מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה הצעת חוק הקוראת לשיפוי כספי של רשויות מקומיות שהעניקו הנחות בארנונה.
מליאת הכנסת אישרה היום(שני) בקריאה ראשונה את הצעת חוק שמירת הניקיון ברוב של 52 חברי כנסת ועשרה מתנגדים בלבד. ההצעה תועבר לוועדת הכספים על מנת להכינה לקריאה שניה ושלישית.
על פי ההצעה, רשויות מקומיות ישופו על הנחות בארנונה במטרה לאפשר להן להמשיך לתפקד ולהעניק שירותים חיוניים בכל תחומי האחריות תוך שימת דגש על פינוי פסולת. ההצעה הוגשה בעקבות הירידה בהכנסות הרשויות בעקבות ההנחות שקיבלו בעלי העסקים בתשלומי הארנונה ומקביל, בעקבות עלייה של כ-10% בכמות הפסולת הביתית כתוצאה מהסגר.
הרקע להצעת החוק היא החלטת הממשלה על הטלת הגבלות משמעותיות על הציבור על מנת להתמודד עם נגיף הקורונה, בניהן צמצום מספר העובדים הנוכחיים במקום העבודה, וסגירתם של עסקים לרבות מסעדות, דוכני מזון מהיר, בתי קפה ומקומות בילוי ופנאי. הגבלות אלה אינן מאפשרות שגרת עבודה ושגרת חיים רגילות, ומעסקים רבים סגרו את עסקיהם והוציאו עובדים רבים לחופשה ללא תשלום או פיטרו את עובדיהם. כתוצאה מיכך נקלע המגזר העסקי למשבר תקציבי ותזרימי.
כדי להתמודד עם ההשלכות הנגרמות כתוצאה מההגבלות שנקבעו, החליטו משרדי הממשלה לסייע לעסקים בין השאר באמצעות תקנות הנחה בארנונה, המעניקות לעסקים הנחה בשיעור של 25% מסכום הארנונה הכללית על הנכסים שבהחזקתם, בעד שנת הכספים 2020. הנחה זו משקפת פטור מארנונה לתקופה של שלושה חודשים. תקנות ההנחה מחייבות את הרשויות המקומיות לתת הנחה לעסקים שבתחומן.
מאחר שהארנונה מבתי העסק מהווה נתח חשוב בתקציב הרשויות המקומיות, ומאחר שתקנות ההנחה מפחיתות באופן משמעותי הכנסות אלה, החליטה הממשלה על צעד משלים לתקנות ההנחה שמטרתו לשפות את הרשויות המקומיות במטרה לאפשר להן להמשיך לתפקד ולהעניק את השירותים החיוניים, במסגרתן יש חשיבות עליונה כי הרשויות ימשיכו ויעניקו לתושביהן שירותי פינוי פסולת, שינועה והבאתה לנקודות הקצה.
המשרד להגנת הסביבה פנה לקרן לשמירת הניקיון בבקשה להקצות כ-190 מיליון ₪ כדי להבטיח כי הרשויות ימשיכו להעניק שירותי פינוי וטיפול בפסולת.
ח"כ אוסמה סעדי: " אנחנו מתנגדים להצעה במתכונת הנוכחית. הכסף הזה צריך להיות מחולק באופן שווה לכל הרשויות. אי-אפשר להפלות נגד הרשויות הערביות שסובלות כפול, גם סובלות שאין עסקים ואז אין ארנונה על עסקים, וכאשר צריכים לפצות את הרשויות האלה אז לא מפצים את הרשויות הערביות כי אין ארנונה לעסקים. וכאשר ארנונה למגורים בגלל המצב הכלכלי הקשה עכשיו בגלל המשבר, התושבים לא משלמים ארנונה למגורים ולכן פה צריך לדאוג ולפצות ולשמוע. את הווירוס של הקורונה אנחנו ניאבק ביחד, אבל בווירוס האפליה ובווירוס הגזענות של הממשלה הזאת כנראה שאנחנו נמשיך להיאבק."
ח"כ מיקי לוי: "אני מברך על ההצעה, מזה תקופה אני דוחף כי ייעשה שימוש במעל למיליארד השקלים שצבורים בקרן הניקיון, שבסופו של דבר אלו תקציבים שהרשויות המקומיות הפקידו בקרן ממשלתית. הפחתת הארנונה לעסקים היא חשובה והכרחית אבל בכלל גורס אני כי צריך בעת הזו לבטל את הארנונה העסקית לעסקים סגורים ולהגדיל את המשיכה מקרן הניקיון ואת זאת אני מתכוון להציע בדיונים בהכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. אני חושב כי צריך לבחון ביטול מלא של ארנונה על העסקים שפשוט סגורים במשך שבועות, מי שסגור במשך שבועות אינו מייצר אינו מייצר שירות, אינו צורך שירותים וצריך לבטל את הארנונה עבור עסקים סגורים."
ח"כ אלכס קושניר: "אני לא כל כך מבין איך יכול להיות שאנחנו כאן מדברים על פיצוי של הרשויות המקומיות בגין אובדן הכנסה על ארנונה, כאשר בכלל הממשלה הזאת לא הגדירה מה הקריטריונים לעסקים שנפגעו מקורונה. מי באמת יש לו בעיה בתזרים המזומנים לרשויות המקומיות או לעסקים? ברור שהבעיה של תזרים מזומנים נפגע קודם כל אצל עסקים. אבל יותר מזה, אני מסתכל על הטבלה ורואה שמתוך 150מיליון, 14 מיליון הולכים לבני ברק, ולאן לא ילך? אילת למשל שכל העסקים שם נסגרו קיבלו אפס. אז אני מאוד מקווה שנוכל לשנות את זה בוועדת הכספים."
מיקי חיימוביץ': "יש איזושהי לטישת עיניים לקרן הניקיון. יש שם הרבה מאוד כסף והמדינה הזאת יש הרבה מאוד גופים ואנשים ותחומים שצריכים את הכסף הזה, אבל קרן הניקיון הוקמה למטרה מסוימת יש לה יעד יש, לה מטרה. מדינת ישראל ביומיום לפני הקורונה ואחרי הקורונה תתמודד עם אתגרי פסולת קשים מאוד והכסף הזה מיועד על מנת להצעיד אותנו למקום טוב יותר. יהיו גם ימים שאחרי הקורונה ואני חושבת שצריך מאוד מאוד מאוד להיזהר כשנוגעים בכסף הזה כי אני מפחדת מאוד שנפתח פה איזשהו פתח, אז עכשיו זו העזרה לרשויות המקומיות ומחר זה יהיה משהו אחר, ואנחנו מהר מאוד נראה את הכסף הזה בקרן הניקיון הופך להיות הקופה הקטנה של משרד האוצר."