מאז מלחמת העולם השנייה לא עמדו חלקים כה גדולים של אוכלוסיית העולם בפני משבר רב-מערכתי ובעל השלכות חמורות וארוכות טווח, כזה המתרחש מאז התפרצות נגיף הקורונה. טוענים שמעון שטיין ועודד ערן בגיליון מבט של המכון למחקרי ביטחון לאומי
"לא יהיה זה מופרז לומר שמאז מלחמת העולם השנייה לא עמדו חלקים כה גדולים של אוכלוסיית העולם בפני משבר רב-מערכתי ובעל השלכות חמורות וארוכות טווח, כזה המתרחש מאז התפרצות נגיף הקורונה. כבר בימיה הראשונים של התפשטות הנגיף התברר, שעל אף שהעולם הכיר בסכנות של מלחמה גרעינית, כימית וביולוגית, ואף אימץ אמנות שתכליתן להגביל את ייצור ותפוצת אמצעי הלחימה מסוגים אלו, אין הוא ערוך להתמודד בשיתוף פעולה אזורי ובינלאומי עם אסונות טבע, כגון התפרצות מגפה עולמית. על מדינות, וישראל בתוכן, פרט להכלת המשמעויות המידיות וארוכות הטווח של המשבר הנוכחי, גם לאמץ גישה של התמודדות עם משברים בתאום ושיתוף פעולה, אזורי ובינלאומי", טוענים שמעון שטיין ועודד ערן בגיליון מבט של המכון למחקרי ביטחון לאומי.
ההיחלצות מהמשבר תארך תקופה ארוכה
לדבריהם, "גם אם תימצא בקרוב נוסחה רפואית להתמודדות נגיף הקורונה, ההיחלצות מהמשבר העמוק והמורכב שגרמה התפרצותו תארך תקופה ארוכה. שהרי, לא כל השלכות המשבר גלויות לעין בשלב זה, וכן לא עומקן ופריסתן של אלו הידועות. בה בעת, כבר נראה שמדינות רבות, ובוודאי הגדולות שבהן, מעדיפות להתמודד בעצמן עם המשבר, במיוחד בהשלכותיו הכלכליות הרחבות, תוך הסתמכות על יכולותיהן ומשאביהן, ולא להסתייע במערכות הבינלאומיות".
מתח חברתי, קריסה כלכלית
עוד טוענים השנים, כי "עוצמתו של כשל המערכות הבינלאומיות ואפילו האזוריות למשבר הקורונה עלולה להתגלות כגדולה יותר ככל שהמשבר יימשך, גם בהתייחס למשברים גלובליים חמורים יותר – אקלימיים למשל. בשלב זה לא נפגעו אספקת המים, החשמל והמזון בכל אותם אזורים שנפגעו מנגיף הקורונה והשלכותיו. ואולם, צפוי שתופעות שנצפו עד כה על רקע המשבר הנוכחי – מתח חברתי, קריסה כלכלית – יופיעו ובעוצמה רבה יותר אם מערכות אלה תיפגענה. היקפם של משברים כגון משבר הקורונה וחמורים ממנו מחייב הקמה של מוסדות על מדינתיים, אזורים ובינלאומיים, או התאמה של קיימים, כך שתהיה להם הסמכות והיכולת להיערך למתן פתרונות מיטביים לאתגרים שברי כי ייווצרו אז. אלא שכאמור, התנהלות של מדינות רבות לנוכח התפשטות המגפה משקפת התעלמות ואפילו קריאת תיגר על המוסדות שנועדו ליצור סדר מולטילטרלי-גלובלי. מדובר באתגר כבד משקל, הנוסף על האתגרים הישירים שמקורם בהתפשטות הנגיף".
המציאות הגיאו-פוליטית של ישראל
לטענתם, "למציאות הגיאו-פוליטית של ישראל משמעויות גם על יכולתה להתמודד עם משברים בסדר הגודל של משבר הקורונה. כיום, כל ישות מדינית במזרח התיכון מטפלת בבעיותיה בנפרד בתחומה. מכאן עלול להיווצר רושם מטעה, כלומר שכולן יכולות להתמודד ללא תאום אזורי גם עם המשברים חוצי הגבולות הבאים. אלה עלולים להיות חמורים אף יותר מזה הנוכחי. לכן, כאשר תתייצב המערכת הפוליטית בישראל, יהיה עליה לשלב בסדר היום שלה תכנון להתמודדות עם משברים אזוריים עתידיים חמורים בתאום עם מדינות שכנות באזור".
[…] משבר הקורונה: ציון (ביניים) נכשל למערכת הבינלאומית […]
[…] משבר הקורונה: ציון (ביניים) נכשל למערכת הבינלאומית […]
[…] משבר הקורונה: ציון (ביניים) נכשל למערכת הבינלאומית […]
[…] משבר הקורונה: ציון (ביניים) נכשל למערכת הבינלאומית […]
[…] לציין, כי לפני פרוץ משבר הקורונה תכננה אל על להפעיל 3 טיסות ישירות למלברון באוסטרליה […]
[…] צדק לאחר שנדבק בנגיף ונמצא חיובי כשמניין החולים בנגיף הקורונה בארץ עומד הבוקר על -1656 בני אדם. 31 מהחולים מאושפזים בבתי […]
[…] אחד כלפי השני.כל שהעולם יהפוך להיות רוחני יותר, ככה המגפה הזאת תגמר יותר […]
[…] המתים מנגיף הקורונה עלה היום (חמישי) לשמונה. שלושה בני אדם מתו היום מנגיף […]