דקה לפני תחילת משבר הקורונה נכנס לתפקיד מנכ"ל עיריית אריאל שלמה רואימי. רואימי התגורר באריאל החל משנת 1985 לתקופה של חמש שנים. כיום הוא מתגורר בישוב ברקן אך לא שוכח את שנות ה-90 בהן לקח חלק בהקמתה של "מכללת אריאל" שהפכה לימים לאוניברסיטה.
רואימי מספר בתחילת הפגישה שלנו על התקופה בה עבד כמנהל המרכז להכשרה מקצועית במכללה שמוקמה בזמנו באשקוביות. בתקופה ההיא, היו 40 סטודנטים שחלקם למדו באריאל וחלק בקדומים. הוא היה בעברו מורה למתמטיקה ולחשמל, מנהל אגף החינוך באריאל וגזבר העיריה.
בתקופה בה שימש כמנהל אגף החינוך בעיר, קיבל האגף פרס חינוך בפעם הראשונה שחולק פרס זה משרת החינוך דאז, לימור לבנת עקב מהפיכת התקשוב של ראש העיר רון נחמן ז"ל.
תפקידו האחרון של רואימי כמנהל מרחב דרום מזרח בעיריית תל אביב יפו, היה ממונה על כ- 90,000 תושבים ושימש כאוזן הקשבת של העיריה לתושבים וההיפוך. המטרה לדבריו היא ליצור שביעות רצון של התושבים, להקשיב, להיות בן אדם ולדבר בגובה העיניים.
כחלק מגישתו של רואימי לדבר בגובה העיניים ולהסתכל על התושב כעל בעל מניות, סיפר לנו משל מעניין:" ילד פנה לאביו שחזר עייף מהעבודה וביקש ממנו לשחק אתו. האב העייף ענה לילד כי הוא עייף ולאחר שינוח ישמח לשחק. אך, הילד לא הניח לאב וביקש שוב ושוב לשחק.
האב העייף אמר לבנו כי יש לו פזל של מפת העולם. בפאזל יש 500 חלקים חשב האב, כך יספיק לנוח עד שהבן יסיים להרכיב את כולו. הבן הסכים להרכיב את הפאזל והאב פנה לנוח.
דקותיים אחרי שהאב נכנס למיטתו הגיע הילד ואמר: "אבא סידרתי את מפת העולם." האב התפלא ושאל כיצד סיים מהר כל כך את הפאזל. הילד ענה:" מאחורי מפת העולם הייתה מפת האדם. סידרתי את האדם אז הסתדר לי העולם."
צילום: בלב החדשות
היחס אל התושב
תלונות של תושבים במוקד העירוני מתקבלות מדי יום. "חשוב לי שכשתושב מתלונן הוא ידע מה הסטטוס של הפניה. אם תושב מתלונן על פנס, הפנס מציק לו ולא הקורונה. נניח שאנחנו במצוקת כוח אדם בגלל המצב או שלא ניתן לטפל בדחיפות בפניה, אני חושב שהתושב צריך לדעת שהוא לא יקבל את המענה באותו היום. המוקד העירוני מעביר את הפניה לאגף הרלוונטי ומה שצריך לקרות משם זה חזרה לתושב. התושב צריך לדעת שמתייחסים אליו ואל הפניה שלו."
תקופת החירום והצמצום בכוח האדם בעירייה:
הצמצום בכוח אדם במהלך תקופת החירום משפיע כמובן על השירותים שניתנים לציבור. יחד עם זאת, אנחנו בעירייה צריכים להשתדל לתת את המקסימום ולספק את השירותים לתושב. לדוגמא, חשוב לי מאוד שהגינון בעיר יימשך מכיוון שדווקא בתקופה הזו, כשהתושב רואה בעיניו שהשירותים העירוניים ממשיכים לתפקד, הוא מבין שהשגרה נמשכת. חשוב לשמור על שגרה גם בזמן חירום.
שירותי הגינון בעיר
"אני מסתובב בעיר החל. מהשעה 7.00 בבוקר אני קודם כל הולך לראות איפה יש זבל ואיפה יש גזם. הוא חלק מהשירות ולכן להפסיק את הגינון וליצור "סדום ועמורה " בעיר לא יהיה טוב למורל. כשתושב רואה שממשיכים לגנן והחיים ממשיכים, התושב מרוצה.
ביום חמישי אני משתדל שהעיר תהייה נקייה לשבת. אני עובר במקומות אסטרטגיים ובודק שאין גזם. יצאתי מאריאל באחד מימי חמישי וראיתי גזם. היות ולא רציתי שהעיר לא תהייה נקייה בשבת, הזמנתי 11 משאיות גזם ביום שישי. מבחינתי, אדאג לסנכרון של העבודה על מנת שלא יחסרו משאיות לפינוי גזם בעיר."
צילום: בלב החדשות
הגישה שלך של להסתכל בעיניים, מן מדיניות של אכפתיות?
"אני בא מתל אביב. אחד הדברים שמנסים לעשות שם, זה לשאול את התושב מה הוא באמת רוצה. בעיני זה כמו חברה שיש בה מניות והתושבים הם בעלי המניות. התפקיד שלנו הוא לראות איך מרצים את בעלי המניות. כמובן שלא ניתן לרצות את כולם אבל צריך לנסות."
"אני אשתדל לקיים שיתופי ציבור היכן שניתן. מדיניות ראש העיר היא לרדת עם המנהלים לשטח. לא לחכות שהתושבים יבואו אליי. אני אבוא אליהם שיראו לי מה מציק להם. ואני אנסה לתת מענה.
מבחינתי אני מנכ"ל העירייה ויש עובדים שצריכים לתת שירות. מי שירצה להיפגש איתי זה לא ימנע ממנו. הרעיון הוא לתת שירות. ככה אני מאמין שצריכים לעשות. בסופו של דבר אם התושבים יהיו מרוצים גם אנחנו נהיה מרוצים."
איך אנחנו מתמודדים עם מגפת הקורונה:
"זה נושא שאנחנו לומדים כל יום מחדש, כל יום מגיע חוזר שאינו דומה לקודמו. אנחנו עובדים במתכונת של 30% כוח אדם כשבקרוב כנראה נוגבל ל-15% עובדים. אנחנו משתדלים להקפיד על בריאות העובדים לכן אין קבלת קהל ומקפידים על כללי היגיינה ומרחק ברורים אנחנו לא רוצים שאף אחד יהיה חולה. יש לי כפפות, מסכה ואלכוג'ל כי ככה צריך להיות בכל משרד ואנחנו מקפידים למדוד חום לכל עובד בבוקר."
"עשינו ישיבות מנהלים באפליקציית זום לגבי תושבים שיש להם מצוקה ופתחנו קו חם גם לעובדים. יש קו חם של השירות הפסיכולוגי ושל האגף לשירותים חברתיים בעיר ויש מענה כל הזמן."
בנוסף מספר רואימי כי מחלקים 300 מנות ביום לאוכלוסיות של קשישים ואוכלוסיות חלשות וכי באריאל יש הרבה מאוד מתנדבים. " הערבות ההדדית היא חלק מהמדינה. זה יפה." אנחנו מקפידים שעסקים שאינם חיוניים למשק יהיו סגורים וכמובן שעסקים שכן פתוחים פועלים בהתאם להנחיות.
"הפיקוח העירוני עובד חזק ואנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם המשטרה. אנחנו נערכים לצמצום נוסף של כוח אדם ל-15%. מי שיישאר יהיו האנשים שנותנים שירות בשטח, הגננים, הניקיון, פינוי הזבל. במקביל, אנשים בודדים יתפעלו את המשרדים בכדי שיהיה אפשר לשמור את המערכת חיה."
מורל
העיריה עוסקת בתקופה זו בחשיבה על שמירת המורל של התושבים ולכן, לפי בקשתו של ראש העיר שבירו, הוקמה "קורונה TV" שמשדרת מדי יום בין השעות 18:00-20:00, מדיי יום בשעה 12:00 מגיע צוות של החברה העירונית "גוונים" יחד עם אראלה כהן למופע "שרים במרפסות" והיום פורסם על מיזם חדש:" שיר עם ד"ש". כל תושב יכול לצלצל לחברת גוונים ולבקש להקדיש שיר. אנחנו סיפקנו רכב עם רמקולים שיסע לביתו של התושב, שם יוקדש לו השיר. אנחנו משדלים להמציא את עצמנו עוד ועוד בכדי שיהיו עוד אפשרויות לתושבים."
ארנונה
אין לרשות את הסמכות לבטל את תשלומי הארנונה. החוק עד עתה מתיר לדחות למאי את הארנונה. ההנחיה שכנראה הולכת לצאת שיהיה פטור לעסקים מסוימים בארנונה לתקופה של שלושה חודשים. אנחנו עדיין לא יודעים איזה עסקים כן יקבלו את הפטור ואילו לא יקבלו. ממתינים להנחיות." כמובן שלאחר שנקבל הנחיות מתאימות הם יפורסמו ואנחנו בעירייה נפיץ בהתאם להנחיות.
לפני סיום אמר רואימי, כמו הילד שסידר את מפת האדם וכך סידר את העולם, יש חוקים, רצונו ותקציבים אבל צריך לזכור שלפני הכל אנחנו בני אדם. אם נסתכל על עצמנו ועל האחרים – סידרנו את מפת העולם.
בהזדמנות זאת אני מבקש להודות לראש העיר אלי שבירו ולחברי המועצה על העמידה האיתנה בעייתי משבר ומבקש לאחל כל בית אריאל חג שמח.