שינה טובה בלילה אמורה להתרחש הודות למספר אמצעים פסיכולוגים כמו רוגע נפשי, שקט והרפיה. לצידם חשוב שיתקיימו מספר אמצעים פיזיולוגיים כמו מזרן איכותי וטוב, נטרול רעשי רקע ומסכים דלוקים, הימנעות מאכילת לילה ועוד.
מדור שיווקי
למרות שמאות אלפי מחקרים בוצעו בתחום השינה עד היום, עדיין לא נמצאה תשובה שתסביר מדוע אנחנו זקוקים לשינה. אז מה עושים בשדה המחקר כשאין הסבר לשינה עצמה? בודקים כמובן מה קורה כשאנחנו מנסים לתפקד בלעדיה, או כשהיא לא איכותית מספיק..
הסיפור של פטר טריפ והלקח שנוכל ללמוד ממנו
מכירים את סיפורו של שדר הרדיו פטר טריפ? בשנת 1959 הוא החליט לשדר ברצף מאולפן בטיימס סקוור למשך 201 שעות, ללא שינה כמובן. טריפ שהאבסורד הגדול טמון בשם משפחתו, עבר את ליל השידורים הראשון בהצלחה ומצבו נותר יציב. אלא שלאחר לילה נוסף של מחסור חמור בשינה, טריפ החל לסבול מהזיות והתפרצויות בלתי נשלטות על סביבתו. מצבו הלך והידרדר עד שנשלח בשעה ה-201 לשינה ארוכה וממנה קם… ובכן, לא בדיוק עצמו. אשתו סיפרה בשלב מאוחר יותר שטריפ מעולם לא חזר לעצמו מאז והפך לאדם נרגז ושלילי יותר.
מהן הפרעות שינה וכיצד הן פוגעות בנו?
אמנם אף אחד מאיתנו לא מתכנן לשבור שיאים בנוגע למצב הערות שלו, אך מחקרים מראים שבמאה ה-21, מצב השינה שלנו נמצא ברגרסיה חמורה. אנו ישנים פחות, מקיימים הרגלים לא בריאים סביב השינה, מלאים דאגות ופחות מוטרדים מכמות החושך או המזרן שעליו אנו ישנים.
הפרעות שינה מתבטאות באיכות וכמות שינה לא מספקות, בשינויים פיזיולוגיים שמתקיימים במהלכה ובהפרעות שמשבשות את האיזון ותפקוד הגוף. הן עלולות לגרום לנסיבות כמו השמנה, פגיעה בזיכרון וביכולות הפיזיות, לפגוע במצב הרוח ולהחליש את המערכת החיסונית. מעבר לכך, הפרעות שינה גורמות להזדקנות מוקדמת ואף מאיצות בבעיות בריאות כמו סוכרת או גידולים ממאירים.
מה עושים כדי לשפר את איכות השינה?
חדר השינה צריך להפוך למקדש השינה הטובה שלכם. הוא צריך לכלול כל תנאי אידיאלי לשינה מעולה: חשכה מוחלטת או כמעט מוחלטת, נטרול רעשים כמו השתקת הסלולרי וכיבוי הטלוויזיה. הטמפרטורה המומלצת לשינה היא כ-20 מעלות בלבד. מחקרים גילו שחדר קריר מסוגל לספק לגוף תנאים טבעיים מוצלחים יותר לשינה. בנוסף, רצוי לגשת אל חנות מזרנים טובה ולפנק את עצמכם וגופכם במזרן חדש, אורתופדי ואיכותי. כשהגוף נמצא במנח של שכיבה ובתמיכה המדויקת, הוא הופך לרפוי יותר ומייצר סיכוי גבוה יותר להירדם מהר ולישון ברצף.
לקראת השינה, ערכו טקס שינה קטן הכולל זמני שינה ויקיצה קבועים. אל תאריכו את השהות במיטה כשאתם ערים והקפידו על פעולות קטנות ומרגיעות כמו מדיטציה, נשימות ואפילו עיסוי קל לפריקת לחצי היום. המעיטו בשתייה ואכלו את הארוחה המרכזית כ2-3 שעות לפני שתישכבו לישון.