוודאות לגבי מועד תחילת העלאת הריבית; באירופה מסתמן שיפור בפעילות על רקע המדיניות המוניטרית המרחיבה.
- נמשכת עליית מחירי הדירות, היקף נטילת המשכנתאות ממשיך להיות גבוה, ובינואר נרשם גידול בחלקם של המשקיעים בסך העסקאות. אינדיקטורים שונים מצביעים על גידול בהיצע הדירות.
"הריבית מאפשרת לרכוש נכס"
גלעד לוין, סמנכל תפעול ומכירות, בטוחה משכנתאות, התייחס להחלטת הריבית: "ההחלטה הנוכחית יחד עם תוצאות הבחירות מעידות על כך, שבטווח הקרוב לא צפויים שינויים מרחיקי לכת בשוק המשכנתאות. סביבת הריבית הנוכחית גורמת לקהל הרחב להמשיך ולרכוש נכסים כאלטרנטיבה לריביות הנמוכות, במיוחד כאשר כיום, הריבית מאפשרת לרכוש נכס בתנאים מועדפים, שמעולם לא היו וספק אם יחזרו. לכן בטווח הקרוב אנו לא רואים ירידה במספר לוקחי המשכנתאות, או בהיקפי המשכנתאות, על אף כניסה של שר אוצר חדש ורפורמות שירצה להביא עימו".
"מניעת התחזקות השקל"
אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים של תמיר פישמן התייחס להחלטת הריבית: "בנק ישראל לא שינה את הריבית ממקום של המתנה. חודש לאחר הורדת הריבית האחרונה ולאחר ששער החליפין מול הדולר הגיע אל מעל 4 שקלים, החליט הבנק להמתין ולראות נתונים נוספים במשק, ובעיקר צמיחה, תעסוקה ומדדים שצפויים להיות גבוהים יותר. ההחלטה היום מרמזת על מגמה ברורה בה בנק ישראל מוכן ומזומן לנקוט בכל צעד שנדרש להחלשת המטבע אל מול סל המטבעות. אנו מאמינים כי המסר החשוב של בנק ישראל ישמר וכי בנק ישראל ימשיך להגן באמצעות הריבית וההרחבה הכמותית על מניעת התחזקות השקל אל מול סל המטבעות ולא רק אל מול הדולר".
"לא להפחית הריבית לרמה שלילית"
עוזי לוי, אנליסט ראשי, במחלקת המחקר של אינפיניטי התייחס להחלטת הריבית: "בנק ישראל הותיר את הריבית במשק על כנה בשיעור של 0.1%, וזאת על אף התחזיות להורדת ריבית לרמה אפסית ואף שלילית. בהתייחס לתחזית אותה פרסם HSBC, ניתן לומר כי על סמך העבר הלא ממש רחוק, האפקטיביות של תוכנית הרחבה כמותית לא הוכחה בארץ. במידה ובנק ישראל ממש נחוש לפעול על מנת להחליש את השקל מול הסל, מוטב כי יפעל באופן אגרסיבי בשוק המט"ח ישירות שבישראל הינו שוק צר יחסית ונוח לפעולה לבנק מרכזי חזק ובעל יתרות מט"ח גדולות כמו בנק ישראל, ולא בשוק האג"ח (על מנת לא ליצור בועות מיותרות). באשר לריבית, רצוי כי בנק ישראל לא יפחית אותה לרמה שלילית עקב ההשלכות הפיננסיות השליליות שעלולות להיגרם למשק, אלא יותיר אותה ברמה אפסית לזמן ממושך".