מפעל נגב קרמיקה בירוחם סגר הבוקר את שעריו -כך הודיע הבוקר מנכ"ל קבוצת נגב, אורי גלבוע במכתב לעובדים. אם לא ימצא פתרון כ-140 עובדיו יפוטרו, לאחר שהם קיבלו מכתבי שימוע לקראת פיטורים. העובדים התעמתו מילולית עם המאבטחים ששמרו על שערי המפעל נעולים. ההסתרות הגישה בקשה לצו מניעה
כ-140 עובדי מפעל נגב קרמיקה שהגיעו הבוקר למפעל מצאו את שעריו נעולים. העובדים קיבלו מכתבי שימוע לקראת פיטורים בצירוף מכתב של המנכ"ל שבו נמסר: "אין למפעל זכות קיום. לכן, אבדה תקוותנו והנהלת החברה קיבלה החלטה קשה לסגור את המפעל". לאחר ההודעה התעמתו מילולית עובדים עם מאבטחים בשער המפעל הסגור.
ההחלטה ניראת סופית, למרות הערכות כי מדובר בצעדי לחץ של ההנהלה על ההסתדרות והוועד כדי ליישם תוכנית התייעלות חיונית, שבמסגרתה יפוטרו כ-40 עובדים ויתבצע קיצוץ מאסיבי בשכר.
נגב קרמיקה הוקמה בסוף שנות ה-60 ומעסיקה היום כ-700 עובדים. כ-140 מהם ((כ-120 בהסכם הקיבוצי) מועסקים במפעל בירוחם בו בייצור אריחי גרניט פורצלן השאר מועסקים ברשת חנויות נגב למכירת אריחים ומוצרים לעיצוב הבית של המותגים ויה ארקדיה, נגב וסופר קרמיק.
המפעל מפסיד 2 מיליון שקלים בחודש
לדברי המנכ"ל גלבוע, המפעל מפסיד שני מיליון שקלים מדי חודש בעיקר בשל התחרות העזה של יבוא סחורות מקבילות מטורקיה, סין ומספרד. הוא האשים את ועד עובדי המפעל וההסתדרות בכך שטרפדו תוכנית התייעלות ו"לא הבינו את עוצמת הבעיה והדחיפות הנדרשת ביישום פתרון".
מנגב קרמיקה נמסר: "ההחלטה על סגירת המפעל התקבלה בלב כבד, לאחר עבודה יסודית ומאומצת לקידום תוכנית הבראה והתייעלות מקיפה, שלצערנו נדחתה במלואה על ידי נציגי ועד העובדים. מבחינתנו, העובדים הם לב ליבו של כל עסק, וללא הירתמות מלאה שלהם, אין כדאיות בהפעלת המפעל. היקף הפעילות של המפעל מהווה 15% בלבד מפעילות נגב, ולכן לא תהיה פגיעה בפעילות קבוצת נגב או באספקת הזמנות קיימות ועתידיות".
במכתב המנכ"ל לעובדים נמסר עוד, כי "משרד רואי החשבון זיו האפט BDO בשיתוף עם קו פרוייקט ייעוץ הנדסי בע"מ, עזר לנו בניתוח הכלכלי והעסקי וקבע כי אין תקומה למפעל. על אף חוות הדעת הזו, דרשנו מהם להכין תוכנית התייעלות עמוקה שתאפשר לנו הפסד חודשי קטן ולא הפסדי ענק. הכל על מנת להמשיך ולהפעיל את המפעל"… הצגנו בפני הוועד וההסתדרות את התוכנית, אך לצערנו, הם לא הבינו את עוצמת הבעיה והדחיפות הנדרשת ביישום פתרון. מעבר לזה, לא הייתה כל כוונה מצדם לנהל משא ומתן מהיר בלו"ז צפוף וברור ולא קיבלנו הצעה אחת רצינית לשינוי ולו הקטן ביותר".
מההסתדרות נמסר: "אנו דוחים מכל וכל את התנהלותה הבריונית וטענות ההנהלה. לפני החג התקיימו כמה פגישות של משא ומתן. המו"מ היה אמור להימשך מייד עם תום החג. ההסתדרות תפנה לבית הדין לעבודה בבקשה להוצאת צו מניעה. פתאום, מיד אחרי החג ובערב שבת, הדביקו מכתבים על הדלתות של העובדים שהמפעל נסגר והם מפוטרים. ככה לא מנהלים מו"מ".
בעלים חדשים
הבעלים של נגב קרמיקה החל מאפריל האחרון הם קרן ויולה קרדיט, לאחר שרכשה את החברה באפריל השנה מידי אפריקה ישראל, לפי שווי של 335 מיליון שקל, לאחר שנגב קרמיקה הגיעה לחוב כ-700 מיליון שקל. הבנקים הסכימו במסגרת המכירה למחוק 429 מיליון שקל מהחוב ופרסו 263 מיליון שקל.
ההסתרות הגישה בקשה לצו מניעה
ההסתדרות הגישה אחר הצהריים לבית הדין לעבודה בבאר שבע בבקשה להוצאת צו מניעה נגד הפיטורים בנגב קרמיקה. לדבריה, בקשת הצו הוגשה עקב חוסר תום לב של הנהלת מפעל נגב קרמיקה במו״מ מול ההסתדרות וועד העובדים.
יו״ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מסר הערב: ״לא נקבל את הצעד החד-צדדי והברוטלי של הודעת פיטורים וסגירת המפעל במפתיע, יום לאחר החג וערב שבת. על הנהלת נגב קרמיקה להתעשת, למשוך את מכתבי הפיטורין ולשוב לשולחן המו״מ. כל התייעלות תעשה אך ורק בדרך של ה??דברות. אני מאמין כי בית הדין לעבודה יקבל את בקשת ההסתדרות לצו מניעה שימנע את המהלך הכוחני של הנהלת נגב קרמיקה".
הבקשה הוגשה לבית הדין על ידי עו"ד אלעד מורג ועו"ד יערה צישינסקי מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות בראשות עו"ד איריס ורדי.