מנהיגות הוא מושג רחב שכולל בתוכו מגוון רחב של תכונות, חלקן מולדות, חלקן נרכשות. מנהיגות בדרך כלל היא שאיפתו של כל אדם, לא רק בהקשר של הנהגת קבוצה, אלא בעיקר בהקשר של הנהגה אישית, להנהיג נכון את חייך והדרך שבה אתה צועד. הורים כיום מבינים את הצורך בהקניית כלים לילדים שלהם שיתרמו להם להנהיג את עצמם ואת הסביבה שלהם במידת הצורך, מתוך הבנה שמנהיגות היא מכלול של תכונות חיוניות להצלחת האדם הבוקר.
כתבה: דנית אוזן גרנות
הורים לא עוצרים לדון בשאלות עמוקות שקשורות למנהיגות – האם כל ילד נולד מנהיג? איזה תוכנות של מנהיגות ניתן ללמד ואיזה תכונות לא ניתן?, האם יש מנהיג שלילי? ואם כן, כיצד מזהים ונמנעים מהקניית כלים של מנהיגות שלילית ואגרסיבית? האם כריזמה אישית הכרחית למנהיג? עד כמה מנהיגות אישית היא הרבה יותר חשובה ממנהיגות קבוצתית? האם הורים, מורים או מחנכים יכולים לחזק מנהיגות או לדכא אותה? האם זה נכון לכל אחד להיות מנהיג? כיצד מנהיגות משתנה לאורך החיים?
בכתבה הבאה אדון בשאלות אלו. וגם באפשרויות שלנו לתרגל מנהיגות בקרב ילדים.
ישנם ילדים שכבר מגיל צעיר ניתן להבחין שיש להם יכולת הנהגה גדולה יותר מחבריהם, אותם ילדים ידעו לקבץ אליהם חברים בקלות, לגרום לחברים לשחק את המשחק שהם רוצים ללא התנגדות מצדם ולמצוא בכל חבר את הייחוד שלו. יחד עם זאת, מחקרים הראו כי ניתן גם ללמוד מנהיגות ולרכוש חלק מתכונותיה בעזרת סדנאות מנהיגות, עיסוק בספורט ותשומת לב מיוחדת מהמשפחה וההורים לעניין זה.
https://www.pexels.com/
רוב התכונות החיוביות של המנהיג נשענות על אינטליגנציה רגשית והיכולת להבחין בצורה רגישה בסביבה שלי. מנהיג צריך להיות מאושר ולשדר אופטימיות וחתירה להצלחה, המנהיג הוא בעל ערך עצמי חיובי, וכך גם הוא תופס את חבריו. הוא מעורר השראה, מוכן להתמודד עם אתגרים, אמיץ, קשוב לסביבתו, שולט בפחדיו, בעל סקרנות, יודע להתלהב ולהלהיב את חבריו. לעיתים למנהיג יש כריזמה אישית, אך כיום ברור שמאפיין זה אינו הכרחי לקיום מנהיגות מיטבית.
כמו כן, אנו מזהים שיש הבדל בין מנהיגות של בנים לזו של בנות. בקרב הבנים, המנהיג הוא בדרך כלל זה שבוחר משתתפים למשחק ואת התפקידים המתאימים להם, הוא לא לאו דווקא תלמיד טוב, או בעל כושר ביטוי יוצא דופן. ואילו אצל הבנות המנהיגה היא זאת שמצליחה לבטא מנעד רגשות וליצור סביבה עיסוק חברתי כמו קואליציות וחברויות רבות משתתפות.
כאשר מזהים ילד או ילדה בעלי יכולת מנהיגותית, כדאי ונכון לחדד יכולות אלו, גם על מנת לתרום לו ברמה האישית לקידום אישי וגם על מנת למנוע ממנו להשתמש ביכולת המנהיגותיות שלו בצורה שלילית. יש לתת לו משימות שילמדו אות על מאפייני המנהיגות ויחדדו את הכישורים שלו.
https://www.pexels.com/
יחד עם זאת, יש לוודא שאנחנו לא מעמיסים יותר מידי משימות על הילד המנהיג על מנת שלא יימאס לו וליצור מכך אפקט הפוך. לכן, דרושה רגישות והבנה, גם לנו כהורים וכמורים, כאשר אנו מזהים ילד עם יצר מנהיגותי אם נעמיס עליו משימות, חוגים, התנדבות מעורבות וכדומה, אנו עלולים לעשות בדיוק את ההפך ולגרום לילד להפסיק להיות מנהיג.
תופעה נוספת שחשוב לשים עליה את הדגש היא המנהיגות השלילית, לא מעט אנו שומעים על ילד אחד שגורם לחבריו לעשות מעשים שליליים. הילד משתמש בכוח השכנוע והכריזמה האישית שלו על מנת לבצע פעולות שליליות. אנו כהורים ומורים חייבים לזהות ילד כזו ולהעניק לו משימות חיוביות ולהעצים את הפן החיובי במנהיגות שלו.
לא תמיד זה נכון לכל ילד להיות מנהיג, לא כולנו נולדנו להנהיג קבוצה, וזה בסדר גמור, אבל אנחנו כן חייבים לדעת להנהיג את חיינו, לתכנן חכם את צעדנו והמטרות שלנו, לקחת אחריות על ההחלטות שלנו, לקדם אינטרסים אישיים, להיות בעלי ערך עצמי חיובי ודימוי אישי גבוה, להכיר את הסביבה שלנו – כל אלו יעזרו לנו לא רק בפן המקצועי כשאר נתבגר אלא בעיקר בפן הבין אישי והאישי שלנו.
יש לאפשר לילדים שלכם לבחור האם הם רוצים להנהיג, האם זה בכלל נכון להם, לפעמים ילדים מבינים שההורים או חברה מצפה מהם להיות מנהיגים, אבל בפועל הם ממש לא מעוניינת בכך. תופעה כזו יכולה לפגוע בתכונות אופי חיוביות שלהם במידה והם עושים משהו בניגוד לרצונם. הכירו את הילדים שלכם, להיות מובל לא פירושו חוסר הצלחה, ולפעמים עלינו להיות גם מובלים על מנת להצליח, זה תלוי באופי הספציפי של הילד.
הנה כמה תרגילים בעזרתם נוכל לחדד תכונות של מנהיגות:
- לעודד את הילד לקחת אחריות על משימות במשפחה ובקבוצה של החברים
- תדרשו את דעתו של הילד על בעיות שאתם נתקלים בהן כבחיי היום יום
- תתנו לו מיד פעם להוביל את המשפחה לאיזה פעילות הוא רוצה לעשות
- עודדו אותו לעסוק בספורט קבוצתי – בתנאי שהילד מעונין בכך, לא כולנו נולדו ספורטיביים.
- תלמדו אותו להקשיב לאחרים ולא רק לדבר על עצמו
- תציבו בפניו דילמות ובעיות שעליו לפתור לבדו
- תעודדו את הילד להתנדב
- תאפשרו לו להיות אמיץ – לא כל ילד נולד אמיץ, ולעיתים זה נובע מחכמה מעבר לממוצע, אך תראו לו שאומץ מחושב מוביל לתוצאה חיובית. וכאשר זה נוגע לבנות, יש אף יותר לעבוד על אומץ, מאחר והסביבה לא דורשת מהן להיות אמיצות ואף מגבילה אותן בכל מה שקשור לאומץ.
- עזרו לו לבנות תשתית אידיאולוגית וערכית בעזרת שיח עמוק על פילוסופיה, ערכים, פוליטיקה, חברה וכדומה. אפשר לחשוף את הילד לדילמות מוסריות שעולות בחדשות ולשאול לדעתו עליהן. בגיל צעיר מומלץ לשוחח על נושאים אלו ליד הילד.
- תלמדו אותו לא להשתמש בכוח על מנת לפתור בעיות אלא במוח, גם לבעיות חברתיות. כדאי להטמיע את זה כבר מגיל מאוד צעיר. "אם הרביצו לך תרביץ בחזרה" זה לא פיתרון, זה מעודד אלימות שתחזור על עצמה שוב ושוב.
- תחשפו את הילד למנעד הרגשות – כעס, עלבון, שמחה, אושר, תסכול, כאב, עצב – כאשר הורה אומר לילד בכל פעם שמשהו מפריע לו "זה לא נעים לי" הילד לא לומד על מנעד רגשות, ובעתיד זה יכול לפגוע ביכולת שלו להרגיש אמפתיה כלפי האחר או להכיר ברגשות אחרים. אין שום בעיה להגיד לפעוט במרביץ – "זה כואב לי" ובעצם להגיד לו את האמת.
- תעודד אותם לקחת סדנאות מנהיגות מגוונת שיעמיקו, יחדדו וישפרו את יכולות המנהיגות שלהם כבר מגיל צעיר, ואל תוך גיל ההתבגרות.
לפרטים נוספים אודות סדנאות מנהיגות איכותיות או מאמרים נוספים בתחום יש להיכנס לאתר: סגול הרצאות וסדנאות
הכתבה כתובה בלשון זכר אך מופנית לשני המינים.
תוכן שיווקי