מנכ"ל אל על לראש הממשלה נתניהו" קיבלנו דרישות לא ישימות מהאוצר שמטרתן לשלוח את אל על לפירוק." האוצר מסרב לחבר את אל על למכונת הנשמה ותחת מסווה של "הצלת אל על" הוא למעשה גוזר את דינה למוות.
מנכ"ל אל על גונן אוסישקין פנה לראש הממשלה נתניהו בבקשה להציל את אל על מפירוק. בפנייתו אמר אוסישקין כי אתמול(שלישי) התקבלו דרישות לא ישימות מהאוצר שמטרתן לשלוח את אל על לפירוק.
על פי דבריו של אוסישקין, האוצר הציג את הדרישות לאחר שקיבל את תכנית ההתייעלות של אל על. "במסגרת התכנית כולם נושאים בנטל – עובדי אל על, בעלי השליטה שהסכימו לשעבד את המניות לטובת ערבות המדינה והזרמת הון לחברה, הסתדרות ושותפים עסקיים וזאת בהיקף חסר תקדים של למעלה ממיליארד וחצי שקלים בכל שנה, למשך שבע שנים ולמעלה מ- 10 מיליארד ₪ במצטבר למשך תקופת ההלוואה."
"כראש הממשלה אתה נושא באחריות העליונה לכך שלאחר שבעים ושתיים שנה אל על תסיים את דרכה במשמרת שלך ולכן אנו מבקשים שלא תתקבל החלטה מבלי שתינתן לנו האפשרות להציג לך את ההשלכות של הדרישות החדשות של משרד האוצר."
לדבריו של אוסישקין, פירושה של אל על יפגע במספר נושאים משמעותיים למשק הישראלי כפגיעה בביטחון הלאומי. אוסישקין טוען כי פירוק החברה משמעותה אובדן העצמאות התעופתית של מדינת ישראל שתהפוך לאי במצור. עוד אומר אוסישקין כי המדינה תהייה נתונה לסחטנות של חברות זרות שהאינטרס שלהן עלול להיות שונה מהאינטרס הישראלי.
תוך כך מזכיר אוסישקין את סכנת הפיטורים העומדת מעל ראשם של כ-10,000 בתי אב המתפרנסים במעגל ישיר ועוד כ-30,000 בתי אב שמתפרנסים במעגל שני. אל על הכינה תכנית עסקית שמבטיחה התמודדות עם האתגרים שיעמדו מול החברה ביום שאחרי הקורונה. "אנו פועלים ביחד עם ההסתדרות ונציגי העובדים על מנת למצוא פתרון נכון והוגן למצב אליו נקלע עולם התעופה, אך דרישות האוצר שמשתנות בכל פעם מחדש, הן לא אפשריות בשום דרך ואנו לא נוכל להעמיק את הקיצוץ בפעם הרביעית, לאחר שלכל הדעות התוכנית העסקית שהוכנה על ידי טובי גורמי המקצוע במשק ואושרה על ידי הבנק, מבטיחה כי אל על נמצאת על מסלול יציב שיאפשר את החזר ההלוואה."
אובדן המטוסים גם הוא ישפיע על המדינה ועל הביטחון הלאומי אומר אוסישקין. "בעלי המטוסים ייקחו אותם ומדינת ישראל תישאר ללא יכולת לטוס באופן עצמאי – פגיעה של ממש בביטחון הלאומי." עוד מתייחס אוסישקין לאובדן של כספי ציבור ומציין כי אל על התחייבה בתכנית העסקית להשיב ללקוחות את שווי כרטיסי הטיסה במלואם. מדובר בהיקף של מעל מיליארד שקל שיאבדו במידה ואל על תגיע להליכי פירוק. עוד מציין אוסישקין כי הפגיעה בתל"ג תגרום לאובדן של 2.5 מיליארד ₪ בכל שנה. וכי בנוסף מדובר באובדן של נכסים אסטרטגיים ששייכים למדינה.
אוסישקין פונה ישירות לראש הממשלה "כפי שבוודאי ידוע לך, חברת אל על נמצאת במצב קשה כמותו לא ידעה מעולם שלא באשמתה. טענות האוצר כאילו הקושי של חברת אל על והצורך במתן הלוואה קשור להתנהלותה טרם המשבר משוללות כל יסוד ואין להם אחיזה במציאות. מיום ההפרטה ועד למשבר הקורונה אל על עמדה בפירעון כל חובותיה ולא בקשה הלוואה או מימון מהמדינה."
"מדינת ישראל סגרה את השמים. סדרת ההחלטות שקבלה המדינה, הובילה לכך שהטיסות נעצרו וזאת עוד בטרם הגיע הנגיף לישראל. לכל הדעות מדובר במצב של כוח עליון. גודל המשבר ועוצמתו יצרו מצב בו אין חברת תעופה בעולם שיכולה להתמודד עם המשבר הזה בכוחות עצמה ובכלל זה "אריות התעופה" הרווחיות ביותר. מדינות רבות בעולם הבינו את חשיבות התעופה הלאומית ונחלצו לעזרת חברות התעופה שלהן, בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים – במענקים, דחיית תשלומי מיסים ואגרות, הלוואות ומתן ערבויות מדינתיות בהיקף של 90 אחוז – אנו מצפים שגם ממשלת ישראל תפעל בדרך דומה."
בהמשך מבקש אוסישקין מנתניהו להנחות את האוצר לתקן את המתווה שהציג אמש ולהסיר את המגבלות שאינן ישימות. "האוצר מסרב לחבר את אל על למכונת הנשמה כפי שעשו מרבית מדינות העולם." אוסישקין טוען שהמלצות האוצר יוצרות מצג שווא של "הצלת אל על" כשבפועל מדובר בגזר דין מוות.
"ללא החלטה מידית, אל על תסיים את דרכה וכפועל יוצא מדינת ישראל תאבד את היכולת הקיימת לה כיום בתחום התעופה המסחרית וההשלכות הנלוות, עד כדי הגעה למצב של 'אי במצור', בעתות משבר.
אנו עשינו כל שביכולתנו ועמדנו בכל דרישות הבנקים. התוכנית העסקית שהוכנה כוללת צעדים כואבים ודרמטיים אשר יאפשרו לאל על לעמוד בהתחייבויותיה בראש ובראשונה ללקוחותיה, ולשלם את ההלוואה שתינתן לה.
בקשות האוצר לשנות שוב ושוב את תוכנית ההתייעלות הפכו את המשימה לבלתי אפשרית. תוך מספר שבועות הועלה הרף מ-200 מיליון דולר לשנה ל- 400 מיליון דולר בכל שנה. האוצר העלה כפי שעשה בדיון האחרון את הרף והפעם לרמה בה הסכמה לדרישות האוצר היא החלטה על פירוק החברה וסגירתה."