האם יחוו הצלחה או כישלון? האם הם בחרו את המקצוע המתאים להם? והן בפן ההישרדותי – האם יצליחו לעמוד בתשלומי שכר הלימוד? ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי מעניקה מספר טיפים להתמודדות עם ההתרגשות העצומה והחששות הכבדים:
אחרי החגים כולם חוזרים לשגרה, גם הסטודנטים, ולצד פתיחת השנה האקדמית מגיעים חששות רבים והתרגשות גדולה. התחושות המלוות את הסטודנטים הצעירים הן
אינדיבידואליות ומשתנות מסטודנט לסטודנט. את תחילת השנה האקדמית יפתחו סטודנטים ותיקים עם סטודנטים חדשים ושאלות רבות וקשות עומדות בפניהם, בין אם זו השנה הראשונה או האחרונה ללימודיהם. החששות יכולים להיות הן בפן הרגשי – האם יחוו הצלחה או כישלון? האם הם בחרו את המקצוע המתאים להם? והן בפן ההישרדותי – האם יצליחו לעמוד בתשלומי שכר הלימוד? ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי מעניקה מספר טיפים להתמודדות עם ההתרגשות העצומה והחששות הכבדים:
סטודנטים חדשים
לסטודנטים בשנתם הראשונה אני ממליצה להגיע יום קודם למכללה או האוניברסיטה. למדו להתמצא במתחם, דברו עם אנשים או סטודנטים אחרים שתפגשו בדרך, שבו על הדשא, היכנסו לקפיטריה, היכנסו לספריה ולכיתות בהם תלמדו, ובכך תקטינו ככל האפשר את תחושת המקום החדש ביום הלימודים הראשון ותוכלו להתרכז בנלמד בכיתה. מלבד ההתמצאות במרחב האוניברסיטה או המכללה רצוי להיכנס לאינטרנט ולרשתות החברתיות ולקרוא שאלות והמלצות, הציעו חברות לסטודנטים שאולי תפגשו בכיתה, עשו לייק לעמודי האוניברסיטה שיוכלו להציף אתכם בעוד מידע, כך שתגיעו מוכנים ובהרגשה שאתם מכירים את המקום. אם זמן ההסתגלות שלכם לאוניברסיטה או למכללה לוקח יותר מיום יומיים, אל תלחצו, ממוצע ההסתגלות למקומות חדשים או לשינויים הינו חודש עד שישה שבועות.
לחשוב מחשבות חיוביות
אם אתם סטודנטים שנלחצים מפתיחת שנת הלימודים אני ממליצה לכם קודם כל לדבר ולהרגיע את עצמכם במחשבות חיוביות כגון: "בהתחלה תמיד קשה וזר אבל לאחר מכאן הכל משתפר ונהיה מוכר". כדאי מאוד לדבר עם סטודנטים אחרים שאתם מכירים שיספרו לכם מה הייתה הרגשתם לקראת השנה הראשונה שלהם, מתי התחילו להרגיש שיפור, ושליטה בנעשה באקדמיה. דברו עם סטודנט אשר נמצא במצבכם, סטודנט שגם מתחיל את לימודיו בפעם הראשונה ושתפו אחד את השני בחששות וברגשות, זה תמיד מנחם ועוזר.
הכנה נפשית
סדר וארגון תורמים רבות להפחתת הלחץ והחרדה לפני תחילת השנה. התארגנו עם ציוד בהתאם לרשימות כמה ימים לפני פתיחת שנת הלימודים, אל תדחו את קניית הציוד לרגע האחרון וגם לא לשיעור הראשון. במידה וקיבלתם רשימת ספרים, רכשו אותם ואם יש באפשרותכם קראו את הפרק הראשון מבעוד מועד. אפשר גם למצוא מידע מתומצת ומובן עוד יותר באינטרנט וכך תוכלו להגיע מוכנים כבר לשיעור הראשון ולהרגיש כבר "בתוך החומר" ביום הראשון. צאו בזמן שיאפשר לכם הגעה בטוחה ורגועה. לימדו את דרכי ההגעה בתחבורה, או את מקומות החנייה כך שתהיה לכם נחיתה רכה ונעימה ביום הראשון.
הכנה גופנית
ריכוז והתעוררות מוקדם בבוקר הם חלק חשוב בשגרת הלימודים. לעיתים, בחופשת הסמסטר שעות השינה מתהפכות, לכן חשוב מאוד שתכינו את גופכם לשנה החדשה. הרגילו את גופכם לשעות שינה סבירות שיספקו לכם את הריכוז הנדרש וההגעה בזמן ללימודים. מספר ימים לפני תחילת הלימודים כוונו את השעון המעורר לשעה בה תצטרכו להתעורר בתקופת הלימודים. הקפידו על תזונה נאותה ובריאה. שעות האקדמיה העמוסות עלולות לשבש את תזונת הסטודנט, כלומר, סטודנט שלא יביא את ארוחות מסודרות עלול למצוא את עצמו לא אוכל בכלל או לחילופין מבזבז כסף רב על מאכלים מהירים ולא מזינים. תזונה בריאה ונכונה חשובה ליכולת הריכוז ומגדילה את הסיכוי להצלחה בלימודים. בבוקר, לפני היציאה ללימודים אכלו בבית בכדי שלא תנשנשו חטיפים כשהרעב יתחיל לדגדג לכם בשעות לא נוחות. הביאו לאוניברסיטה ארוחות מסודרות ולא כבדות שישביעו אתכם אך ימנעו את תחושת הכבדות שעלולה לגרום להירדמות במהלך השיעורים. כמו כן, השתדלו שתמיד יהיה לכם בקבוק מים זמין.
הישרדות כלכלית
סטודנטים רבים מתקשים למצוא מנוח בתחום הכלכלי: עבור רבים הלמידה האינטנסיבית באקדמיה לא מאפשרת עבודה מסודרת איתה יוכלו לשלם את שכר הלימוד ולכלכל את עצמם. תחום זה הינו חשוב כי כמו התחום הרגשי גם הוא יכול להוות גורם מפריע ומטריד להצלחת התלמיד. כדי למנוע מצב כלכלי לחוץ נסו להתארגן מראש. אם אתם מתחילים את שנתכם הראשונה באקדמיה שבו מול אתרי הדרושים וחפשו את משרות הסטודנט הגמישות והמתאימות עבורכם, המעט שתוכלו לעבוד יוריד ממכם אפילו במעט את הלחץ הכלכלי. במידה ואתם סטודנטים בשנים מתקדמות יותר וכבר מחזיקים במשרה שמתאימה לכם, סכמו עם מקומות העבודה שלכם על לוחות זמנים גמישים בהתאם למערכת החדשה, אותה רצוי שתסיימו להרכיב כמה ימים לפני תחילת הלימודים. כמו כן, אוניברסיטאות ומכללות, עיריות וארגונים חברתיים מציעים מלגות שונות עבור שעות התנדבות בקהילה, בדקו לפני תחילת הלימודים אם אופציה זו יכולה להתאים לכם. מעבר לפתרון הכלכלי המצוי במלגות, זוהי הזדמנות נפלאה לתרומה בקהילה.