הירידה היא המשך ההשפעה של מבצע צוק איתן. אבל, בהשוואה לממוצע של הרבע האחרון של שנת 2014 נרשמה עלייה של 8%. נועז בר ניר, מנכ"ל התאחדות המלונות: "מקווים שהממשלה תעמיד לטובת השר את תקציב השיווק הנדרש להשבת תנועת התיירות הנכנסת"
מבצע צוק איתן שחל בחודשים יולי-אוגוסט 2014 השפיע על נתוני הפדיון מתיירים בחודשים שלאחר מכן. ברבע הראשון של השנה נרשמה ירידה של 12% בפדיון מתיירים לעומת שלושת החודשים הראשונים אשתקד, ואילו בהשוואה לממוצע של הרבע האחרון של שנת 2014 נרשמה עלייה של 8%. 35% מהפדיון מתיירים התקבל ממלונות בתל אביב-יפו ועוד %28 ממלונות בירושלים. 52% מהפדיון מישראלים, מקורו במלונות באילת ובשפת ים המלח.
פדיון רבעוני ראשון
פדיון מלונות התיירות ברבע הראשון של השנה הסתכם ב-1.8 מיליארד שקלים, במחירים שוטפים (מונח הבא לציין את המחירים הממשיים של סחורות ושירותים כפי שהיו בכל שנה, בניגוד למחירים קבועים שבהם מנוכה השפעת האינפלציה. מאזני התשלומים של מדינות, למשל, רשומים במחירים שוטפים.), 41% (כ-0.7 מיליארד שקלים) מזה התקבל מתיירים והשאר – 1.1 מיליארד שקלים היה פדיון מישראלים (עבור לינות, אירועים ושאר שירותי המלונות וכן שירותים שאינם פטורים ממע"מ שרכשו תיירים). בהשוואה לכל שנת 2014 הפדיון מתיירים בדולרים ירד ב-25%.
מלונות תיירות
ברבע הראשון של השנה מנו מלונות התיירות 367 בתי מלון עם כ-50 אלף חדרים, ותפוסת החדרים הייתה כ-52% לעומת תפוסה של 58% ב-2014. לינות התיירים במלונות תיירות ירדו ב-27.4%, לינות הישראלים עלו ב-9.4% וסך הלינות ירדו ב-9.8% בהשוואה לרבע הראשון של שנת 2014.
מספר המשרות במלונות התיירות היה כ-33 אלף בממוצע לחודש, שזו עלייה של 4% בהשוואה לרבע הראשון אשתקד של 2014.
הפדיון מישראלים
מניתוח הנתונים מנוכי העונתיות עולה, כי הממוצע החודשי של הפדיון מישראלים ברבע הראשון של השנה עלה בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד ב-8% ובהשוואה לרבע האחרון של 2014 נרשמה עלייה של 5%. המגמה שחושבה על סך ינואר- מרץ 2015 ,מראה עלייה של 6% (בחישוב-השנתי) ואילו המגמה שחושבה על סמך הרבע קודם מצביע על עלייה שנתית של 10%.
למרות הירידה בפדיון עלה מספר המועסקים
תגובת נועז בר ניר, מנכ"ל התאחדות המלונות בישראל על הירידה בפדיון בתי המלון ברבעון הראשון של השנה: "כבר בפגישה הראשונה של ראשי התאחדות המלונות עם שר התיירות החדש, יריב לוין, הובהרו ממדי המשבר, ולשמחתנו, השר הביע עמדה ברורה לגבי חשיבות ההשקעה בשיווק משמעותי בעולם בעת הזו. כעת, מקווים שהממשלה תעמיד לטובת השר את תקציב השיווק הנדרש להשבת תנועת התיירות הנכנסת. בפועל, התאחדות המלונות נזעקת כבר חודשים רבים בעניין המשבר, יחד עם גורמי תיירות אחרים, וטוענת, כי לא ייתכן שבעת כזו תקציב השיווק של ישראל בעולם נחתך בכ-50% לעומת שנים עברו, ולא נעשים בפועל ניסיונות משמעותיים לצאת מהמשבר. במקביל, ההתאחדות מבקשת להבהיר כי למרות הירידה בפדיון בתי המלון, בתי המלון נמנעו מצמצום כוח האדם ואף אוישו עוד 1,200 משרות, שמהוות גידול של 4% , אלא שיובהר כי לא לאורך זמן אפשר יהיה לשמור על היקף כוח האדם הזה".