לאחר הידברות בין יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לבין שר האוצר משה כחלון, בשורה למאות אלפי מבוטחים בביטוח הסיעודי: ביטול הביטוחים הקולקטיביים יידחה בשנה. מבוטחים מעל גיל 60 שלא תחודש להם הפוליסה, יוכלו להצטרף לפוליסה אחידה של קופות החולים, ללא תקופת המתנה ובפרמיה
לאחר בחינת נושא הביטוח הסיעודיהסתדרו עם הגורמים המקצועיים באוצר ושמיעת עמדתו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, החליט שר האוצר משה כחלון על פתרון לסוגיית הביטוח הסיעודי בישראל.
1. הפתרון יבטיח למבוטחים בגילאים 60 ומעלה כיסוי סיעודי הולם לכל החיים;
2. אגף שוק ההון במשרד האוצר יאריך בשנה את המשך שיווקם של הביטוחים הסיעודיים הקולקטיבים;
3. מבוטחים בני 60 ומעלה שרכשו בעבר ביטוחים קולקטיביים, וחברות ביטוח הפסיקו את ההתקשרות עימם, יצטרפו לפוליסת הסיעוד האחידה בקופות חולים וצוות מיוחד יגבש פתרון ארוך טווח לנושא הביטוחים הסיעודיים הקולקטיביים.
הפתרון עליו החליט שר האוצר בעצה אחת עם יו"ר ההסתדרות ישמור על הזכויות של מבוטחי הביטוח הסיעודי הקולקטיבי, ייתן כיסוי הולם למבוטחים שנפלטו מהביטוחים הקולקטיבים, ויאפשר מציאת פתרונות נוספים לסוגיה.
מחדל הביטוח הסיעודי
מחדל הביטוח הסיעודי נולד בעקבות מתווה חדש שביקש להנהיג אגף שוק ההון באוצר החל מה-1/1/2016. המתווה המוצע היה גורם למאות אלפי עובדים המבוטחים כיום בביטוח הסיעודי במסגרת יחסי עבודה, להיפלט מההסדרים הביטוחיים הקיימים ולהישאר באחת ללא כיסוי.
לחץ הסתדרותי
בשבועות האחרונים הפעיל יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לחץ כבד וקיים מספר פגישות עם שר האוצר על מנת למנוע את העמקת המשבר. לאחר שמתח ביקורת חריפה על אגף שוק ההון בדיון שהוקדש לנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת, יו"ר ההסתדרות היה אמור להכריז היום על סכסוך עבודה כללי במשק על מנת להילחם בגזרה.
הפשרה
מעשית הוסכם במסגרת הפשרה שהושגה היום בין הצדדים, על דחייה של שנה בביטול הביטוחים הקולקטיביים והוחלט כי בשנת 2016 המבוטחים בביטוח הסיעודי עדיין יוכלו לחדש את הפוליסות בתנאים הקיימים. כל מבוטח שהפוליסה שלו לא תחודש על אף האמור לעיל, יוכל להצטרף לפוליסה אחידה שתשווק על ידי קופות החולים. מבוטחים מעל גיל 60 יוכלו להצטרף לפוליסה של קופות החולים ללא חיתום רפואי ובתנאים של מבוטח רגיל, כלומר בלי להמתין תקופת אכשרה בת תשעה חודשים וללא פרמיה מוגדלת. במקביל, ובמסגרת ההבנות, יוקם צוות משותף של ההסתדרות והאוצר שידון בפתרונות חלופיים על מנת למנוע את הפגיעה בציבור המבוטחים.
"אל תשליכיני לעת זקנה"
על הפתרון למשבר הביטוח הסיעודי אמר שר האוצר משה כחלון: "אל תשליכיני לעת זקנה זה לא רק ביטוי. אנחנו לא ננטוש את ההורים שלנו. אף קשיש לא ייפלט ויהיה סיעודי ללא ביטוח. לא מקובל עליי שאנשים מגיעים לגיל 60 ואומרים להם – אתם לא מבוטחים יותר. זה לא יקרה במשמרת שלי".
"ההיגיון ניצח"
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, אמר: "ההיגיון ניצח והצלחנו להציל את הביטוח הסיעודי למאות אלפי ישראלים, בהם מאתיים אלף מבוטחים מעל גיל 60. אני רוצה להודות לשר האוצר משה כחלון על כך שגילה פתיחות והיה לשותף חשוב למציאת הפתרון. אני מודה גם לח"כ איציק שמולי על כך שהיה כוח חשוב במאבק הזה. לפנינו עומדת עבודה רבה על מנת להבטיח פתרון חלופי ראוי וקבוע".
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר: "המהלך חשוב מאין כמותו ונותן מענה לבעיה כואבת שבמשך שנים נותרה ללא פתרון".