התעשייה הרפואית משתכללת משנה לשנה ובהתאם המכשירים שבאמצעותם מתבצעות בדיקות חשובות הופכים ליותר ויותר מדויקים, יותר ויותר בטוחים ויותר ויותר יעילים. במיוחד ניתן להבחין במגמה זו במערכות שמבצעות סריקה ב-3D ושמספקות לרופאים המטפלים תמונת מצב מפורטת ומלאה של פנים הגוף. בכתבה זו תמצאו סקירה של אפשרויות הסריקה התלת ממדית ב-2022 כולל פירוט של החידושים האחרונים.
סריקת MRI – דימות בתהודה מגנטית
בעזרת סריקת MRI ניתן לבצע סריקה של איברים פנימיים, לרבות המוח, היא דימות בתהודה מגנטית – ובראשי התיבות המוכרים MRI. הסריקה מבוססת על יצירת שדה מגנטי רב עוצמה שבתוכו שוכבים הנבדקים. המערכת משגרת גלי רדיו אל האזור שאותו מעוניינים לסרוק, וכתוצאה מכך מתרחשת תזוזה של יוני המימן שנמצאים בכל הרקמות בגוף. לאחר שמופסק שידור גלי הרדיו, היונים הנ"ל חוזרים למקומם. התזוזות מתועדות, ומחשב ייעודי מתרגם אותן לתמונה ב-3D של פנים הגוף. המכשיר והשיטה פותחו כבר בשנות ה-70 של המאה הקודמת, והם משתכללים משנה לשנה. בין החידושים האחרונים: שיטה לזהות פרקינסון בשלב מוקדם בעזרת מכשיר ה-MRI וגם בדיקה ספציפית לאיתור פגמים בעובר עוד לפני השבוע ה-10 של ההיריון.
כל מכשיר רפואי חייב להיבדק ולהיות מאושר בתקני בטיחות ואבטחת איכות מחמירים. כי בסופו של דבר מדובר כאן על בריאות. לכן כל מכשיר, בין אם זה מכשיר MRI CT או אחר, החלקים שלהם נבדקים בין היתר, בעזרת מכשירי סריקה תלת מימדית מיוחדים שתפקידם למדוד את החלקים השונים של המכשירים ולוודא שהם תקינים ומוכנים לשימוש.
סריקת CT – טומוגרפיה ממוחשבת
דרך נוספת לבצע סריקה תלת מימדית של הגוף היא באמצעות מכשיר CT – טומוגרפיה ממוחשבת. הסריקה היא למעשה אוסף של צילומי רנטגן מזוויות שונות שמרכיבים ביחד תמונה בעלת שלושה מימדים ובהתאם דימות מושלם של חלל הבטן, המוח, עמוד השדרה, הברכיים או כל מקום אחר בגוף שאותו רוצים לבדוק.
את קרני הרנטגן עצמן והיכולות הייחודיות גילה המין האנושי כבר בסוף המאה ה-19. לפני כ-50 שנים פותח מכשיר ה-CT, שבין יתרונותיו, מעבר לרמת הדיוק הגבוהה, גם עלות בדיקה נמוכה וכן פרק הזמן הקצר הדרוש לסריקה. החיסרון הבולט של סריקה באמצעות CT הוא החשיפה לקרינה שעלולה להיות מזיקה. הפיתוחים האחרונים בתחום הצליחו להפחית את שיעור הקרינה ולכן הדגמים המתקדמים בטוחים יותר לשימוש. עוד חידוש מעניין הוא סורק CT ייעודי לצורך טיפולי שיניים לאנשים בעלי מוגבלויות (שעד כה נדרשו לעבור את הסריקה הפנורמית של חלל הפה בהרדמה מלאה ובזכות המכשיר המשוכלל כבר לא זקוקים להרדמה).
סריקה על בסיס גלי קול – אולטרסאונד
שיטת סריקה נוספת שהתעשייה הרפואית מספקת לנו היא על בסיס גלי קול. המכשיר הוא אולטרסאונד והוא כולל 3 רכיבים עיקריים: האחד משגר גלי קול אל האיבר שאותו רוצים לסרוק, השני ממיר את גלי הקול שחוזרים מהגוף לאותות חשמליים והשלישי מתרגם את האותות החשמליים לתמונה של פנים הגוף – על בסיס החוק הפיזיקלי לפיו ככל שחומר דחוס יותר גלי הקול מתקשים יותר לעבור דרכו ולכן ההד החוזר יהיה חזק יותר.
סריקות בתלת מימד משמשות כמובן לא רק את התעשייה הרפואית אלא את התעשייה בכללותה. בפרט מתבצעות סריקות של דגמים מורכבים על-מנת שאפשר יהיה לייצר סדרות שלמות של מכשירים על בסיס אותו מודל. גם המערכות האלה משתכללות עוד ועוד, ומגיעות לרמת דיוק של מיקרונים (כלומר אלפיות המילימטר). כמו כן נרשמה ב-2022 התקדמות מבחינת היכולת לסרוק אובייקטים בעלי צורות גיאומטריות מורכבות, ללא טעויות, בין השאר בזכות טכנולוגיית האור הלבן.