שורשיה הטרמינולוגיים של הבעיה הערבית
הסכסוך הישראלי פלסטיני
כאשר אנחנו מדברים על המצב בישראל, נהוג להשתמש במונח "הסכסוך הישראלי-פלסטיני", כאילו נדמה לנו שקיים איזשהו קשר אחים בין שני עמים קדומים שחיו כאן על אותה אדמה. אך אם נסתכל לרגע אל תוך המונח נבין שכאן טמונה הבעיה.
המילה "סכסוך" מתארת מצב של עימות או מחלוקת, נהוג להשתמש במונח זה בין שני חברים כאשר הם מסוכסכים. מכאן עולה השאלה, האם בינינו ובין אותה אוכלוסייה ערבית אכן קיים "סכסוך"? האם ניתן לתאר את כל המלחמות, פיגועי הטרור, הנרצחים והנופלים כקורבנות של "סכסוך" כלשהו? או שמא מדובר במלחמה ארוכת שנים שלא פסקה מעולם.
לא זו בלבד, שאם תניחו את המונח "הסכסוך הישראלי פלסטיני" בפני אדם שחי כאן לפני מאה או מאתיים שנים, הוא בוודאי יתבלבל ולא יבין מה אתם רוצים ממנו. שכן, המונח פלשתינה, אשר בשנים האחרונות התעוות והפך להיות פלסטין, תיאר בעבורו את ארץ ישראל בשמה הלועזי, כפי שכינוה אומות העולם לאורך הדורות עוד מימי הכיבוש הרומאי האכזר. או כפי שכינוה בגולה, הארץ המובטחת של שנים עשר שבטי ישראל.
לאורך למעלה מאלפיים שנים, מאז הגיעו הרומאים לארץ-ישראל, החלו לכנות ארץ זו בשמה הלועזי 'פלשתינה'. שם זה ליווה את הארץ וזוהה תמיד כמונח נרדף למונח 'ארץ ישראל'. לכן יהיה זה מגוחך כל-כך לקרוא למלחמה עקובת הדם שבינינו ובין הערבים – "הסכסוך הישראלי פלסטיני". האם אנחנו מסוכסכים עם עצמנו?
הגדה המערבית
מעבר לסכסוך שלנו עם עצמנו, בשנים האחרונות נהוג להשתמש גם במונח "הגדה המערבית" כהקשר לאותו אזור המתפרס על יהודה ושומרון, אותו כבשה ממלכת ירדן כיבוש לא חוקי עד לשנת 1967. מונח זה קוראים יקרים בני זמננו, בכלל הוכר עד לפני כמה עשרות שנים כשטח ארץ ישראל המערבית, כל האזור המשתרע מנהר הירדן ועד לים התיכון, ממטולה ועד אילת. זו הגדה המערבית של ארץ ישראל, אשר במרכזה עובר נהר הירדן. כפי שכתב ז'בוטינסקי בשירו: "שתי גדות יש לירדן, זו שלנו זו גם כן."
ישנם עוד לא מעט מונחים שעברו בעשורים האחרונים תהליך של דמוניזציה על מנת לנשל אותנו מזכותנו על ארץ זו, כמו למשל עצם זה שאנחנו מנציחים את תכנית החלוקה (כ"ט בנובמבר) כאילו הייתה היא הסיבה שבגללה עם ישראל זכה לריבונות על ארצו מולדתו, או השימוש המוטעה במילה "סיפוח" בכל הנוגע ליהודה ושומרון, כאילו אזורים אלו אינם חלק ממדינת ישראל.
כיצד ניתן לשנות את המצב הזה? בדיוק כמו שהפכו את המצב הזה לקיים. על-ידי שימוש נכון במונחים.