מה הקשר בן פצצה דרומית ופירות
מה הקשר בן פצצה דרומית ופירות
פצצה דרומית – בירה של מבשלת הנגב
הבירה היא מוצר פרה – היסטורי. תהליך היווצרות הבירה הוא תהליך טבעי שיכול להתרחש מצירוף של אירועים שיגרתים: גרגירי שעורה
שאוכסנו לצורך אכילה נרטבים והופכים ל"דייסה" או בליל רטוב. הבליל מתחיל לתסוס מעצמו. לאחר כמה ימי תסיסה, אם מדללים את הבליל שתסס במים, מתקבל משקה שהוא גם משביע וגם גורם להרגשה של מצב רוח טוב, בזכות האלכוהול שנוצר בו.
התהליך הזה בוודאי קרה פעמים רבות, במקומות רבים, כי את התסיסה יוצרים מיקרו אורגניזם ממשפחת השמרים, הנמצאים באוויר בכל מקום.
כאשר שבטי הנוודים החלו להתיישב באתרים של קבע, הם גם התחילו לגדל צמחים ממשפחת החיטה והשעורה, ולאגור את הגרעינים שלהם. מגרעינים אלה הם הכינו לחם וגם בירה.
במצרים של הפרעונים הכינו בירה מלחם אפוי למחצה, שהוכן משעורה נבוטה, ואשר הושרה במים. התערובת הזו החלה לתסוס באמצעות שמרים הנמצאים באוויר. לאחר התסיסה העבירו את התערובת דרך מסננת, ואת המשקה שהתקבל שתו מיד. במצרים הוסיפו לבירה צמחי תבלין שונים והמתיקו אותה במיץ תמרים.
לכל התהליכים והמנהגים האלה קיים תיעוד מפורט בכתב החרטומים.
היוונים והרומאים הקדמונים למדו גם הם את תהליך הכנת הבירה. הבירה נזכרת בכתבים עתיקים של פליניוס ואחרים. הבירה הייתה משקה חשוב במשתאות ובחיי היומיום. גם השבטים הברברים באירופה של אותה תקופה ידעו להכין בירה משעורה וחיטה, ונהגו להשתמש בדבש כתבלין.
טעמם של מיני הבירה העתיקים היה בוודאי שונה מאוד מן הבירה המקובלת כיום.
מבשלת הנגב
המבשלה החלה את דרכה בשנת 2005, כמבשלה ביתית מהראשונות בארץ. כבר בשלב זה זכו הבירות המיוחדות להכרה והערכה בכל הארץ ואף לזכייה במספר רב של פרסים. הביקוש הגדל והולך לבירות מיוחדות הובילו להקמת מבשלת הבוטיק, תוך הגדלת קו הייצור ורכישת מערכת בישול מקצועית לייצור בקנה מידה רחב יותר. מבשלת הנגב הוקמה רשמית בשנת 2008 בקריית גת. כיאה למבשלת בוטיק, ייצור הבירה נעשה באופן אישי תוך כדי הקפדה על כל הפרטים הקטנים של שלבי הייצור, המילוי והאחסון. בירות האיכות של מבשלת נגב ממשיכות לצבור קהל נאמן ולזכות להכרה מקצועית בארץ ובעולם.
המבשלה זכתה פעמיים רצוף בתואר המבשלה הטובה ביותר בישראל על-ידי האתר הבינלאומי הנחשב Ratebeer, בשנים 2012 ו- 2013.
נגב אואזיס – 4.7%
בירת אייל זהובה, מעורפלת וקלילה, בעלת ניחוח של פירות הדר וטעם מרווה ומרענן. נגב אואזיס מלווה מושלמת למגוון מאכלים מתובלים, בשרים או דגים.
נגב אמבר אייל – 4.9%
צבעה ענברי-אדמדם, הבירה מאוזנת להפליא וניתן להרגיש בה את טעמי הלתת הקלוי והקרמלי לצד סיומת מרירה, כמיטב המסורת המייחדת את סגנון האמבר אייל.
מבשלת דובל
בשנת 1871 יאן לאונרד מורטגט – בן למשפחת מבשלי שיכר מסטינהופל ייסד את מבשלת דובל, אחת מ-4000 מבשלות שהיו קיימות אז
בבלגיה. ההתחלה (כמו כולן) הייתה קשה מכיוון שהיצע הבירות בתסיסה עלית היה גבוה מאד. תודות לשילוב של כוח התמדה, תשוקה ואומנות הכנת הבירה מצא יאן לאונרד לקוחות נאמנים לבירה הייחודית.
בשנת – 1900 נכנסו בניו, אלברט וויקטור לעסקי המבשלה והחליטו להצטרף לסיפור ההצלחה של האיילים האנגליים ששטף את אירופה. הם יצאו למסע לסקוטלנד לשם חיפוש שמרים מיוחדים שבהם משתמשים עד היום ביצור הבירה.
דובל – 8.5%
דובל היא ספינת הדגל של הבירה הבלגית. זוהי בירה מסוג אייל המיוצרת בתסיסה עילית אשר יצרה ממש קטגוריה של בירה העומדת בפני עצמה ומהווה מודל לחיקוי.
הבירה זהובה בצבעה ומעורפלת מכיוון שהיא אינה עוברת סינון. טעם הבירה פירותי ועוצמתי וכמעט שאין מרגישים באחוז האלכוהול הגבוה אותו היא מכילה.
לשם ייצור הבירה, משתמשים עד היום באותו זן נדיר וייחודי של שמרים אשר בהם השתמשו בזמן ייצור בירת הדובל הראשונה וזהו אחד הסודות השמורים של המבשלה. לפני ביקבוק הבירה מוסיפים לה שמרים וסוכר אשר ממשיכים לחיות ולתסוס בבקבוק (שיטת שמפניה). זו גם הסיבה לכך שלבירה יש ראש קצף עמיד ויפה השומר על טעמה החזק של הבירה לכל אורך זמן השתייה.
דובל טריפל הופ – 9.5%
בירה זו יוצרה לראשונה בשנת 2007 כמהדורה חד-פעמית ומוגבלת שנועדה למכירה בתחומי בלגיה בלבד. התגובות הנלהבות והביקוש הגדול הביאו את המבשלה לייצר אותה שוב. בדובל זו משתמשים בשלושה סוגי כשות (במקום שניים במהדורה הרגילה) בטכניקה מיוחדת ומורכבת. המבשלה החליטה לייצר כל שנה דובל טריפל הופ שונה ומיוחדת, כאשר ההבדל בין כל בירה ובירה היא הכשות השלישית. הבירה נעימה לשתייה ואחוז האלכוהול הגבוה אותו היא מכילה כמעט ואינו מורגש, בדומה לדובל הקלאסית.
ליפמנס
המבשלה, אשר הוקמה בשנת 1679, נחשבת לאחת המוערכות והמיוחדות בבלגיה. הטעם המורכב של הבירות מתקבל משימוש בשלושה סוגי לתתים, בהיר, כהה וקלוי, ומתהליך הכנה מיוחד: הבירה עוברת תסיסה ספונטנית האורכת כשבוע במיכלים פתוחים במבשלה ומתיישנת עם פרי אמיתי בין שנה לשנתיים. דבר נוסף המאפיין את המבשלה הוא הערבוב בין סוגים שונים של בירה-מיושנת וטרייה. בעבר שמר הערבוב על הבירה והאריך את חיי המדף שלה, ושיטה מסורתית זו נשמרת בקפדנות בליפמנס עד היום.
המבשלה הייתה גם הראשונה לעטוף את הבקבוקים שלה בנייר מודפס, ועד היום נעטף כל בקבוק ובקבוק באופן ידני.
ליפמנס און דה רוקס – 3.8%
בירה המבוססת על כמה סוגים של פירות יער ובראשם דובדבנים, המתיישנת לא פחות מ-18 חודשים בחביות במבשלה. בעלת צבע אדמדם, ניחוח מרענן ופירותי, טעם מתוק המאוזן בסיומת חמצמצה ומעודנת.
הבירה מומלצת לשתייה עם קוביות קרח ואף פלח לימון, המעניקים חווית שתייה אחרת ומיוחדת ומהווים פתרון אלגנטי מושלם לקיץ הישראלי. מתאימה מאוד גם לשימוש בקוקטיילים.
בירות הפירות של לינדמנס
אלו הן בירות מסוג למביק (בירות המיוצרות בתהליך של תסיסה ספונטנית באזורים מסוימים בבלגיה) בתוספת פרי טבעי – דובדבנים,
אפרסק או תפוח. הבירה שוהה ביחד עם הפרי במשך מספר חודשים וסופגת את טעמי הפרי ואת הארומה הטבעית. הבירות מאופיינות בטעם חמצמץ ומרענן כאשר טעם הפרי הוא הדומיננטי. לבירות אחוז אלכוהול נמוך יחסית (2.5%-3.5%).
פרימטור
מבשלת פרימטור הוקמה בשנת 1872 בעיירה הציורית נאחוד, הממוקמת בצפון-מזרח צ'כיה הידועה בבירות האיכות שלה, כ -150 ק"מ
מפראג.
המבשלה זכתה בלמעלה מ-120 פרסים יוקרתיים בכמעט 50 תחרויות בינלאומיות, ביניהם בירת הלאגר הטובה בעולם ופעמיים בתואר "מבשלת השנה".
לפרימטור מגוון הבירות הרחב ביותר בצ'כיה, עם 13 סוגי בירות שונות, כאשר כל מרכיבי הבירות – המים, הלתת, הכשות והשמרים מגיעים מצ'כיה ומסמלים את השמירה על המסורת והאיכות הבלתי מתפשרת של המבשלה.
כיום מייצאת המבשלה ללמעלה מ-20 מדינות, ביניהן שבדיה, אנגליה, ארה"ב, צרפת, קוריאה ועוד.
פרימטור ווייצן – 5%
זכתה בתואר הבירה הטובה ביותר בעולם לשנת 2013 בתחרות הבירה היוקרתית WBA.
בירת חיטה בהירה ומעורפלת בסגנון בווארי. כיאה לסגנון בעלת ניחוח של בננה וציפורן, גוף בינוני ועשיר בטעמים פירותיים. בעלת מרירות מעודנת וסיומת מתקתקה. מתאימה ביותר לבשרים מעושנים, נקניקיות, מאכלי-ים וגבינות. מומלצת לשתייה בטמפרטורה של 6 מעלות לערך.
פולר'ס היא המבשלה המשפחתית המסורתית האחרונה שנותרה בלונדון. מבשלת גריפין הלונדונית מייצרת בירות אייל כבר למעלה מ-350 שנה. בשנת 1845 נכנס ג'ון בירד פולר לשותפות במבשלה הוותיקה. הבירות המיוצרות בה קיבלו מאז את השם פולר'ס.
כיום ממשיכה המבשלה בייצור בירת אייל באותן שיטות מסורתיות כבעבר. הבירות מתוצרת המבשלה זוכות להערכה גבוהה מאד בקרב חובבי בירה והן זוכות בפרסים רבים מארגון CAMRA התומך באיילים אנגליים אמיתיים.
האני דיו – 5%
בירת דבש אורגנית. זוהי בירת זהובה, קלילה ומרעננת בתוספת דבש. הבירה, על אף היותה קלילה ומרעננת, שומרת גם על אופייה האנגלי המעודן המורגש בטעמי הכשות והמאלט האופייניים. זוהי בירה שיכולה לקרב גם כאלה שאינם שותים בירה למשקה. האני דיו היא בירת האייל האורגנית המובילה בבריטניה.
ווסטונס
בכפר הקטן ליטל מארקל במערב אנגליה, לצד מטעי תפוחים עתיקי יומין, מייצרת לה משפחת ווסטון סיידרים מאז 1880. כיום מייצרת המשפחה מגוון סיידרים רחב במגוון טעמים וסגנונות – סיידרים צלולים או מעורפלים, מתוקים או יבשים, אורגניים ואפילו סיידר וינטג'. הסיידרים מתיישנים בחביות עץ אלון ענקיות ישנות כחדשות. הייצור משלב טכנולוגיות חדישות ומבוקרות תוך שימור השיטות המסורתיות בייצור סיידר. כך צוברת לה המשפחה קהל נלהב שמעריך את המוצרים, את המגוון ואת האיכות חסרת הפשרות. כאשר טחנת הסיידר גדלה, הפכה אותה המשפחה לאתר תיירות בו ניתן לבקר ואף ליהנות מארוחה במסעדה אותה היא מנהלת, אשר זכתה בשבחים. מגוון הסיידרים של ווסטונס מתאימים לאנשים הרגישים לגלוטן (חולי צליאק).
אינגליש וינטג' סיידר – 7.3%
סיידר מיוחד זה נעשה מיבול תפוחים ספציפי ועל כן כל שנה מתקבל סיידר מעט שונה. אינגליש וינטג' מתיישן בחביות עץ אלון, צבעו בהיר והוא בעל ניחוח וטעם עשירים.
קראבי'ס – ג'ינג'ר בירה ללא גלוטן – 4%
מקור המשקה בתחילת המאה ה- 19, אז יצא ג'ון קראבי מסקוטלנד, על-מנת למצוא תבלינים ומרכיבים מיוחדים להוסיף למשקה שרקח. זהו משקה הג'ינג'ר האלכוהולי הנמכר ביותר בבריטניה
המשקה מורכב מארבעה מרכיבים סודיים ביותר, אשר להם מוסיפים ג'ינג'ר המיובא מהמזרח הרחוק. לאחר מכן הוא מאוחסן כשמונה שבועות, על-מנת לקבל את הטעם העשיר והמיוחד שלו. תווית המשקה מעוטרת בקוץ, שהוא הסמל הלאומי של סקוטלנד. מומלץ להגיש עם קרח ופלח לימון.
קראבי'ס ג'ינג'ר ביר מתאימה מאוד גם בקוקטיילים ומומלצת גם עם ויסקי. 4% אלכוהול.