היא אינה מסתפקת בתיקון המרכזי של תוכנות המטוס, אלא מציבה דרישות קפדניות משלה להחזרת בואינג 737MAX לטיסה
סוכנות הבטיחות בתעופה האירופית (EASA – European Aviation Safety Agency) אירופה פרסמה דרישות משלה למטוס 737MAX המקורקע של בואינג. היא אינה מסתפקת בתיקון המרכזי של תוכנות המטוס, אלא דורשת, כי בואינג תנקוט צעדים נוספים כדי לשפר את החיישנים שנכשלו בשתי ההתרסקויות הקטלניות באינדונזיה ואתיופיה, שבהן נהרגו 346 בני אדם.
דרישות EASA מבואינג היא להפגין עמידה במבחני תמרוני טיסה קיצוניים ביציבות מטוס 737MAX לא רק בעת הפעלת מערכת בקרת הטיסה MCAS המעודכנת החדשה של בואינג, אלא גם בעת כיבוי המערכת הזאת.
מצגת בפני הפרלמנט האירופי
דרישות אלה היו בין הגילויים במצגת שהתקיימה השבוע בפני הפרלמנט האירופי על ידי פטריק קאי (Patrick Ky), מנכ"ל הסוכנות לבטיחות תעופה באיחוד האירופי, שדרישותיה חמורות יותר מאשר דרישותיה של מקבילתה האמריקנית – מינהל התעופה הפדרלי (FAA).
בואינג הודיעה בפומבי, כי היא מקווה לסיים את מבחני FAA במטוס 737MAX באוקטובר, כדי שתוכל להשיב את דגמי המטוסים המקורקעים לאוויר לשירות הנוסעים.
בדרך כלל, הרגולטורים מעבר לים עוקבים אחרי הנחיות ה-FAA האמריקני המוביל ומיישמים אותן. אולם, לאחר שתי ההתרסקויות של 737MAX נחשפו חסרונות בתהליך ההסמכה של ה- FAA, שגילו, כי הסמכתה לא הייתה מושלמת.
אחת השקופיות של EASA הייתה ציטטה ממכתב שהיא שלחה ל- FAA ב-1 באפריל השנה, פחות משלושה שבועות לאחר הארכה נוספת שניתנה ל-737MAX. מהציטטה מתברר, כי EASA קבעה לבואינג כמה תנאים שיאפרו ל737MAX לחזור לשירות:
- שינויים בעיצוב התוכנה שהוצעו על ידי בואינג מאושרים על ידי EASA.
- ש-EASA תשלים סקירה עצמאית נוספת ורחבה יותר של המטוס, מעבר לשינויים העיצוביים והתכנונים הספציפיים החדשים במערכת בקרת הטיסה, שביצעה בואינג כדי למנוע את אנדרלמוסיה שהייתה במטוס לפני שתי ההתרסקויות.
סטייה ברגולציה התעופתית
אם ה-FAA יתקדם ויאשר את 737MAX להמריא ולטוס, בזמן שה- EASA ימשיך להמתין, תיווצר סטייה חסרת תקדים ברגולציה התעופתית העולמית, שתסבך מאוד את לוחות הזמנים של הרבה חברות תעופה בטיסות בינלאומיות. במצב זה אישור ה-FAA יחול רק על חברות תעופה אמריקניות בטיסות מקומיות בארה"ב, ואילו חברות תעופה אירופיות שברשותן מטוסי 737MAX לא יוכלו לטוס ללא אישור מ- EASA. זה יסרבל מאוד את בואינג כשה-FAA מאשר ש-737MAX כשיר לטיסה ואילו אחרים לא מאשרים זאת.
מערכות בקרת הטיסה ב-737MAX
דגמי 737MAX יוצרו עם כמה הבדלים בהשוואה למטוסי 737NG "דור העתיד" (NG – Next Generation) מהסידרה הקודמת. רבים מהבדלים היו ברורים כמו מנועי LEAP – Leading Edge Aviation Propulsion החדשים ומסכי הטיסה הגדולים בתא הטייסים. חלקם היו פחות ברורים, אך מתועדים היטב, כמו הספויילר (מערבל) מדגם FBW Spoiler עם בקרה אלקטרונית. אבל היו גם כמה הבדלים שהיו כמעט מוסתרים מצוות הטיסה, כמו למשל מערכת MCAS – Maneuvering Characteristics System, המיועדת לנטרל את השפעת התרוממות אף המטוס כלפי מעלה בטיסה.
נטיית חרטום המטוס לעלות מעלה נגרמת בגלל המיקום החדש קדימה וגודלם של מתלי המנועים במטוסי 737MAX בהשוואה למטוסי 737NG הקודמים. מערכת זווית ההתקפה של המטוס (angle of attack – AoA) הקולטת את הנטיה הזאת ומזהירה את הטייסים להתקרב לזווית ההיזדקרות, שבה מאבד המטוס את עילוי וצונח כמו אבן לקרקע. לעומתה מערכת MCAS פועלת אוטומטית ומרידה את אף המטוס כלפי מטה. המטוס צובר מהירות ויוצא ממצב קרוב להיזדקרות. שתי המערכות קשורות זו בזו.
על פניו נראת מערכת MCAS הגיונית ומועילה, אבל בחקירת התאונה של מטוס 737MAX8 של ליון אייר באינזונזיה התברר, כי בטיסה קודמת לטיסת ההתרסקות הייתה תקלה לא במערכת AoA אלא בנתון שגוי בסנסור של זווית ההתקפה במערכת MCAS. הטייסים שזיהו את הנתון השגוי ניטרלו את המערכת ונחתו, אבל לא רשמו את התקלה כפי שצריך והיא לא תוקנה. על פי הערכות, בטיסה הבאה של המטוס התקלה החוזרת גרמה להיזדקרות הטיסה ולהתרסקותה .
בזמנו הועלה אף חשד, כי יתכן וחיישן מערכתAoA היה פגום ומערכת MCAS השתמשה בנתונים הפגומים של AoA כדי להוריד את חרטום המטוס מטה, הצוות לא זיהה מהר את התקלה ולכן המטוס התרסק.
הרשות האירופית דורשת בדיקות נוספות
למרות שבואינג מסרה, כי היא עדכנה ב-737MAX את מערכת MCAS, כך שכעת היא מקבלת חיווי משני חיישניAoA במקום רק מחיישן אחד כפי שהיה בעבר, ושהיא לא תפעל אם אין הסכמה בשני החיישנים. הרשות האירופית EASA , עדיין לא בטוחה בשיפור זה. אחת השקופיות, שהוצגו בפני הפרלמנט האירופי, קובעת, כי למרות שההצעה של בואינג שיפרה את מערכת זווית ההתקפה (AoA), עדיין אין "תגובה הולמת לסוגיות שלמות זווית ההתקפה". זו הסיבה שהיא רוצה בדיקות טיסה מחמירות יותר המוכיחות את בטיחות 737MAX עם או בלי MCAS.
ביום רביעי השבוע, סירב ה- FAA להבהיר האם דרישות EASA מחמירות או תואמות את שלה. בהודעת FAA נמסר, כי "אנו לא מתכוונים להגיב על פרטים ספציפיים בדיונים מתמשכים. ל-FAA יש קשר שקוף ושיתופי פעולה עם רשויות תעופה אחרות, בעת שאנו ממשיכים בבדיקת השינויים בתוכנה של מטוס 737MAX. כל ממשלה תקבל החלטה משלה להחזיר את המטוס לשירות, על סמך הערכה בטיחות יסודית".