התאחדות משרדי הנסיעות: למנוע סגירת שדה דב – ההתאחדות הביעה תמיכה במאבק למנוע סגירת השדה, העלולה לפגוע בתיירות לאילת, עד שתימצא חלופה סבירה לנוסעים
נמשך הוויכוח סביב סגירתו של שדה דב. הפעם פנתה התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות לשר התיירות יריב לוין ולשר התחבורה ישראל כץ בבקשה למנוע סגירת פעילות נמל התעופה שדה דב בתל אביב, לכל הפחות, עד מציאת חלופה אמיתית שלא תפגע בציבור הנוסעים והתיירים.
ההתאחדות, בראשות של המנכ"לית חני סובול, הביעה דאגה כי סגירת שדה דב תביא לפגיעה קשה בתיירות לאילת לרבות במלונות, באטרקציות לתיירות, במסעדות ועוד וציינה כי קיים החשש כי נוסע שיידרש להגיע לנתב"ג על מנת לטוס לאילת, עלול לבחור בנופש מחוץ לגבולות ישראל.
שר התיירות יריב לוין הידוע בהתנגדותו לסגירת שדה דב טען בזמנו, כי "שדה דב מהווה את שער הכניסה המרכזי לאילת וסגירתו הינה גזר דין מוות לעיר. היא תביא בהכרח לפגיעה אנושה בענף התיירות באילת ואת המחיר ישלמו תושבי אילת אשר מתפרנסים באופן ישיר או עקיף מהמוני הישראלים והתיירים הזרים אשר מגיעים לנפוש באילת דרך שדה דב. ללא שדה דב – ענף התיירות ייפגע באופן דרמטי".
“התוכנית לסגירת שדה דב היא תוכנית ההתנתקות מאילת. סגירת השדה תביא לפגיעה במאות חולים תושבי אילת שזקוקים לטיפולים רפואיים קבועים במרכז; סגירת שדה דב תביא לפיטורי מאות עובדים מקרב תושבי העיר; סגירת שדה דב היא ויתור של ממשלת ישראל על אילת. שרי ממשלת ישראל – אל תתנתקו מאילת!”, נאמר לפני שבוע במודעה בעיתון הארץ, שעליה חתומים תאגיד התיירות אילת, התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות, התאחדות המלונות בישראל וההתאחדות באילת, ארגון ההורים של בתי הספר באילת, ידידי בית החולים יוספטל אילת, אוניברסיטת בן גוריון ומרחב אילת של ההסתדרות. המודעה פורסמה לפני ישיבת הממשלה, שאמורה הייתה לדון בנושא שדה דב.
ואכן, הממשלה החליטה לדחות את פינוי שדה דב בפעם הרביעית. ההחלטה התקבלה יום לאחר שהממשלה החליטה שהפעילות הצבאית בשדה דב תופסק בחודש יולי 2019, ודחתה גם בשנה את הקמת המסוף הזמני. לפני שבוע גם החלה הוועדה המחוזית לדון בתוכנית המורחבת שמקדמת רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) לרובע שדה דב יחד עם חלופת חולדאי החדשה להמשך הפעילות האזרחית בשדה דב.
באותו היום שהתקבלה החלטת הממשלה, דחתה ועדת הפנים של הכנסת את הקמת הטרמינל הזמני בשדה דב ל-5 חודשים, שעלות הקמתו מוערכת בכ-60 מיליון שקל. ההחלטה התקבלה כי נוצר פער זמנים שהיה גורם לסגירה מיידית של שדב דב. יו"ר הוועדה יואב קיש אף טען, כי: “נכון לעשות חשיבה מחודשת ולבנות טרמינל לטווח ארוך ולא לזרוק לפח 60 מיליון שקל”.
עו"ד דורון כוכבי, המייצג בעלי זכויות בקרקע של שדה דב, טען, כי שר התיירות, יריב לוין, הטוען שהשארת שדה דב חיונית לתיירות באילת, אינו באמת מנסה לפתור את בעיות הנגישות התיירותית לעיר. לאילת בעיות תיירותיות בעיקר בגלל מחירי המלונות הגבוהים וסיבות נוספות שאינן קשורות להאם הישראלים והתיירים ימריאו משדה דב או מנתב"ג מספר קילומטרים מזרחה.
הוא גם ציין, כי "ראש עיריית תל אביב רון חולדאי נאבק בתוכנית לסגירת שדה דב שכבר אושרה בוועדה המחוזית. אני שואל מה הם המניעים של חולדאי להתיר פעילות של שדה תעופה במרכז מגורים אורבני שוקק חיים. דבר שחמור מאוד מבחינה תכנונית ופוגע בתושבים".
ראש עיריית תל אביב מציע תוכנית חלופית המאפשרת את המשך הפעלת שדה דב. התוכנית החלופית מציעה תכנון רובע עירוני חדש, אשר יהווה חיבור למרקם העירוני הקיים והמתוכנן וייצור רצף עירוני שוקק, שיכלול, בין השאר, את שדה התעופה האזרחי, אזור רצועת החוף ומלונאות לכל אורכו.
ההתאחדות, המייצגת מאות משרדי נסיעות ואלפי יועצי תיירות העוסקים בתיירות יוצאת, תיירות נכנסת ותיירות פנים, הדגישה במכתבה לשרים, כי לסגירת שדה דב לא הוצע תחליף של ממש עבור הנוסעים לאילת, מישראל ומחו"ל וכי כל החלופות שהוצעו עד כה מסרבלות את הדרך לאילת וממנה ומעלות חשש מהותי לפגיעה חמורה בתיירות לאילת.
ההתאחדות ציינה, כי היתרון היחסי של שדה דב לעומת נתב"ג הוא בגישה נוחה לתיירים, הן לאילת והן לתל אביב. זאת בעוד שהחלופה המוצעת תצריך בכיוון המרכז נסיעה לנתב"ג ובכיוון הדרום נסיעה ממצפה רמון לאילת. בנוסף, הדגישה ההתאחדות, כי בניגוד לנתב"ג, שרשרת הפעולות לנוסע בשדה דב, לפני הנסיעה ואחריה, היא קצרה, יעילה וממוקדת.
המצדדים בסגירת שדה דב טוענים ,כי הנסיעה ברכבת לנתב"ג היא קלה ומהירה ולכן היא מקלה על הנוסעים המתכוונים לטוס לאילת. המתנגדים לסגירת שדה דב טוענים, כי רצף תנועת הרכבות לנתב"ג לא בטוחה בגין תקלות, שביתות או שינויים יזומים של הנהלת הרכבת. כך למשל, בגין עבודות לקראת פתיחת קו הרכבת המהיר לירושלים תסגר תחנת הרכבת בנתב"ג מיום רביעי 1 באוגוסט בשבוע הבא ב-21:00 ועד יום שישי 3 לאוגוסט באותו השבוע עם סיום השירות, וכן ממוצאי שבת 4 באוגוסט ועד יום ראשון 5 באוגוסט ב-04:00 לפנות בוקר. בנוסף, ייסגר מקטע זה החל ביום רביעי 8 באוגוסט 2018 ב-21:00 ועד יום שישי 10 באוגוסט עם סיום השירות, וכן ממוצאי שבת 11 באוגוסט 2018 ועד יום ראשון 12 באוגוסט ב-04:00 לפנות בוקר.
להלן כמה מספרים על שדה דב, התחבורה מאילת לתל אביב, והאפשרות להסיט את תנועת המטוסים משדה דב לנתב"ג:
זמני נסיעה לפי הוויז:
– זמן נסיעהה מנתב"ג לבית חולים איכילוב, בכל שעות היום: 18 דקות , זמן שיא 34 דקות.
-זמן נסיעה משדה דב לבית חולים איכילוב, בכל שעות היום: בין 10 דקות לזמן שיא של 19 דקות.
– זמן נסיעה משדה תעופה רמון לאילת 18 דקות.
מספר נוסעים בנתבג ב 2017 היה 20 מיליון.
מספר נוסעים בשדה דב מקסימום מליון לשנה.
כלומר תנועת הנוסעיםהשנתית בשדה דב היא 5% מזו שבנתב"ג. יתרה מכך תנועת השיא באילת היא בחודשי החורף ואילו זו שבנתב"ג היא בקיץ. (מספר הנוסעים בנתב"ג באוגוסט גדול פי 2.5 ממספר הנוסעים בינואר).
האם מישהו מאמין שנתב"ג יתקשה לעכל עליה של% 5 מנפח התנועה בו? האם מישהו מאמין שתוספת של ס"ג של 15 דקות לזמן הנסיעה מאילת למרכז תל אביב (למשל בית חולים איכילוב) מהווה "פגיעה קשה בתושבי אילת, הצפון והפריפריה, בתיירות הפנים לאילת ובפיתוח התעופה בישראל"?