תלוי את מי ששואלים. מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי טוען, כי ישנה התאוששות, מנכ"ל התאחדות המלונות נועז בר ניר טוען, כי משבר התיירות הנכנסת נמשך כבר תקופה ארוכה
ויכוח חריף מתנהל בין מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי, הטוען כי מתרחשת התאוששות בתיירות הנכנסת, לבין מנכ"ל התאחדות המלונות נועז בר ניר, הטוען שישראל נמצאת במשבר תיירות מתמשך.
העובדות
בחודשים ינואר-פברואר השנה היו 1.1 מיליון לינות של תיירים, שזו עלייה של 4%. באותם החודשים לנו 1.6 מיליון ישראלים, שזו עלייה של 1.5%. בסך כל הלינות הייתה עלייה של 2.4%. לינות התיירים היוו 41% מסך כל הלינות בדומה לינואר-פברואר 2014. תפוסת החדרים בינואר-פברואר במלונות השנה הייתה 51%, לעומת 50 אחוז באותה התקופה ב-2014. כך מסרה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס).
הוויכוח
המחלקה הכלכלית של התאחדות המלונות מסרה היום נתונים דומים, אלא שהיא השוותה את נתוני ינואר-פברואר, לאותה התקופה ב-2014 והשוואה זו יוצרת ירידה של 21%. נתון זה לדברי ההתאחדות מראה על משבר מתמשך בתיירות הנכנסת לישראל.
נתוני המגמה – בוויכוח המתעורר אי אפשר להתעלם מנתוני המגמה בלינות תיירים של הלמ"ס, שלפיהם, בשלושה החודשים – מדצמבר 2015 עד פברואר השנה (כולל) נרשמה עלייה של 8% בחישוב שנתי, לעומת ירידה של 7% בשלושת החודשים הקודמים. מנתוני מגמה בלינות ישראלים מתברר, כי בשלושה החודשים – מדצמבר 2015 עד פברואר השנה (כולל) נרשמה עלייה של 5% בחישוב שנתי, לעומת ירידה של אחוז אחד שנרשמה בשלושה החודשים הקודמים.
אווירת נכאים לא תעודד תיירות – מנכל משרד התיירות אמיר הלוי מתייחס לעלייה של 4% בחודשים ינואר-פברואר וטוען, כי "העלייה בשיעור 4% בלינות תיירים מתחילת השנה מעידה על כך שהתיירות ממשיכה לצמוח גם לצד הטרור. בעולם כבר הבינו שחייבים להמשיך בשגרת החיים, כי אין מקום בטוח והטרור מכה בבירות אירופה, בעיירות בארה"ב, בכפרי נופש במזרח הרחוק וכעת גם בנמלי תעופה מרכזיים. אנחנו במשרד התיירות אופטימיים ובוחרים להמשיך לשפר כל הזמן את המוצר התיירותי של ישראל ולתגבר את השיווק בעולם, כי אווירת נכאים לא תעודד תיירות. אם יש עלייה פנומנלית במספר הסינים שהשתתפו במרתון ירושלים לפני שבוע – 170, לעומת 6 בשנה שעברה – הדברים מדברים בעד עצמם. במקביל יש להוריד מחירים ולהבין את השינויים שחלו בעולם התיירות. התייר המודרני טס היום בלואו קוסט ב-100 דולר ומחפש חדשנות וגיוון במוצרים חדשים, ואני מקווה שהמלונאים נערכים לכך".
משבר גדול בתיירות – לעומתו טוענת המחלקה הכלכלית של התאחדות המלונות בישראל, שפרסמה היום גם את נתוני פברואר בבתי המלון, ומשווה אותם לנתוני אשתקד ולנתוני פברואר 2014, טרום המשבר המתמשך בתיירות הנכנסת, שתחילתו ב'צוק איתן'. לדבריה: "מהנתונים מתבררת תמונת משבר גדול בתיירות הנכנסת, בעיקר בירושלים, בטבריה ובנתניה, אם כי, ישנה התמתנות בעוצמת המשבר לעומת ארבעת החודשים האחרונים. על פי הנתונים בפברואר נרשמו כ- 560 אלף לינות תיירים, אמנם עליה של 4% לעומת פברואר 2015, אבל ירידה של 21% לעומת פברואר 2014, כחצי שנה לפני 'צוק איתן'".
לא ניתן סיוע בעידוד תיירות הפנים – על כך אומר גם נועז בר ניר, מנכ"ל התאחדות המלונות: "אנחנו מתמודדים תקופה ארוכה עם משבר בתיירות הנכנסת. כמו תמיד, בתקופות משבר, תיירות הפנים היא חבל ההצלה של בתי המלון, ואכן, מבצעים אגרסיביים של כלל המלונות הגדילו משמעותית את מספר לינות הישראלים בפברואר. זהו המשבר הראשון שמשרד התיירות לא סייע עד כה בעידוד תיירות הפנים. הערכה היא, כי אילו המשרד היה מסייע – השלכות המשבר בתיירות הנכנסת היו מתרככות עוד יותר בזכות גידול משמעותי יותר בתיירות הפנים. בכל מקרה, המספרים אינם מספקים תמונה מלאה, ולא מלמדים על השחיקה בהכנסות חלק ניכר מהמלונות על רקע ריבוי המבצעים. משכך, אני לא יכול להסתיר את הדאגה מכך שיש חלק ניכר מבתי המלון בענף, שנקלעים לקשיי תזרים, שמקשים על פעילותם".
לא הייתה פגיעה בפידיון – מנכל משרד התיירות אמיר הלוי מיהר להגיב על דברי בר ניר ואמר: "יש לנו קושי להבין את הדיבורים על 'משבר' כביכול, לאור הנתון לפיו שנת 2015 הסתיימה ללא פגיעה בפדיון המלונות לעומת 2014, בה הייתה ירידה טבעית של אחוזים בודדים בתיירות הנכנסת בגלל 'צוק איתן' ולצדה עליה גדולה בלינות ישראלים. שר התיירות יריב לוין הורה להגביר את מאמצי השיווק, ובחודשים האחרונים יש גידול משמעותי בתיירות נכנסת משווקים מבטיחים כמו סין והודו, לצד המשך שיפור המגמה מאנגליה וארצות הברית, ממנה נרשמה עליה בשנה שעברה".
שערי חליפין ולא פדיון – על דברי הלוי בהקשר של הפדיון הגיבה התאחדות המלנות במהירות ואמרה: "בשנת 2015 הפדיון מתיירים בערכים דולרים ירד ב- 10% לעומת 2014. למזלם של המלונאים, השקל התחזק באותה השנה ולכן בסופו של דבר הפדיון בערכים שקליים הראה על ירידה של 1% בלבד. כלומר, העניין הוא שערי החליפין של המטבעות ולא הפדיון מתיירות".