פוטין ביטל האיסור למכירת טילי S-300 לאיראן
ההסכם למכירת הטילים לאיראן נחתם ב-2007 אך בלחץ ארה"ב, ישראל ואירופה הוא בוטל בשנת 2010. על פי הערכות שני גורמים הניעו את פוטין להתיר את העברת הטילים לאיראן: הסכם הביניים בלוזאן המתיר הקלות בסנקציות נגד איראן וההרעה שחלה ביחסים בין רוסיה והמערב בעקבות משבר אוקראינה
נשיא רוסיה ולדמיר פוטין ביטל אתמול את האיסור על מכירת מערכת הטילים S-300 לאיראן. איסור שהיה בתוקף במשך כמה שנים בעקבות לחץ מצד ארה"ב, ישראל ואירופה. על פי הערכות פוטין ניצל את הסדק שנוצר בעקבות הסכם הביניים בלוזאן על התרת הסנקציות על איראן. כמו כן מעריכים, כי ייתכן שההרעה שחלה ביחסים בין רוסיה לבין המערב בגלל המשבר באוקראינה עודדה את פוטין לבטל את האיסור להעביר את הטילים לאיראן.
גם לסוריה
מן הראוי לציין, כי ב-2013 דווח, כי רוסיה מתכוונת להעביר לסוריה טילי S-300. על רקע חששות אלו ביקר אז ראש הממשלה נתניהו ביקור בזק ברוסיה. עתה גובר החשש, כי רוסיה, התומכת בנשיא אסד, תעביר גם אליו את הטילים האלה.
יפתח שפיר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, עומד בראש פרויקט 'המאזן הצבאי במזרח התיכון'. סיפר בזמנו, כי בשנת 2007 דווח רבות על עסקאות נשק גדולות, בהיקפים של עד חמישה מיליארד דולר לסוריה – ובמקביל גם לאיראן. עסקאות אלו היו אמורות לכלול מטוסי קרב, מערכות טילי נ"ט, ומערכות טילי קרקע–אוויר מסוגים שונים, כולל S-300. לא נמסרו פרטים ולמעשה, לא התברר בוודאות אם עסקאות אלו נחתמו בכלל. אולם כבר אז פנה ראש ממשלת ישראל דאז, אהוד אולמרט ישירות לממשלת רוסיה עם בקשה להימנע ממכירת מערכות S-300 לסוריה. נראה כי רוסיה נענתה לבקשות שכן המערכת לא סופקה, אם כי מערכות הגנה אווירית אחרות – כגון מערכת ה-Pantsyr-S1 (מערכת הגנה אווירית קצרת טווח וניידת, להגנת כוחות ניידים ומטרות נקודה) – סופקו כבר ב-2009.
vעסקה עם איראן הושעתה
לדבריו, בניגוד לעסקה עם סוריה, שלא ניתן לה פרסום רשמי, נחתמה עסקה למכירת מערכות S-300 לאיראן שזכתה לפרסום. עסקה זו גררה מסע לחצים על רוסיה, ובסופו של דבר, השעו הרוסים את העסקה בשנת 2010, תוך שהם מציינים את הסנקציות שהוטלו על ידי מועצת הביטחון על איראן כנימוק להשעיית העסקה.
שפיר ציין, כי מערכת ה-S-300 (כינוי מערבי SA-10 Grumble) היא מערכת טילי קרקע-אויר מתקדמת מתוצרת ברית המועצות / רוסיה. פיתוחה החל בשנות ה-70 בעקבות לקחי מלחמת יום הכיפורים ומלחמת וייטנאם, והיא נועדה להיות "מערכת למניעת גישה" (anti access) וככזאת צוידה ביכולות לטווחים ארוכים. המערכת הוכנסה לשימוש זרוע ההגנה האווירית הסובייטית, וכיום היא בשימוש חיל האוויר הרוסי.
השיפורים ומי משתמש
בתחילת שנות ה-90 הוכנסו שיפורים ניכרים במערכת, שזכתה לציון S-300PMU-1 ובהמשך ל- S-300PMU-2 (מערכות אלו זכו לכינויי נאטו נפרד – SA-20 Gargoyle). השיפורים כללו שינוים בכל הרכיבים – מכ"מים, מערכות בקרה, וטילים מיירטים. כיום, למערכת יכולות טובות עד לטווחים של כ-200 ק"מ, וכן יש לה יכולות טובות גם נגד מטוסים מנמיכי טוס, ובדגמים החדשים – גם נגד טילי קרקע-קרקע. כיום היא נמצאת בשירות הכוחות הרוסיים (כ- 1,900 משגרים) ובשירות צבא סין.
סוללת S-300 כוללת בדרך כלל את הרכיבים הבאים: מכ"ם העסקה, מכ"ם גילוי לטווחים ארוכים, מכ"ם גילוי לגבהים נמוכים, מרכז פיקוד, ומספר משגרים (עד 8 משגרים). כל אחד מרכיבים אלה מותקן על רכב גלגלי. עבור המערכת פותחו מספר טילי יירוט.
בהודעתה אתמול מסרה רוסיה, כי היא ביטלה בשעתו את הסכם מכירת הטילים לאיראן בלחץ המערב ובעקבות הסנקציות שהטיל האו"ם על איראן בשל תוכנית הגרעין, אולם כיוון שכעת הגיעו איראן והמעצמות להסכם ביניים על תוכנית הגרעין – היא סבורה שאין עוד צורך בחרם על איראן.
ראש-הממשלה נתניהו התייחס אמש למהלך, ואמר בפתיחת המכללה הלאומית לשוטרים, כי "איראן שואבת עידוד מהלגיטימציה שהיא מקבלת מהמעצמות. עשרות מיליארדי דולרים יוזרמו למכונת המלחמה שלה".
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון התייחס לעסקת הטילים וקשר בינה לבין הסכם הגרעין: "איראן ממשיכה להתחמש ולחמש. העסקה של ה-S-300 שאנחנו שומעים עליה כעת – בעצם האישור הרוסי לחדש את העסקה שהוקפאה בשנים האחרונות – היא תוצאה ישירה של הסכם המסגרת שהושג בלוזאן. זה דבר שהתרענו מפניו למעשה עוד לפני שסוכמו הפרטים. אז כבר ברור שמוסרות סנקציות, הנה אחת מהן, וכמובן שזה ישפיע על חיזוק הכלכלה האיראנית".
שר המודיעין, יובל שטייניץ, אמר, כי "מדובר בתוצאה ישירה של הלגיטימציה שאיראן מקבלת בעסקת הגרעין. בזמן שאיראן מתנערת מסעיף אחרי סעיף במסגרת להסכם, הקהילה הבינלאומית כבר מתחילה בהקלות עליה".