יו"ר ועדת הכספים משה גפני: "מהלך חשוב להגברת הצמיחה במשק והתעסוקה בפריפריה. "ועדת הכספים תוודא שזכויות העובדים שיעברו ממשרד הכלכלה לרשות לא ייפגעו". שר הכלכלה אריה דרעי: "הקמת הרשות תאפשר להגדיל את כמות הכסף שתעמוד לרשות המדען הראשי"
בתום דיונים ממושכים, אישרה היום ועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק להקמת רשות לאומית לחדשנות, שתפעל בכפוף למדען הראשי. המטרה – הסרת ביורוקרטיות מיותרות, מתן אפשרות להגדיל את מסלולי ההטבה ליזמים וקיצור הזמנים מרגע הגשת הבקשות לקבלת מענקים מהמדינה ועד ומתן המענקים בפועל.
שר הכלכלה, אריה דרעי (ש"ס), אמר בהציגו את הצעת החוק בפני ועדת הכספים, כי "הקמת הרשות תאפשר להגדיל את כמות הכסף שתעמוד לרשות המדען הראשי על-מנת לתת יותר מענקים להגדלת הצמיחה והייצוא".
שמירה על זכויות העובדים
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני דרעי(יהדות התורה) התנה את אישור הצעת החוק בהבטחת משרדי האוצר והכלכלה לשמירת זכויות העובדים שיועברו ממשרד הכלכלה או מעמותת מרכז התעשייה הישראלית למחקר ופיתוח (מתימו"פ) לרשות. הצעת החוק צפויה לעלות לאישור סופי במליאת הכנסת במשך השבוע הנוכחי.
גפני, שפעל לקדם את הצעת החוק במהירות על-מנת לאשרה השבוע, ציין, כי זהו "מהלך דרמטי לעידוד הצמיחה והיזמות במשק. ועדת הכספים תמשיך לקדם כל מהלך שיהיה בו כדי להסיר ביורוקרטיות מיותרות".
למנוע העברת ידע לחו"ל
חברי הוועדה דרשו למנוע העברת ידע מישראל לחו"ל על ידי חברות שייזכו למענקים. אנשי המדען הראשי ומשרד הכלכלה טענו שעיקרון שמירת הידע ממשיך להתקיים אך נדרשת גמישות. בעניין זה אמר נציג הלשכה המשפטית במשרד הכלכלה, צפריר נוימן: "בעבר חברה שקיבלה מענקים לא יכלה להוציא ידע מישראל. עתה, יש מסלולי מועצה (מועצת הרשות), שבחלקם הידע לא רלוונטי ובחלק יש הסדרים מקלים. הסמכות בעניין בידי מועצת הרשות, לקבוע את ההסדרים".
"המדינה לא יודעת לעמוד על זכויותיה"
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני): "המדינה לא יודעת לעמוד על זכויותיה ובחוק הזה אין התייחסות למקרים של חילוקי דעות בעניין ידע שהועבר לחו"ל, האם הנושא יידון בבית משפט או אצל בורר. למה אין סנקציות אם מישהו העביר ידע ללא אישור? יש להעדיף מסלולים שכוללים חובת השארת הידע בארץ".
נוימן השיב: "מי שמכריע בעניין הוא בית המשפט לעניינים מנהליים. לגבי העברת ידע מחוץ לישראל ללא אישור, בידי ועדת המחקר יש סנקציה פלילית לפיה מי שפעל ללא אישור או בניגוד לסיכומים בהתאם למסלול ההטבה, צפוי לעונש של עד 3 שנים מאסר, זו עבירה פלילית".
"לעיתים יש אינטרס למדינה להעביר ידע"
המדען הראשי, אבי חסון ציין, כי: "גם היום לעיתים יש אינטרס למדינה להעביר ידע, כי בתמורה לידע שהיא מעבירה, היא מקבלת ידע שווה ערך מבחינת ערכו הכלכלי. ב- 28 המסלולים הקיימים יש מגוון הסדרים בנוגע להעברת הידע. אין כאן קביעה גורפת. מאפשרים למועצה לקבוע את ההסדרים כשלכל מסלול ועדת המחקר תאשר את ההסדר בכל מקרה פרטני".