ועדת הכספים אישרה את שינוי מבנה הבורסה – בתוך חמש שנים אחזקות הבנקים בבורסה לא יעלו על 5% כל אחד וסך הכל לא יותר מ- 35%. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני: "רפורמה חשובה שעשוייה להגדיל את היקפי המסחר בשוק ההון ולחזק את הכלכלה הישראלית". עקב התנגדות האוצר להורדת מס הייסף על הרווחים בבורסה, הודיע גפני שייקדם הצעת חוק להורדת המס. "מדובר במהלך משלים לעידוד כניסת משקיעים חדשים לבורסה"
ועדת הכספים אישרה הבוקר את שינוי מבנה הבורסה, שזוהי אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר בשנים האחרונות בשוק ההון הישראלי. מדובר באישור הצעת חוק לשינוי מבנה הבורסה לניירות ערך בתל-אביב, לפיה מעתה תתקיים הפרדה בין הבעלות על הבורסה לחברות בה, קרי בין הבעלים לבין נותני שירותי המסחר. השינוי המבני אמור להגביר את התחרות ולהוביל להורדת עמלות על המסחר בבורסה.
הבורסה תהפוך לתאגיד
בעקבות הרפורמה תהפוך הבורסה לתאגיד למטרות רווח שיוכל לחלק דיבידנדים לבעלי המניות ויותר חברות תוכלנה לסחור בה ולספק שירותי מסחר, זאת בעוד שעד היום רק בעלי המניות בבורסה, בעיקר הבנקים, יכלו לסחור בה ולספק את אותם שירותים. עתה הם יחויבו למכור בתוך חמש שנים מאישור החוק את רוב אחזקותיהם בבורסה ולהצטמצם לעד 5%. הרווחים מהמכירה מעבר להון הצבור בבורסה יועבר לקופת המדינה. כיום מוערך ההון בכחצי מיליארד שקלים.
השינוי, כך צופים בכירים בשוק ההון, צפוי להעביר את השליטה בבורסה לידי הציבורי וזו תתנהל ככל חברה ציבורית. הרפורמה אושרה, כאמור, במסגרת הצעת חוק ותעלה להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית בימים הקרובים.
הבעלות תשתנה
במסגרת הרפורמה, צופים גם, כי מצב הבעלות ישתנה בצורה דרסטית במהלך השנים הקרובות, מ- 22 גופים בעלים ולהרבה יותר חברות. שיעורי הבעלות על הבורסה ישתנו בהתאם ובעוד כיום, כ- 71% מהמניות מוחזקות בידי הבנקים, סך אחזקותיהם כאמור צפוי לרדת לכ- 35% ולכל היותר 5% לכל בנק (4.99% במדויק).
למדינה יש מעמד רגולטורי כלפי הבורסה באמצעות רשות ניירות ערך, אף שהיא איננה בעלת מניות בה. בעקבות אישור החוק, סמכויות הפיקוח והאכיפה של המדינה על הבורסה רק יגדלו והפיקוח יהפוך הדוק יותר. יו"ר רשות ניירות ערך יוכל להטיל וטו על מינויים של בכירים בבורסה ואף להדיח בכירים שמכהנים בה זה מכבר.
בעניין ימי המסחר בבורסה
במשך הדיונים על הצעת החוק עלתה סוגיית המסחר בימי שישי ולבסוף הוחלט שהנושא יטופל וייקבע באמצעות תקנון הבורסה, במסגרת תקנות שיובאו לאישור ועדת הכספים ולא בחקיקה הראשית. נמחק מהצעת החוק הסעיף שקבע, כי שר האוצר רשאי לשנות בצו את ימי המסחר, וכאמור הנושא ייקבע בתקנון הבורסה. עוד סוכם, שהבנקים והחברות המספקות שירותי מסחר יחויבו להציג בפני הלקוחות את גובה העמלות שהם גובים גם ביחס לשאר החברות הפעילות בבורסה.
דרישה להפחת מס הייסף
במשך ישיבת הוועדה בנושא היום, שב ודרש יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה): "להפחית את מס הייסף על הרווחים המופקים מהשקעות בבורסה. זה מחויב המציאות כמהלך משלים להצלת הבורסה. החוק הזה כולו נועד לחזק את הבורסה בתל-אביב שנמצאת במצב גרוע עם היקפי מסחר נמוכים ועל-מנת למשוך משקיעים וחברות, כך שלא ייפנו לבורסות אחרות בעולם, באירופה או בארה"ב, נדרש לעודד אותם, בין השאר באמצעות הפחתת מס הייסף".
"הפחתת מס הייסף היא דבר בעייתי"
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, השיב לגפני ואמר, כי "הפחתת מס הייסף היא דבר בעייתי. כמדיניות אנחנו לא יודעים להפריד בין מס ייסף על רווחים מהשקעות הון לבין מס ייסף על הכנסות מעבודה. מס הייסף הוא על אנשים עשירים שמרוויחים הרבה, 640 אלף שקל ומעלה".
גפני הגיב על-כך: "עוסקים בשינוי מבנה הבורסה, ששם בעיקר אנשים עשירים, עליהם אנחנו דנים, אבל אנחנו חוששים שמצבה של הבורסה בישראל הולך ונעשה רע ולכן הממשלה הגישה את החוק הזה. להגיד שמס ייסף רק לעשירים זה נכון, אני הבאתי את זה בחוק ההסדרים הקודם. אך אם יהיה כאן מיסוי נוסף הם יעזבו את תל-אביב ויילכו למקומות אחרים, אירופה וארה"ב".
באב"ד הציע הצעה חלופית ותחילה חזר על קביעתו: "כמדיניות לא יכולים לעשות הפרדה בין מס ייסף על עבודה למס ייסף על שוק הון, כי אז נאמר שמי שמייצר הון מעבודה ומעודד מפעלים ותעסוקה ישלם מס ייסף, אך דווקא זה שמייצר הון בבורסה ולא מייצר מפעלים ותעסוקה הוא יקבל פטור. זה בעייתי ואנחנו לא יודעים לעשות דיפרנציאציה בין שניהם".
הצעתו החלופית של באב"ד:
- עד היום בבורסה מגיש דו"ח מי שסוחר מעל 800 אלף שקלים וזה מרחיק את אותם עשירים מהשקעה בבורסה, כי אף אחד לא רוצה להיכנס להגשת הדו"חות ועתה נעלה הסכום ל- 2.5 מיליון שקל. זו הקלה משמעותית.
- הוצאות הנפקה רק לצרכיי מס, נעים בין 3% ל- 7% מסך ההנפקה. עתה בעקבות אישור החוק, נוציא חוזר לכלל החברות במשק שבו נודיע שההוצאות ינוכו לצרכיי מס במלואן.
- אכיפה מנהלית; שרת המשפטים הודיעה שבכוונתה לייצר מצב שבו ניתן יהיה לייצר ביטוח פרטי לאכיפה מנהלית. כל הדברים האלה הם ביורוקרטיה שמאוד מקשה על אנשים המבקשים להיכנס לבורסה ועתה הביורוקרטיה הזו תפחת משמעותית".
גפני לא השתכנע מטיעוניו של מנכ"ל האוצר ואמר: "הכל טוב ויפה, הפחתת ביורוקרטיה זה דבר חיובי תמיד, אך הכל צעדים שיכולים להשתנות בין רגע ולא נמצאים בחוק אלא הבטחות על דברים שאולי ייעשו בעתיד. להצלת הבורסה באמת נדרשת פעולה ממשית של ממש ועכשיו". גפני הודיע שבכוונתו "לקדם הצעת חוק עליה יחתים את כל חברי ועדת הכספים וחברי כנסת נוספים, להפחתת מס הייסף על המסחר בבורסה".
בתום הדיון על שינויים קלים בגוף החוק, תוך הוספת חוברת אישור ועדת הכספים לשינויים שייבקש לבצע שר האוצר, הצביעה הוועדה על החוק והוא אושר פה-אחד.
בעקבות ההצבעה על החוק, יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, בירך על אישור הצעת החוק והצטרף לדבריו של גפני: "זהו אכן יום חשוב לשוק ההון הישראלי. מדובר ברפורמה חשובה בבורסה הישראלית, רפורמה שכבר נעשתה במדינות רבות בעולם ולמעשה ישראל הבורסה בתל-אביב היא האחרונה בעולם המפותח שעוברת את השינוי המבני הזה. ההפרדה בין האחזקות לבין המסחר בבורסה יחזק את התחרות ויוביל להפחתת עמלות לטובת הציבור. הגברת היקפי המסחר בבורסה בצורה משמעותי תשפיע לטובה על המשק הישראלי ועל שיעורי הצמיחה".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני, סיכם את הדיונים הרבים על החוק ואמר: "זהו יום חשוב לשוק ההון הישראלי ויש בו פוטנציאל לחיזוק הכלכלה הישראלית עקב גידול משמעותי בהשקעות ההון. שינוי מבנה הבורסה עשוי לעודד חברות ומשקיעים רבים לראות בבורסה בתל-אביב אופצייה ראויה להשקעה. הציבור כולו עשוי להרוויח מכך עקב התחזקות המשך והגידול בצמיחה".
גפני הורה לצוות המשפטי של הוועדה להכין נוסח הצעת חוק בנושא מס הייסף וסיכם: "את המהלך של שינוי מבנה הבורסה לטובת הגדלת היקפי המסחר יש להשלים באמצעות הפחתת מס הייסף, דבר משמעותי שיגביר את התחרות בין ההשקעה בבורסות אחרות בעולם להשקעה בבורסה בתל-אביב, דבר שאנחנו רוצים לתרום לו ולעודד את הבחירה דווקא באופציית ההשקעה בבורסת תל-אביב". לבסוף, שב גפני והודיע כמו בדיונים קודמים על הצעת החוק, כי "ועדת הכספים תדרוש דיווחים לגבי מצב הבורסה לאחר יישום החוק אחת לשנה ותוודא שהרפורמה אכן משיגה את מטרותיה".