אמר הבוקר שר התחבורה ישראל כץ במסיבת עיתונאים לקראת תחילת עבודות הבנייה של הרכבת הקלה בגוש דן. "לא יאומן שלמעלה מ-60 שנה זה לא קרה בזמן שמדינות מפותחות אחרות הקימו מערכות להסעת המונים… "משה העביר את ישראל 40 שנה במדבר – אנחנו הולכים לעשות זאת בשש שנים. יהיה קשה אבל נעשה את זה"
"אנחנו נמצאים כאן היום בנקודה מאוד משמעותית – ממש יוצאים לדרך בהקמת מה שקרוי ״הקו האדום״ מפ״ת ועד בת ים. אין שום ספק שבמציאות הישראלית, כשאני מסתכל על גוש דן בתור המרכז העסקי, מרכז האוכלוסייה הגדול ביותר והמקום אליו כולם מגיעים, אנחנו נוציא לדרך את העבודות שישנו מציאות ויצרפו את גוש דן ואת תל אביב לעולם המתקדם", אמר הבוקר שר התחבורה ישראל כ"ץ, בעת שפתח את מסיבת העיתונאים של חברת נת"ע בת"א לקראת תחילת עבודות הבנייה והכרייה של הרכבת הקלה בגוש דן.
שיבושי תנועה קשים
עבודות הכרייה של מנהרות הרכבת הקלה יתחילו ב-2 באוגוסט השנה והן צפויות לגרום שיבושי תנועה קשים בגוש דן בשנים הקרובות. על פ]י הערכות העבודות האלה צפויות להימשך עד כ-6 שנים. לכן, על מנת להקל על עומסי התנועה הכבדים הצפויים, יוקם מערך הסעות באמצעות שאטלים למשתמשים בכלי רכב פרטיים, שיתבקשו לחנות את רכביהם באזורים מרוחקים ממרכזי הערים ואזורי העבודות.
העבודות יתחילו בכריית המנהרה בה יעבור הקו האדום מפתח תקווה שבמזרח ועד לבת ים במערב. אורך מסלול הקו הזה 23 קילומטרים, מהם 11 קילומטרים מתחת לאדמה. במסלול הזה יהיו 10 תחנות.
"היו הצהרות, אבל מעשים לא היו"
השר כץ ציין, כי "זה לא יאומן שלמעלה מ-60 שנה זה לא קרה בזמן שמדינות מפותחות אחרות הקימו מערכות להסעת המונים. הניחו אבני פינה, היו הצהרות, אבל מעשים לא היו. אני נכנסתי לתפקידי לפני 6 שנים, ומצאתי מציאות שבה יש זכיינים אבל אין ביצוע. כל גורמי המקצוע של משרד התחבורה והאוצר הגיעו למסקנה פשוטה וברורה – הזכיינים לא היו מסוגלים בשום דרך לבצע את הפרויקט. לא הייתה סגירה פיננסית ולא הייתה לכידות אמיתית של ארבע הקבוצות. ההחלטה הייתה האם ממשיכים לדשדש, או יוצאים לדרך אחרת יחד עם נת״ע שהוקמה לצורך העניין הזה ועברה רה-ארגון. והנה אנחנו נמצאים כאן היום.
שקיפות מלאה
השר סיפר, כי "בכל פעם שהבטחתי שהרכבת תצא לדרך, קם מישהו עם השגות כאלה ואחרות. והנה אנחנו עומדים בפני תחילת העבודות עצמן. אני חייב לומר שאני הנחיתי את גורמי המקצוע לשקיפות מלאה, על מנת שהפרויקט יהיה חשוף לכולם, וכל אחד יקבל את המידע. אם משה העביר את ישראל 40 שנה במדבר- אנחנו הולכים לעשות זאת בשש שנים. זה יהיה קשה אבל נעשה זאת.
חצי מעל פני הקרקע וחצי מתחת לפני הקרקע
"הקו האדום זה תכנון שהתבצע לאורך שנים, אותו רעיון של חצי מעל פני הקרקע וחצי מתחת לפני הקרקע, זה שילוב מיוחד. אני הנחיתי את נת״ע ואת כל גורמי התכנון לפעול ככל שניתן שזה יהיה מתחת לפני האדמה, גם אם זה עולה יותר, זה משביח את הקרקע שמעל ואנחנו בעד. מבחינת ביטחון יש לזה משמעות רבה, התחנות יכולות לשמש גם כמחסה, ונקווה שלא נזדקק לזה", סיכם השר.
באוקטובר 2021 יוכל האדם שיעשה ביקור חולים בבלינסון לעלות על הרכבת ותוך פחות מ-20 דקות להגיע לתחנת ארלוזורוב", כך אמר היום יהודה בר און, מנכ"ל נת"ע בתדרוך לקראת תחילת העבודות על הרכבת הקלה ב-2 באוגוסט. "יש פרויקטים שעמדו בלוחות זמנים ואף הקדימו אותם. אני אבוא ואגיד באופן ברור ונחרץ – צריך לתקוע המון מקלות בגלגלים של הרכבת כדי שהתכנית לא תצא לפועל ב-2021, אנחנו לא ממציאים כאן שום גלגל".
להקדים בשעה את היציאה מהבית
יהודה בר און, מנכ"ל נת"ע אמר היום בתדריך לקראת תחילת העבודות: "דרך נמיר פתוחה ב-8 בבוקר, אין שום סיבה שבעולם שלא נבקש לשנות את דפוסי הנסיעה על ידי הקדמת לוח זמנים, לא מדובר בהקדמות קיצוניות אלא במעבר משעה 9 בבוקר ל-8 בבוקר. זו בקשה סבירה, תכננו לפני שיוצאים מהבית, אפשרויות נסיעה עם קולגות. הוקמו 4,000 מקומות חניה ב'חנה וסע' ונוסיף עוד 3,000 מקומות חניה בחודשים הקרובים. רכבת ישראל תוסיף עוד 1,500 מקומות ישיבה ברכבת ישראל בשעות השיא".
מערכת הסעת ההמונים – הקו האדום
מערכת הסעת ההמונים של מטרופולין תל אביב תכלול רשת מסועפת של קווי רכבת קלה ואוטובוסים מהירים רבי-קיבולת. לאורך הקו האדום, קו הרכבת הקלה הראשון, יוקמו עשר תחנות תת-קרקעיות, והעבודות להקמתן יצריכו פינוי תשתיות קיימות, בניית מערכות חדשות וביצוע עבודות שטח נרחבות.
שינויים בתחבורה הציבורית
עם תחילת העבודות והשינויים בהסדרי התנועה, יידרשו התאמות במערך קווי התחבורה הציבורית העוברים בסמוך לאתרי העבודות, וכן במיקום התחנות בסביבת אתרים אלה. מידע מלא ומעודכן יופץ לתושבים ולבעלי העסקים סביב כל תחנה, וכן יפורסם באופן בולט בכל אזור. עדכונים שוטפים יופיעו באתר זה, וכן יועברו בזמן אמת למוקדי חברות התחבורה הציבורית ולמפעילי האפליקציות השונות.
חסימת כבישים וחניונים
כאמור, עבודות להקמת הקו האדום, קו הרכבת הקלה הראשון של מטרופולין תל-אביב, כוללות חפירת התחנות התת-קרקעיות לאורך התוואי, וכרוכות בחסימת כבישים, צמצום נתיבים ושינויים בהסדרי התנועה.
חברת נת"ע תפעיל ארבעה חניוני "חנה וסע", על מנת להקל על הבאים בשעריהן של הערים המרכזיות במטרופולין. שירות היסעים (שאטלים) מהחניונים יפעל בתדירות גבוהה, אל מוקדי התעסוקה בערים המרכזיות של המטרופולין. ככל שיתקדמו העבודות, מתכננת חברת נת"ע להפעיל חניונים נוספים.
מערך החניונים וההיסעים, בשילוב רכבת ישראל ומערך התחבורה הציבורית, יהוו פתרון ישים, מהיר ויעיל, שיעודד תחבורה בת-קיימא ויספק מענה תחבורתי לתושבי המטרופולין והבאים בשעריו בזמן ביצוע עבודות ההקמה של הרכבת הקלה.
כל החניונים (מלבד חניון "מצפה מודיעין") יחלו לפעול בתאריך 02/08/15.
החניונים
- חניון הפארק (גני יהושע) – כתובת החניון: רחוב רוקח 94, תל-אביב. מספר מקומות חניה: 1,000.
- חניון חוף תל ברוך – כתובת החניון: חניון חוף תל ברוך, תל-אביב. מספר מקומות חניה: 700.
- חניון אצטדיון קריית אריה – כתובת החניון: חניון אצטדיון המושבה בקרית אריה בפתח-תקווה. מספר מקומות חניה: 1,000.
- חניון מצפה מודיעין – כתובת החניון: מבוא מודיעין. מספר מקומות חניה: 550 (יוגדל ל- 1,000)
תחנת קליבך
כאמור, בקו האדום יוקמו עשר תחנות תת קרקעיות: אם המושבות, אהרונוביץ, בן גוריון, ביאליק, אבא הלל, ארלוזרוב, שאול המלך, יהודית, קרליבך ואלנבי.
לדוגמה, תחנת קרליבך היא אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות לאורך הקו האדום של הרכבת הקלה במטרופולין תל-אביב. העבודות הנערכות במיקום זה יחלו באוגוסט 2015, והן נועדו להקמת תחנת הרכבת הקלה. במסגרת העבודות יפורק גשר מעריב.
הקו האדום מתוכנן להתחיל לפעול באופן סדיר באוקטובר 2021, אך תחנת "קרליבך" הינה היחידה שתחל פעילותה רק בשנת 2022. הסיבה לכך היא המורכבות שבבניית התחנה אשר תהיה משולבת לשני קווים: האדום והירוק.
תחנת קרליבך ממוקמת על ציר דרך בגין-צומת מעריב. אתר העבודה לצורך הקמת התחנה ישתרע לאורך דרך בגין, מצומת רחוב הרכבת בדרום עד צומת רחוב התעשייה בצפון.
התחנות הסמוכות אליה הן תחנת אלנבי (בצומת אלנבי- יהודה הלוי) מדרום ותחנת שדרות יהודית מצפון.
כך תראה בעתיד הרחוק מפת כל נתיבי הרכבת הקלה בגוש דן