לראשונה בתולדות המדינה, יחל הבוקר משפטו של ראש הממשלה נתניהו הנאשם בשוחד מרמה והפרת אמונים. השופטים נהגו בראש הממשלה כבאחד האדם ודחו את בקשתו להימנע מהשתתפות בדיון היום.
משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו יחל היום (ראשון) כשהוא יתייצב בדיוק בשעה 15:00 באולם מספר 317 בבית המשפט המחוזי בירושלים לדיון הראשון במשפטו בו יוקרא כתב האישום העומד נגדו.
זו הפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל בה יעמוד למשפט ראש ממשלה מכהן. המשפט יעסוק בשלושת התיקים : תיק 1000 בו מואשם נתניהו בקבלה של טובות הנאה מאנשי עסקים, תיק 2000, פרשיית נתניהו – מוזס ותיק 4000 – פרשת וואלה – בזק.
סידורי האבטחה גם הם חסרי תקדים, בנוסף לצורך לאבטח את ראש הממשלה, נערכו בבית המשפט גם לדיון הסוער בצל מגבלות נגיף הקורונה. מספר הנוכחים באולם הוגבל ואת כל אחד מהנאשמים ייצג סנגור אחד בלבד. הדיון יתנהל ללא קהל באולם והעיתונאים יורשו לצפות בו מאולמות נפרדים בקומה אחרת. הדיון עצמו ישודר לעיתונאים במעגל סגור.
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
הנאשמים צפויים לאשר בדיון כי הם מכירים את כתב האישום העומד נגדם ומבינים את המשמעויות הנלוות ממנו. לאחר שלב זה, יעבור הדיון לעסוק בשלבים טכניים, בהם יבקשו הסנגורים להעביר לידיהם חומרי חקירה נוספים מהפרקליטות וקביעה של מועדים נוספים לדיוני המשפט בהם יישמעו טענותיהם המקדמיות של הצדדים.
שלושת השופטים בראשה של השופטת רבקה פרידמן- פרלמן דחו את בקשתו של ראש הממשלה נתניהו לפתור אותו מנוכחות בזמן הקראת כתבי האישום ונהגו בו כבכל אדם. ובכך סיימו השופטים, פרידמן-פרלמן, משה בר-עם ועודד שחם את סאגת הדיון הציבורי בו נשאלה השאלה האם ינהגו בראש הממשלה כבאחד האדם.
השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, שרת התחבורה מירי רגב, ושרים נוספים מהליכוד הודיעו כי יגיעו לבית המשפט בכדי ללוות ולתמוך בראש הממשלה. בימים האחרונים אף ניתן לחוש את הגברת הטענות כלפי היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. המסר אותו העבירו השרים לאחרונה, גם באמצעי התקשורת נגד מנדלבליט ומוסריותו, עלול לגרום לציבור אוהדי נתניהו להתלאם עוד ובכך לייצר לכאורה, אווירת סכנה כלפיו, שעלולה להיות מופנית גם להשפעה על שלושת השופטים. השר דודי אמסלם אף קרא למנדלבליט "עבריין" בראיון לגל"צ.
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
בתיק 1000 – עבירות של מרמה והפרת אמונים : פרשיית המתנות מואשם ראש הממשלה קי קיבל מאנשי העסקים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר, טובות הנאה בעת שכיהן בראש ממשלה. מדובר בטובות הנאה בשווי של כ-700 אלף שקלים, בהן עיקר המתנות היו סיגרים, שמפניה ותכשיטים.
עוד נטען בכתב האישום כי ראש הממשלה נתניהו פעל לטובתו של מילצ'ן בשלושה נושאים בהם ביקש את התערבותו. בראשון, פנה לכאורה נתניהו לשר החוץ האמריקני, ג'ון קרי בכדי להאריך את תוקף הויזה של מילצ'ן ולשר האוצר בזמנו, יאיר לפיד בבקשה להאריך את תוקף הפטור ממיסים לתושבים חוזרים. עוד לפי כתב האישום פעל נתניהו לטובתו של מילצ'ן כשביקש לכאורה לקדם את המיזוג בין החברות רשת וקשת.
בתיק 2000 מואשם ראש הממשלה כי קיים שיחות עם מו"ל ידיעות אחרונות, בהן שוחחו השניים לכאורה על סיקורו האוהד לכאורה של ראש הממשלה בתמורה להגבלת המתחרה העיקרי של ידיעות אחרונות – העיתון ישראל היום. במקביל, השתכנעה התביעה כי מוזס היה זה שהציע את העסקה וכי ראש הממשלה לא השלים את העסקה. מוזס עצמו נאשם בהצעת שוחד. בתיק זה מואשם נתניהו בעבירות של מרמה והפרת אמונים למרות שלא השלים את העסקה, המשיך נתניהו את השיחות עם מוזס, לכאורה על מנת להשיג סיקור אוהד בקבוצת ידיעות.
תיק 4000 הוא התיק המשמעותי מבחינתו של נתניה, בו הוא נאשם בשוחד. התיק עוסק בהטבות רגולטוריות בשווי של מאות מיליוני שקלים שהעניק לכאורה נתניהו לאלוביץ'. על פי כתב האישום, אלוביץ' היטה לכאורה בתמורה את הסיקור באתר וואלה לטובתו של נתניהו.