מעריכה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שירה גרינברג. להערכתה, בגלל משבר הקורונה התוצר יתכווץ בשנת 2020 ב-5.4%, כאשר תיתכן פגיעה גדולה יותר בהתאם לתרחישים בריאותיים וכלכליים מחמירים יותר
הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שירה גרינברג מעריכה, כי הפגיעה בישראל כתוצאה מהפעילות הגלובלית, בהשפעת משבר הקורונה, צפויה להשתקף בעיקר בירידה ביצוא, בהשקעות ובצריכה הפרטית ודרכן להשפיע על מגוון פרמטרים כלכליים. בהתאם לתרחישים, הפגיעה במשק מרוכזת ברבעון השני של שנת 2020 ותושפע ממתווה היציאה בחודשים הקרובים.
הכלכלנית הראשית צופה, כי ההתאוששות הכלכלית ממשבר הקורונה תתחילת במחצית השנייה של 2020 וגם היא יכולה לשקף התאוששות מהירה יחסית (בדומה למשבר הגלובלי בשנת 2009) או התאוששות איטית יותר (בדומה למשבר הדוט קום והאינתיפאדה בראשית שנות ה-2000). לאור זאת, גרינברג מעריכה, כי התוצר יתכווץ בשנת 2020 ב-5.4%, כאשר תיתכן פגיעה גדולה יותר בהתאם לתרחישים בריאותיים וכלכליים מחמירים יותר, שכן קיימת אי ודאות רבה. חשוב לציין כי לא מדובר בתחזית אקונומטרית אלא הצגת תרחישים שונים של ההתפתחויות בפעילות הכלכלית בהתאם להערכות שונות.
יש לציין, כי לפני פרוץ המגפה תחזית משרד האוצר לצמיחה בשנת 2020 עמדה על 3%. המגיפה והסגר בעקבותיה יובילו לירידה דרמטית בשיעורי הצמיחה, עד כדי צמיחה שלילית משמעותית, לראשונה מאז שנת 2002.
עלייה בשיעורי האבטלה וחל"ת
משבר הקורונה ומדיניות הסגר הובילו לעלייה ניכרת בשיעורי האבטלה במשק, במיוחד כאשר כוללים בנתון זה גם את העובדים המושבתים הנמצאים בחופשה ללא תשלום (עובדים אלה במרבית המקרים לא יכללו בהגדרה הכללית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כמובטלים). סביר, כי על רקע ירידה בביקושים מקומיים וגלובליים, לא כל העובדים שיצאו לחופשה ללא תשלום יחזרו למקומות העובדה אותו עזבו ולא כל המובטלים הטריים יצליחו למצוא מקום עבודה באופן מידי. לפי התרחישים המוצגים בתרשים שיעור האבטלה, שיעור האבטלה הממוצע ב-2020 יעמוד על 13% -14% כולל העובדים המושבתים שיצאו לחל"ת, או כ 8% – 9% לפי הגדרת הלמ"ס. קיימת אי וודאות רבה הן לגבי היבט זה והן לגבי קצב החזרה לתעסוקה בטווח הבינוני כאשר יתכנו הן תרחישים חיוביים יותר והן תרחישים שליליים יותר מהמוצג בתרשים, בין השאר כפונקציה של המצב הבריאותי.
* שיעור האבטלה בתרשים אינה מתייחסת להגדרת הלמ"ס לאבטלה כיוון שהיא מתייחסת לעובדים מושבתים בחופשה ללא תשלום כאל מובטלים.
תרחישי התפתחות שונים ב-2020
*5 שבועות השבתה ותרחישים שונים לאסטרטגיית היציאה
**הגרעון הכולל לוקח בחשבון את הפגיעה בצד ההכנסה והגידול בהוצאה לאור המייצבים האוטומטים ותכנית ההאצה
הגירעון הצפוי
הגרעון השנתי הצפוי בשנת 2020, המשקף ירידה חדה בהכנסות המדינה, בשילוב עם גידול צפוי בהוצאות, הוא חריג ויעמוד על למעלה מ-11 אחוזי תוצר, גבוה מרוב מדינות ה- OECD(ראו תרשים להלן). יחד עם זאת, יחס החוב תוצר בסוף השנה צפוי להיות נמוך מעט מממוצע מדינות ה-OECD (ראו תרשים להלן).
הגרעון הצפוי של הממשלה הרחבה בשנת 2020 (% תוצר)
יחס חוב תוצר הצפוי ב-2020