אל על העמיקה את תוכנית ההתייעלות שלה ובנק דיסקונט אמור לבחון אותה על מנת לתת לה את ההלוואה המבוקשת. אם הבנק יסכים, יבחון האוצר את האפשרות לתת ערבות מדינה להלוואה
התקדמות בשיחות בין משרד האוצר ובין הנהלת אל על, באשר לחבילת הסיוע שהחברה מבקשת מהמדינה. אל על העמיקה את תוכנית ההתייעלות שלה ובנק דיסקונט אמור לבחון אותה לעומק, על מנת להחליט אם לתת לאל על את ההלוואה המבוקשת. אם הבנק יסכים, יבחון האוצר את האפשרות לתת לחברה ערבות מדינה. השאלה שנשארה פתוחה היא – האם תסכים נציגות העובדים לקבל את תוכנית ההתייעלות שהציגה ההנהלה לאוצר?. לתוכנית הקודמת ה"רזה" יותר התנגדה הנציגות.
השיחות חודשו בהנחיית ראש הממשלה
השיחות של צוות משרד האוצר, שכלל את המנכ"ל שי באב"ד, החשב הכללי רוני חזקיהו וראש אגף התקציבים שאול מרידור עם אל על חודשו ערב החג בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו. הפעם חלה התקדמות, לאחר שהנהלת אל על העמיקה את תוכנית ההתייעלות שלה, על מנת להגיע לחיסכון שנתי של 250 מיליון דולר. את תוכנית התייעלות החדשה מוכן בנק דיסקונט לבחון ולראות אם הוא יהיה מוכן לתת להם הלוואה. בעיקר יבחן הבנק את יכולת ההחזר של אל על ואז יחליט. על פי הערכות, אמור הבנק לתת לאל על הלוואה של 350 – 400 מיליון דולר, דולר לחמש עד שבע שנים בערבות מדינה של עד 80%. עם בנק דיסקונט יעמיד את ההלוואה לאל על, יבחן האוצר את האפשרות לתת ערבות מדינה להלוואה זו.
יש לציין, כי הדיונים למתן סיוע לאל על מתקיימים על רקע הפסימיות שהיציאה מהמשבר הכלכלי שגרמו ההליכים למניעת התפשטות הקורונה יהיו ארוכים יותר ממה שחשבו מלכתחילה, בארץ ובעולם.
בשבוע שעבר בקשת אל על נדחתה
בשבוע שעבר דחה צוות האוצר את בקשת הסיוע של אל על, בסכום כולל של 400 מיליון דולר. החבילה כללה הלוואה של 150 מיליון דולר מהמדינה לתשלום קרן וריבית ודמי חכירה עבור 16 מטוסי בואינג 787-9 ו-787-8 דרימליינר שהחברה רכשה וחכרה, וקבלת ערבות מדינה של עד 80% להלוואה של 250 מיליון דולר שהחברה ביקשה לקבל מבנק מדיסקונט. זאת לאחר שמנכ"ל בנק דיסקונט אורי לוין הבהיר, כי הוא לא מוכן לתת לאל על את ההלוואה שהם ביקשו מהחשש שהיא לא תוכל לעמוד בה. עכשיו מקווים באל על שהעמקת תוכנית ההתייעלות תאפשר את קבלת הסיוע מהמדינה.
פחות עובדים וטיסות
העמקת תוכנית ההתיעלות של אל על כדי להגיע לחיסכון שנתי של 250 מיליון דולר, משמעותה פחות עובדים, מעבר ל-1,000 העובדים שבתוכנית ההנהלה לפטר ופחות טיסות ואולי גם הקטנה של צי המטוסים. בעבר דחה שרון בן יצחק, יו"ר נציגות עובדי אל על את תוכנית ההתייעלות של הנהלת החברה ובמקביל טען, כי ההנהלה דחתה את הצעות העובדים, שגובשו על ידי פרופ' ירון זליכה, שהשווי הכספי שלהן, לדבריו, הינו מעל הנדרש לשם השבת ההלוואה שהחברה מבקשת מהמדינה.
"הנהלת החברה שלחה לנציגות העובדים רשימה שכוללת שמות של כ-550 עובדים קבועים שברצונה לפטר, ובנוסף בכוונתה לסגור מחלקות שלמות בחברה ולעשות שימוש בוטה במיקור חוץ.נציגות העובדים מתנגדת להליכים חד צדדים כנ"ל", כתב בן יצחק לעובדים.
איגרת מנכ"ל אל על לעובדים
בערב החג הראשון שלח מנכ"ל אל על גונן אושיסקין איגרת לעובדי החברה ובין השאר נאמר בה:
"עברנו מלחמות ומבצעים, ידענו ימים קשים וגם מאבקים פנימיים, אך מעולם לא חווינו ולא צפינו מצב בו העולם כולו יעצור לגמרי והפעילות העסקית שלנו כמעט ותיעלם. עדיין קשה להצביע על מועד סיום של המשבר וכל יום שחולף מבהיר כי ההערכות של אתמול היו אופטימיות. כבר כעת ניתן לומר כי בשנים הקרובות ענף התעופה ישנה את פניו.
"עסק ללא הכנסות מחייב עזרה על מנת להמשיך ולחיות. המשימה הראשונה והדחופה היא להזרים כספים שיבטיחו את קיומה של החברה. המשימה הבאה הנה התאמה משמעותית של אל על למציאות חדשה והבטחת היכולת להחזיר את ההלוואות שניטול על עצמנו.
"מזה שבועות ארוכים, לילות וימים, אני מוביל תהליך מורכב מול משרד האוצר וגורמי מימון על מנת לגייס הלוואות וערבויות שאנו חייבים על מנת לאפשר את קיומה של החברה. היקף הסיוע הנדרש הוא גדול והחזר ההלוואות יהיה ארוך".
ישראייר וארקיע
התקדמות באוצר הייתה גם מול ישראייר וארקיע, הצפויות לקבל סיוע באמצעות קרן ההלוואות בערבות המדינה לעסקים גדולים המוקמת בימים אלה.
[…] התקדמות בשיחות בין האוצר ואל על […]
[…] את יכולת הקיום המתמשכת של החברה לשביעות רצונה של החברה הזרה, שחרור המטוסים משעבודים קיימים, קבלת אישורים […]