מה עושים כאשר ממצים את כל הנימוקים ההגיוניים והענייניים לצורך, לכדאיות ולתועלת שבעריכת צוואה? מוסיפים עוד נימוק אחד, שהוא הערך המוסף מצד אחד והערך הבסיסי מצד שני (או ההיפך): צוואה היא הפתרון הצודק, הנכון והמוסרי ביותר בנושא נכסיו של המוריש.
צוואה מביאה לידי ביטוי בבהירות ובאופן שאינו משתמע לשתי פנים את רצונו החופשי של המוריש. היא לא מותירה מקום לפרשנויות שונות באשר לאופן חלוקתו של רכושו ובאשר לזהות היורשים וחלקם המלא או היחסי בירושה.
עמידה של ילדים על הצורך בעריכת צוואה על ידי הוריהם- ושכנועם לממש אותה בעודם צלולי דעת – היא לא רק ביטוי של מצוות כיבוד אב ואם אלא מעשה מתבקש שיש בו כדי למנוע מאבקים קשים העלולים לגרום לסכסוכים מרים וממושכים במשפחה ולגרום לקרע של ניתן יהיה לאחותו ולמצבים בלתי הפיכים.
תפקיד הילדים בשכנוע הוריהם בדבר הצורך בעריכת צוואה
על אף הרתיעה שחשים אנשים מבוגרים מעצם העיסוק בנושא, אשר באופן בלתי נמנע מעמת אותם עם סופיות החיים,ואולי ביתר שאת בגללה, חשוב שילדים ישוחחו עם הוריהם על חשיבות עריכת צוואה. נימוקים לצורך בצוואה הם:
- כדי להיות בטוחים למעלה מכל ספק כי הרצון וההעדפה של המוריש ימולאו ככתבן וכלשונן.
- כדי למנוע מאבקים וכתוצאה מהם סכסוכים על החלק של בני המשפחה בעיזבון.
- צוואה מסדירה במדויק למי יועבר כל פריט מהרכוש של המוריש בניגוד לצו ירושה שנדרש רק לחלקו היחסי של כל אחד ברכוש, ללא ציון איזה מהפרטים יימסר למי מהיורשים.
- מימוש צוואה הוא כבוד שרוחשים למוריש בעוד סכסוכים על הירושה עלולים להיות בבחינת חילול זיכרו ופגיעה בכבודו.
- קיימת חשיבות יתרה לעריכת צוואה במקרים מיוחדים כגון: כאשר בני זוג חיים יחד מבלי להינשא; כאשר בני הזוג עומדים בפני הליך גירושין; כאשר בני הזוג פרודים, משום שטרם ניתן גט; כאשר אדם מעוניין לסלק את ילדיו או בן זוגו מחלקם בירושתו; כאשר אדם מעוניין להוריש את רכושו לאנשים אשר אינם נמנים עם בני משפחתו. המכנה המשותף למקרים אלה, השונים זה מזה, הוא שהם מקרים שבהם המוריש רוצה לחלק את רכושו באופן שונה מהקבוע בחוק הירושה ולאנשים שאינם בהכרח כלולים בו.
- צוואה מהווה, בתמצית, את המשמעות האמתית של המושג- רצונו של אדם כבודו. עיגון הרצון בצוואה והטמעתו בה מאפשרים למוריש לעשות ברכושו כראות עיניו ולהביע באמצעות חלוקתו למי שהוא בוחר את מידת הקרבה והיחס כלפיהם.
חשוב להבין כי אף שצוואה עלולה לא לעשות צדק בכלל וצדק חלוקתי בפרט היא מאפשרת, כאמור, למוריש להביא לידי ביטוי ומימוש את הרצון האחרון שלו עלי אדמות. מי מכם, ילדי הורים מבוגרים (שאולי אף אתם כבר לא צעירים) שישכנעו הורים הנרתעים מעריכת צוואה או המסרבים לעשותה יעשו בכך מצווה חשובה ומעשה חשוב ומועיל כשלעצמו.