מנהלת תנופה גבשה תוכנית כוללת בעלות 200 מלש"ח להשלמת הטיפול במפוני גוש קטיף וצפון השומרון
השר אורי אריאל: אני קורא לאחיי המתיישבים לאמץ את התוכנית
הקראווילה – שנואת נפשם של המפונים מגוש קטיף וצפון השומרון מפנה את מקומה ל ״משפחתית״ -דירה איכותית יבילה שתוצב על מגרשי הקבע של עשרות המשפחות האחרונות, שטרם החלו בבניית ביתן.
את השם ״משפחתית״ הגה שר השיכון אורי אריאל הממונה על הטיפול במפונים לאחר שהתברר לו כי הקראווילה המפורסמת הפכה לשם נרדף להתנתקות ולכישלון ביישובם מחדש של המפונים.
ועדת השרים לענייני המפונים בראשה עומד השר אורי אריאל אשרה היום תוכנית מקיפה בעלות של כ-200 מלש"ח לפתרון כל הסוגיות שטרם הושלמו בעניין המפונים.
10 שנים עברו מאז ההבטחה "יש פתרון לכל מתיישב. נכון לעכשיו, רק כמחצית ממשפחות המפונים עברו להתגורר בבתי הקבע ו-600 משפחות גרות בדיור הזמני. 135 מתוכן, טרם החלו לבנות את ביתן. כ-60 משפחות מבין אלו שלא החלו בבניית בית הקבע מוגדרות כמשפחות שיזכו להטבת המשפחתית- יורשתה של הקראווילה.
המשפחות המדוברות יוכלו להתגורר במשפחתית בדמי שכירות חודשיים שיקבעו תוך התחשבות בעובדה שהמשפחתית מוצבת על מגרש הקבע שניתן למשפחה, במקום המגרש שהיה לה בגוש קטיף.
אנשי החטיבה להתיישבות שהופקדו על ביצוע המהלך יציגו למשפחות את המשפחתית במספר מתווים. הבולט שבהן הוא משפחתית בגודל 95 מ"ר הכוללת , ממ"ד תקני, 3 חדרי שינה, 2 מקלחות ושירותים, פינת ישיבה (סלון) ומטבח. המשפחתית תבנה בישראל וההערכה היא שבקיץ הקרוב המשפחתית תהיה ביתן החדש של המשפחות הנ"ל. עלותה ש המשפחתית נאמדת ב כ 500,000 ₪ והמשפחות יוכלו בהמשך לרכוש אותה לצמיתות.
השר אורי אריאל שיזם את פרויקט "משפחתית להשכיר"– הקמת עשרות דירות על מגרשים פרטיים שיאפשרו למשפחות מפונים לשכור אותן, ובבוא היום לרוכשן אומר כי "עם קבלת האחריות על שיקום המפונים, הצבתי יעד של השלמת הטיפול במפונים ופינוי האתרים הזמניים בסוף שנת 2014, כעת, לאחר אישור ההחלטה בממשלה, נעמוד ביעד הזה, תוך רתימת כל הכוחות הפועלים להשלמת המשימה, אני קורא לאחיי, מפוני גוש קטיף לאמץ את התוכנית ולהשתלב בה"
בנוסף, אישרה ועדת השרים, תוספת תקציבית של 30 מיליון שקלים שישקיע משרד הבינוי והשיכון לטובת השלמת מבני ציבור נחוצים ופיתוח סביבתי, ביישובי הקבע של המפונים, בניצן, בבאר גנים, בנצר חזני, ביד בנימין, בגני טל בשומריה, בפלמ"חים, באבני איתן, בנווה ים ובשבי דרום. כמו כן, מבנים קהילתיים לצרכי מזכירות ורפואה, וכן מבנים תעסוקתיים להשכרה לעסקים זעירים ייבנו בחלק מהיישובים.
על פי התוכנית שאושרה ייבנו 'עוגני קליטה ביישובי הקבע'- אתרי מגורים זמניים ביישובים שיבחרו, אשר ישמשו כעוגן קליטה למתיישבים חדשים, יאפשרו קיצור משך זמן תהליך התפתחות הישוב ויהוו מנוף לביסוס וצמיחה.
כמו כן, ההחלטה מאשרת את המשך הסבסוד למעונות היום והמשפחתונים למפוני גוש קטיף וצפון השומרון בעלות של שני מיליון שקלים.
יאיר שמיר, שר החקלאות ופיתוח הכפר אמר : "הועדה תפקידה ויעודה הוא לאפשר את השבת המפונים למהלך חיים תקין וסדיר וזאת ע"י יישובם כקהילות שלמות, ולכן כל ההחלטה היום תואמת את הקו הנ"ל".
השר אורי אורבך אמר: "אני מקווה שעד תום קדנציית הממשלה הזו נדאג לכך שאחרון המתיישבים יגיע לבית הקבע החדש שלו".
השר עמיר פרץ, שתמך בתוכנית אמר כי "מחובתנו לדאוג שהמפונים יקבלו את כל הנדרש לשיקום ולמגורי קבע על פי התחייבות המדינה גם מתוך מחשבה על מודל להסכם פינוי עתידי".
ישראל מלאכי, מנהל יחידת תנופה במשרד הבינוי והשיכון, אמר כי התוכנית מציגה מענה מותאם לכל משפחה, על בסיס הזכויות והמשאבים הכלכליים העומדים לרשותה. לדברי מלאכי "ההחלטה שאושרה היום הינה פרי מאמצים רבים שהושקעו ע"י עובדי תנופה בחודשים האחרונים, יחד בכוחות משותפים של העובדים, הרשויות המקומיות והנהגות הקהילות נעשה ונצליח".
לפני כחצי שנה עברה האחריות על מנהלת תנופה לידי שר השיכון אורי אריאל. בחודשים האחרונים נערכה במנהלת תנופה עבודת מטה והוכנה תוכנית עבודה שאתרה את כל החסמים והחוסרים הקיימים וגיבשה את הצעדים הנדרשים להאצת הבניה בישובי הקבע, הקמת מבני ציבור והשלמת התשתיות.
רקע:
במסגרת ההתנתקות פונו כ- 1800 משפחות ביתן בגוש קטיף וצפון השומרון. כ-600 מהן בחרו לקבל את כספי הפיצויים ולפתור באופן עצמאי ולא קהילתי את סוגיית המגורים.
נכון להיום, מתוך 1212 משפחות שהצטרפו להסכמי או הסדרי העתקה, רק 658 משפחות עברו להתגורר בבית הקבע. 290 משפחות נמצאות בהליכי בניה או תכנון, ו- 135 משפחות (בעלות מגרש שהוקצה להן במסגרת הסכם או הסדר העתקה) טרם החלו בתהליכי הבנייה. ל-74 משפחות טרם הוקצה מגרש (ביישובים נווה ים, אמציה וניר עקיבא), ו- 55 משפחות מכרו את המגרש שהוקצה להן במסגרת הסכם ההעתקה.
מבין המשפחות שטרם עברו לבית הקבע, 400 משפחות מתגוררות באתרי הדיור הזמני של המדינה. בנוסף לאמור, ישנן כ-500 משפחות של בני מפונים ושוכרים פרטיים שרכשו מגרשים ביישובים שבהם יושמה העתקה קהילתית (במסגרת ההסדרים שגובשו בהתייחס לאוכלוסיות אלה), אשר 400 מתוכן טרם השלימו את בניית בית הקבע. 215 מבין משפחות אלה מתגוררות באתרי הדיור הזמני של המדינה.