בבריטניה ספגה העסקה ביקורת בקרב גורמים שהביעו חששות מפני בעיות ביטחוניות, לאור הקשרים של קטאר עם ארגוני טרור כמו החמאס ואל קאעדה
קטאר איירווייס רכש נתח מניות בשווי של 1.15 מיליארד פאונד (1.7 מיליארד דולר) ב-International Airlines Group (IAG), שהיא בין השאר, הבעלים של חברות התעופה בריטיש איירווייס, איבריה הספרדית ואייר לינגוס האירית. המטרה של החברה מהמפרץ היא להדק את קשריה עם IAG זכויות רבות של סלוטים (פרקי זמן מוגדרים לנחיתות והמראות) בשני נמלי טיסות המשך (Hub) חזקים באירופה – לונדון ומדריד.
קשרים עם חמאס ואל קאעדה
בבריטניה ספגה העסקה ביקורת בקרב גורמים שהביעו חששות מפני בעיות ביטחוניות, לאור הקשרים של קטאר עם ארגוני טרור כמו החמאס ואל קאעדה. אלכסנדר קרייג, לשעבר מנהיג מפלגת Christian Peoples Alliance אמר לדיילי מייל, כי "חברות תעופה באופן כללי ובריטיש איירווייס בפרט הן נכסים אסטרטגיים אדירים למדינה שמואשמת במימון טרור ואשר בבירור לא שותפה לערכים או האינטרסים שלנו".
קטאר איירוויס, שחשפה ביום שישי שחלף 9.99% אחזקה ב-IAG, כבר שותפה עסקית של IAG בברית one world ויש לה עסקאות קוד שייר מוגבלות, כולל הטסת מטענים, עם חברת בריטיש איירווייס.
אינטרסים דו צדדיים
רכישת נתח המניות יכולה להעמיק את היחסים של החברה מהמפרץ הפרסי עם החברה בריטית ותאפשר לקטאר איירווייס גישה טובה יותר לנמלי טיסות ההמשך בלונדון ובמדריד, במיוחד לטיסות הטראנס אטלנטיות עם צפון אמריקה של בריטיש איירווייס ודרום והמרכז אמריקה של איבריה.
מנגד, רכישת המניות על ידי קטאר איירווייס תיצור בקבוצת IAG הזדמנויות בדרום מזרח אסיה, הודו והמזרח התיכון, שבו יש לקטאר איירוויס רשת טיסות נרחבת. הזדמנויות שיכולות להיות שימושיות במימון צמיחה עתידית של חברות התעופה שלה.
אף צד לעסקה לא דיווח ממי נקנו המניות ומתי, אבל מנכ"ל קבוצת IAG ווילי וולש אמר שהוא "שמח" שיש לקבוצה את חברת קטאר איירווייס כבעלת מניות תומכת.
תשקול להגדיל אחזקותיה
חברת התעופה הלאומית של קטאר, שיש לה יותר מ-130 מטוסים פעילים ו-340 מטוסים בהזמנה, אמרה שהיא עשויה במשך הזמן לשקול להגדיל את אחזקותיה ב-IAG, למרות שכרגע היא לא התכוונה לא מתכוונת להגדיל את אחזקותיה מעבר ל-9.99%.
יחד עם זאת מן הראוי לציין, כי בעלי המניות הלא אירופיים של IAG כפופים לדרישת האיחוד האירופי מחברות התעופה האירופיות – להוות רוב של בעלי מניות השליטה בחברותיהן.
אצבעות תעופתיות מהמפרץ לאירופה
קטאר איירווייס, בבעלותה של קרן ההון הריבונית של מדינת קטאר, הפכה מוביל תעופתי בולט בעולם, לצד מתחרותיה האזוריות אמירטס (Emirates) ואיתיחאד (Etihad) איירווייס השותפה באלאיטליה אייר ברלין, אייר סרביה, אייר סיישל, ג'ט איירווייס ההודית ודארווין איירליינס השוויצרית. כל שלושת חברות התעופה השתמשו בקיבולת הענקית שלהן, המרוכזת במזרח התיכון, כדי לאתגר את חברות התעופה האירופאיות בשוק טיסות ארוכות הטווח (Long Hual). כך למשל, התחזקה הנראות של קטאר באירופה על ידי הסכם חסות עם קבוצת הכדורגל הספרדית ברצלונה.