הילדים לא הולכים לבית הספר ולגן, הם יישארו רוב היום בבית, ואם זמן האיכות הזה לא ינוהל כראוי, הוא עלול להוליד לא מעט חיכוכים, מתיחויות ומריבות. אז איך נמנעים מכך? כיצד תהפכו את הזמן עם הילדים לפוטנציאל להתקרבות ושיפור התקשורת? הנה כמה טיפים שיסייעו לכם.
לפנות זמן לילדים
רצוי לפנות זמן כדי להיות עם הילדים. כעת, כשהילדים שלכם פחות עמוסים במחויבויות ומטלות בית ספריות, יהיה להם הרבה זמן פנוי. זה אך טבעי שאל תוך הפנאי הזה ייכנס גם זמן איכות הורים וילדים.
אתם לא חייבים בכל חלון זמן כזה לצאת איתם החוצה ולדאוג שתהיה פעילות. אפשר סתם לשבת יחד בבית, לשוחח, לצייר, לשחק משחקים או לבשל יחד במטבח. כל עוד אתם מבלים איתם, לא משנה מהו התוכן של הפעילות; תוכלו להתקרב אליהם וללמוד להכיר צדדים שלהם שבחיי השגרה הלחוצים לא יוצא לכם לפגוש בהם.
להעסיק אותם
בעולמנו מרובה-המסכים, נהיה קשה יותר לגרום לזאטוטים לשבת במקום אחד ולא לקפץ בין אטרקציה אחת לשנייה. ובכל זאת נסו ליצור מסגרת יומית קבועה לאורך החופש, בה הילד יוכל להעסיק את עצמו: קריאת ספר המתאים לגילו; צפייה בתוכנית טלוויזיה מתאימה (יש הרבה תכנים מעניינים וראויים בחינוכית 23 ובערוצי הילדים) ועוד. כשהם עוד קטנים ולא מרותקים כל רגע לסמארטפון או לטאבלט, אפשר אפילו לנסות לתת להם משחקים וצעצועים אמיתיים. עוד תהיו מופתעים.
לעשות תיאום ציפיות
חשוב שתגדירו לעצמכם מהן הציפיות שיש לכם מהילדים במהלך החופש, וכיצד אתם רוצים שהם ישתלבו בתחזוקת הבית. כמו כן כדאי להגדיר מראש כמה כללי "מותר ואסור" לחופשה. למה? כי עודף-חופש יכול לפעמים לבלבל ילדים, ולגרום להם לחשוב שהכול מותר. רצוי מראש להבהיר להם שזה לא יהיה כך.
לעודד את הילדים לדבר אתכם
התקופה הזו שבה יהיה לכם זמן רב עם הילדים היא הזדמנות מצויינת ליצור בבית אווירה פתיחות ושיתוף, שתעודד את הילדים גם לדבר על מה שמציק להם. בחיי השגרה העמוסים קשה לפעמים לייצר רגעים כאלה, שבהם אתם כל כך כולכם פנויים רגשית לילדים, והחופש הגדול הוא זמן טוב לצמצם את הפער ולדעת יותר מה עובר על הילדים שלכם. שבו איתם לשיחה, שאלו אותם איך עברה עליהם שנת הלימודים ובקשו לשמוע על הרגעים הטובים והמשמחים כמו גם הקשים והמאתגרים שהיו להם במהלך השנה.
שעה משפחתית
הגדירו מידי יום שעה אחת ל"זמן משפחתי" שלכם עם הילדים. עכשיו כשהם בבית, יהיה לכם הרבה יותר קל לייצר שעה אחת כזו מידי יום. החליטו כי בשעה הזו אין פלאפונים, אין מחשב, אין חברים ואין משחקים בחוץ, והתכנסו כולכם יחד בסלון לפעילות של כל המשפחה.
להוציא אותם החוצה
השהייה המתמדת בבית בימי החופש עלולה להיות לרועץ, גם לכם וגם לילדים. תנו להם להתרוצץ בחצר, לעסוק בפעילות ספורטיבית (ובטיחותית, יש לציין), ללכת איתם לקניון או לסרט מעניין, ליהנות על חוף הים או בבריכה והאפשרויות רבות. ברור שבתור הורים עובדים הדבר דורש מכם זמן שלא תמיד יש לכם, אך פעילות שכזו פעם בשבוע במהלך החופש הגדול – תחסוך לכם הרבה בלגן.
אולי אפילו קייטנה
אם הדבר אפשרי מבחינת עלויות, רצוי לרשום את הילדים לקייטנה כדי שתהיה להם איזושהי מסגרת. זאת על מנת שהם לא "ישתכרו" מהחופש שפתאום נפל עליהם, לעשות ככל העולה על רוחם ומתי שהם רק רוצים. רישום לקייטנה גם יבטיח שהם לא יטפסו על הקירות בבית, וישגעו אתכם רק בגלל שהם לא מוצאים תעסוקה.