התאחדות התעשיינים לא מרפה: וועדת הכספים תקיים דיון דחוף בנושא מס שווי שימוש לרכב, לאחר שההתאחדות חשפה כי המדינה הטילה מס גבוה במיוחד כדי ליצור רווחים של מיליארדים על הגב של האזרחים
התאחדות התעשיינים דואגת שנושא שווי השימוש לרכב לא ירד מסדר היום: נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר הארגונים העסקיים, שרגא ברוש, פנה ליו"ר ועדת הכספים, הרב משה גפני ותיאם מולו דיון דחוף על הנושא שיתקיים ביום רביעי הקרוב. זאת לאחר שנחשף שהמדינה הטילה מס רכב גבוה במיוחד לעומת מדינות ה- OECD (רצ"ב למטה השוואה בינלאומית), כדי ליצור רווחים של מיליארדים על הגב של האזרחים.
מבדיקת אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, כי מס שווי השימוש ברכב הקיים בישראל, העומד על 2.48%, צריך לעמוד בפועל 1.8%. המס הגבוה מוביל כיום לפגיעה משמעותית בהכנסה הפנויה של שכבות הביניים כמו גם לייקור הוצאות עשיית העסקים בישראל ללא קשר ממשי להיקף הנסיעה לצורכי עבודה או לצרכים פרטיים.
מס שווי השימוש הגבוה במודל הקיים, הביא לגידול חד בהכנסות המדינה מבעלי הרכבים ל- 5.6 מיליארד שקלבשנת 2016 לעומת 3.4 מיליארד שקל בלבד על פי המודל שהיה נהוג בשנת 2007. כך שלמעשה נוצרה גביית יתר של רשות המיסים שמגיעה ל- 2 מיליארד ש"ח בשנה (!) כאשר מחציתה מוטלת על מקבלי רכב העבודה ומחציתה על המגזר העסקי.
"מדובר בגביית מס יתר, שאינה מוצדקת על פי כל קנה מידה" מסר נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, "על פי , מדובר גם כאן בשיעור המס מהגבוהים בעולם על שווי שימוש ברכב, אשר תורם גם הוא ליוקר המוצרים והשירותים וליוקר עשיית העסקים בישראל, ופוגע באופן לא מוצדק במאות אלפי שכירים ועצמאים. המגזר העסקי לא יודע לחיות במציאות כזו ואני שמח שיו"ר ועדת הכספים, כמו במקרים רבים נוספים, התגייס לתקן עיוות זה, שאין לו כל הצדקה".
כאמור, על פי נתוני משרד האוצר, שווי השימוש הנהוג בישראל שעומד על 2.48%, הוא מהגבוהים בעולם. זאת לעומת קנדה, אוסטריה, פורטוגל, שוויץ וצרפת, שם נהוג שווי שימוש של פחות מ- 2% ממחיר העלות. בבלגיה, פינלנד, גרמניה ושוודיה, נהוג שווי שימוש של פחות מ – 2% ממחיר המחירון. בבלגיה ובבריטניה קיימת הטבת נוספת לרכבים בעלי פליטות נמוכות, והמס יורד עד לשיעור של -0.33% ו 0.42% בהתאמה.
הדיון הקודם בנושא שווי רכב נערך בחודש ספטמבר 2017, שם הנחה ח"כ גפני את משרד האוצר להציג בפניו תוך 4 חודשים, שינויים במודל שווי שימוש הקיים.