ביום שני השבוע ארעה תקרית חמורה, כאשר רחפן בעל 4 רוטורים חלף בטווח קרוב מול מטוס איירבס A320 של חברת בריסל איירליינס שהיו בו 160 נוסעים, ושהיה בגובה של כ-100 מטר, בגישת נחיתה לנתב"ג
ביום שני השבוע בשעה 15:30 ביצע מטוס איירבס A320 שהיה בטיסה BEL3289עם 160 נוסעים, של חברת התעופה בריסל איירליינס, הקפה לקראת נחיתה במסלול 30 (מכיוון מזרח למערב), כאשר החל המטוס להנמיך מגובה של כ-4,000 רגל לגובה של כ-2,500 רגל הבחין צוות המטוס ברחפן מרובע עם 4 רוטורים, בצבע כחול/שחור, חולף מולו באותו הגובה, בטווח קרוב, בגובה של כ-100 מטר.
מפעיל הרחפן טרם אותר
הטייסים דיווחו על האירוע החריג לפקח מגדל הפיקוח ומיד החלו גורמי רשות שדות התעופה, החוקר הראשי ורשות התעופה האזרחית. עד כה טרם אותר מפעיל הרחפן.
"מדובר בתקרית חמורה שמייצגת תופעה מדאיגה שרק הולכת ומתרחבת ואשר מתבטאת בעלייה בשיעור גידול גבוה, של הטסת רחפנים פרטיים ומסחריים, ללא רגולציה, ללא תיאום, או ללא יידוע של הרשויות המוסמכות", כתב יצחק (רזצ'יק) רז החוקר הראשי בדוח שפרסם על האירוע.
סיכון בטיחותי
לדבריו, "תופעה זו נדונה בשנתיים האחרונות במספר גדול של כנסים בינלאומיים עקב ההבנה, כי מדובר בגורם סיכון בטיחותי שעלול לגרום בנסיבות מסוימות, עד כדי הפלת מטוס נוסעים, כל שכן כשזו נעשית בקרבת שדות תעופה".
במרץ השנה ארעה תקרית חמורה, דומה, שבמהלכה חלף מטוס איירבס מדגם דומה, רחפן בלתי מזוהה, תוך כדי גישה למסלול 12 (מכיוון מערב למזרח), בגובה נמוך ובמרחק של 100 מטר.
כנס של אמזון
בכנס שהתקיים לפני שבועיים שארגנה חברת אמזון השואפת להפעיל רחפנים כדי לשווק את הזמנותיה ללקוחות, ובחסות נאס"א (NASA), בהשתתפות כל גורמי התעופה הרשמיים בארה"ב, כמו ה-FAA, ואשר אליו הוזמן להרצות הקברניט הוותיק אברהם קמחי, המשמש היום חוקר תאונות במשרד החוקר הראשי, נדונו היבטים בטיחותיים ורגולטורים, המחייבים מהמעבר המתמשך והמתגבר לאוטומציה של התעופה בכלל וכלי טיס בפרט.
הגבלת גובה
אחת התובנות שהועלו בכנס על ידי גורמי ה-FAA היא הצורך להגביל רחפנים פרטיים לגובה 100 רגל ורחפנים מסחריים לגובה של 400 רגל, מתוך כוונה לאשר את הפלתם של רחפנים, שלא בתיאום ואישור מראש, מעל גבהי אלו, כמו גם להרחיקם מאזורים רגישים.
בארץ אפשר לרכוש דגמים שונים של רחפנים, שבדרך כלל משמשים לעבודות צילום. אבל להפעלת רחפן מסחרי ישנם הגבלות בתקנות הטיס והמפעילים זקוקים לרישיון הפעלת רחפן וגם כטב"מ מטעם רשות התעופה האזרחית (רת"א). קורס שכזה לקבלת רישיון מטיס מארגנת חברת אומני והוא כולל תיאוריה והטסה ובסופם מבחני רישוי.
קיימים שני רישיונות מטיס עיקריים: מטיס בקשר עין ומטיס פנים. מטיסים בקשר עין עם כלי הטיס, מכור חרפן רב רוטורים, נדרשים לשלושה מקצועות תיאוריה, עליהם ייבחנו ברת"א: מטאורולוגיה, ידע טכני וחוקה.
רחפן משדר צילומי וידאו מאזור השריפה אתר חיל האוויר גילה ב-2012 על אימון משותף של כוחות כיבוי קרקעיים ואוויריים. בתרגיל תרגלו יחידת הכיבוי האווירי, כוחות של כיבוי והצלה מעמק יזרעאל וצוותים של קק"ל כיבוי שריפה באזור מיוער, סמוך למפעל תעשייה צבאית בנצרת עילית. הצוותים הקרקעיים הכווינו את מטוסי הכיבוי מלמטה, ואילו רחפן של חברת "מעוף" שידר מהאוויר – בפעם הראשונה – תצלומי וידאו תרמיים וצבעוניים של שטחי השריפה.
מאז השימוש ברחפנים באירועי שריפה גדל. בשירות הכיבוי וההצלה ערים לעובדה, שהרחפן עלול לסכן את טייסי הכיבוי, הצוללים לגובה נמוך, שבו טסים גם הרחפנים. לכן על פי חוק ניתנה זכות לקצין כבאות והצלה להפסיק את פעולת הרחפנים, אם מתברר, כי הם מפריעים לעבודת טייסי הכיבוי.
הבעיה שנותרה עדיין בלתי פתורה היא מאות הרחפנים הנרכשים בחנויות ובאתרי האינטרנט ומוטסים על ידי לא מוסמכים ובכך מהווים סכנה לסביבה ולתעופה.